hobi üretim yapmak istiyorum

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
arkadaşlar merhaba siteye yeni katıldım.
öncelikle şunu belirtmek isterim üç katlı altı gözlü üretim kafesi yapıyorum yapım aşamasında.
1.ilk kaç çiftle başlamalıyım
2.nasıl bir ırkla başlamalıyım
3.kafesi koyacağım ortam nasıl olmalı
4.kuşları nereden temin edebilirim.(üretici olarak)
yardımcı olursanız sevinirim.

Ergün Ünanır

Üyemiz
Adı
Ergün
Soyadı
İnanır
1.ilk kaç çiftle başlamalıyım Daha önceden tecrübeniz ve bilginiz az ise sayısı mümkünse az tutun. İlginelip ilgileneyeceğinizi görmüş olursunuz.
2.nasıl bir ırkla başlamalıyım Irk konusu size kalmış. Irk değiştikce muhabbet kuşlarının fiyatları da değişmekte. Bütçe olarak sıkıntınız yoksa farklı cinslerden alıp deneyebilirsiniz. Ama yerli kuşlar alıp deneme yapıp tecrube edinebilirsiniz.
3.kafesi koyacağım ortam nasıl olmalı Öncelikle ortan sıcaklığı ve nemi iyi muhafıza etmelisiniz. 15-20 derece , %50-50 nem olabilir. Ayrıca güneş gören ama direk kuşlara gelmemesi, cereyanda kalmayacak temiz bir ortam.
4.kuşları nereden temin edebilirim.(üretici olarak) Yine forumu kullarak satış kısmında şablona uygun bir ilan acabilir ya da satış yapan arkadaşlarla irtibata geçebilirsin.
yardımcı olursanız sevinirim.

Daha detaylı bilgi için ki başlamadan önce forumdaki kuş bakımı beslemesi gibi başlıkları iyice araştırman yönünde olur. Çok güzel faydalı ve aydınlatıcı bilgi bulabilirsin. Ayrıca işe başlamadan önce ne kadar bilgi sahibi olursan üretim esnasında yaşayacağın sıkıntı ya da eksikleri önceden engellemiş olursun. Muhabbet kuşu bakımı tedavisi beslenmesi gibi kısımdaki sabit konu başlıkların hepsini okumanı tavsiye ederim.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Ali Bey,

1. İlk olarak 2 çiftle başlamanızı öneririm. Daha fazlasını ustalaştıkça çoğaltabilirsiniz
2.Irk seçimi size bağlı ama yerli veya kırık kuşlarla başlarsanız daha az maliyetle başlangıç yapmış olursunuz. Ayrıca bazı hatalarınızı daha rahat tolere edebilecek kuşlardır. Yüksek vasıflı pahalı kuşlara ustalaştıkça ve imkanlarınız ölçüsünde geçiş yapabilirsiniz.
3. Kafesi, kuşları koyacağınız ortam 10 derecenin altına düşmezse iyi olur. Bunu yanında güneş ışığı alan ama kuşlar direkt güneş ışığında kalmayan bir nokta en ideal yerdir. Ayrıca hava cereyanı olmamalı ama havadar bir yer olmalı.
4. Öncelikle bulunduğunuz ili ve ilçeyi belirtmelisiniz ki size yakın olan üretici arkadaşlar yardımcı olabilsinler.
Hayırlı Üretimler.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
arkadaşlar fikirleriniz için teşekkürler
üretim için sıcaklık minimum kaç derece olmalı,biraz yer sıkıntım varda.

istanbul/avcılarda yaşıyorum
tavsiye edebileceğiniz üretici arkadaşlar varmı?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Ali Bey,ük yerük

Ergün bey belirttiler. Gece 15 gündüz 30 derece üretim için minimum gerekli sıcaklıklardır. Bunun altında verim alınamıyor.
Yer olarak ben kuşların 60x40x35 cm lik bir hacimden daha küçük yerlere konmasını ahlaki bulmuyorum. Yuvalık buna dahil değildir o ilave olarak olmalıdır. Kuşlar 2 tünek arasında kanat çırpıp uçmalıdır atlayarak tünekten tüneğe geçememelidir.
Yani çift taraflı olarak 8 gözlü ortadan yuvalıklı ve eni 140 cm den dar üretim kafeslerine yerli kuşların konması ve üretilmesi bence sağlıklı değildir.

Umarım hayvanların yaşam konforlarınıda dikkate alırsınız.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
Ayhan abi fikirlerin için çok teşekkürler,
yapacağım kafesi istanbul BTS kafeciliğin (pvc kafes üretiyor)yaptığı ölçülere göre yapıyorum.
kafes ölçülerim: MDF 46*40*39 yuvalık:20*20*21

Abi birde sıcaklık konusunda;gündüz 30 derece demişsin fazla değilmi?
Abi kusura bakma ukalalık yapmak istemem sadece fikir almak için soruyorum.

Ergün Ünanır

Üyemiz
Adı
Ergün
Soyadı
İnanır
Maksimum 30 demek istemiştir. Yaz aylarında sıcak olacağını düşünerekten. 20 derecelerde tutmak idealdir. Nem'e dikkat etmek önemli. Daha ayrıntılı olarak araştırırsan forumda paylaşılan tecrübe yorumların sıcaklıktan ziyade nemin de bir hayli önemli olduğunu göreceksin.

Sana tavsiyem hiçbir şekilde sipariş vermeden, alım yapmadan önce bilgi almak için forumun her yerine gir ve oku. Hem zevkli makaleler hem de çok aydınlatıcı ve kritik bilgileri bulacaksın. Temel bilgilerden yılların tecrübesine kadar. Daha sonra aklına takılanları sorman daha uygun olur.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yazım hatası ""20 derece"" olacaktı Yanlışlıkla 30 yazmışım. Kış ayları için. Gündüz minimum sıcaklık

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
hadi hayırlısı formdan topladığım bilgilere göre
60*40*39 mdf kafes üretimine başladım.
3 katlı çifthane yuvalıklı

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
arkadaşlar kuşları almadan öncede temin edeceğim malzemeler hakkındada önerilerinizi bekliyorum.
(yem.kalamar,vitamin vs.)

kuzey

Uzman Üyemiz
Adı
Kuzey
Soyadı
Kara
Ali bey hayırlı üretimler olsun inşallah. Çok güzel hazırlanmış kafesler. Forumda bakım besleme yetiştirilmesi konusu var ordan gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Hüseyin Can59

Üyemiz
Adı
Hüseyin
Soyadı
Can
Ali MARAL' Alıntı:
arkadaşlar kuşları almadan öncede temin edeceğim malzemeler hakkındada önerilerinizi bekliyorum.
(yem.kalamar,vitamin vs.)
Çok güzel elinize sağlık

Yem=Versele Laga Prestige+Yarısı oranında aspur katarak.
Kalamar+Dal darı=Tuncay Gecü(Faceten ulaşabilirsiniz)
Vitamin=Röfreid Gerwit w- Röfreid Bt Amin.
Ayrıca mama:versele laga orlüx gold/frutti
Mama katkısı:Hainks (Günay Dönmez facebook) + gaga taşı yine aynı kişi.
Probiyotik:Diazyme 256
Kuş kumu:Grit kuş kumu ekstra kömürlü

Saygılarımla.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Sayın Ali MARAL,

Öncelikle ölçü olarak 60x40x40 cm çok doğru bir ölçüyle çalışıyorsunuz. Hayırlı ve sorunsuz üretimler. Benim bir ufak önerim olacak akıllı yemliğinizi ortadan bir ayırıcı ile ikiye bölerseniz bir tarafına aspur diğer tarafına uygun bir darı türü koyarak seçim hakkı tanıyabilirsiniz. İkiye nasıl bölebilir diye sorarsanız eğer yoğurt ve v.b. plastik ambalaj kaplarının dip (düz) kısımlarını sağlam bir makasla akıllı yemliğin ortasına göre keserek alıştırınız sonra hızlı bir yapıştırıcı ile 4 noktadan yapıştırınız. Böylece bir taraf azalsa bile orta duvar yıkılmayacaktır.

Forumdaki diğer arkadaşlar sağolsunlar çok güzel öneriler yapıyorlar bütün olmazsa olmazlar mevcut onların önerilerinde ancak ben kendi adıma yurtdışı markalı ürünler kullanmayı pek tercih etmiyorum. Bunun yerine mamanızı doğal yollarla ve taze hazırlamanızı diğerlerinide yerli ürünlerden kullanmanızı tavsiye etmek istiyorum. Özellikle başlangıçta show ile başlamayacağınızı düşünerek. Çok doğru yoldasınız umarım kısa zamanda başlayıp yumurtalarınızı, yavrularınızı yuvalıklarda görürsünüz.

Kalın sağlıcakla

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
Arkadaşlar önerileriniz için teşekkürler.
özellikle kafesi 60 cm. yapmamda yardımcı olan Ayhan abiye önerileri için teşekkür ediyorum.

saygılar.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
arkadaşlar birde kafes içi aydınlatma gereklimi,nasıl aydınlatma olmalı (şerit led) olabilirmi.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Sayın Ali MARAL,

Box içinden aydınlatma bir gereklilik değil. Aslında zevk meselesi. Ama aydınlatma oda ortamında yavru almak için gereklilik. 12 saat gündüz 12 saat gece gibi ayarlana bilir. Eğer odanızı bir prizden dijital ayarlı bir röle ile bir tasarruflu ampul ile aydınlatabiliryorsanız yeterlidir. Ben sanırım 25 TL ye almıştım. Ona bir kablo, duy, v.s 40-50 TL.

Diğer yandan led aydınlatma göze güzel görünür. Ancak ilk başlangıçta sorun çıkarabilir de çıkarmaya bilirde. Şunu demek istiyorum normalde dişiler yuvalarının içine direkt ışık düşsün istemezler. Ama üretim sezonunun içinde ledler döşenirse yani yavruda kuluçkayı sonlandırmazlar. Belki yumurta varkende sonlandırmazlar. Ancak hiç yumurtlamamışsa biraz geciktirebilirler. Yumurtlamaz diyemem bunu led döşeyip bir sıkıntı çeken arkadaşlar varsa onlar daha iyi bilir.

Dişilerin hareketlerini takip ederseniz erkeklerden çok farklıdır. Çok huzursuzdurlar. O yuvaya yumurtlamadan önce girip çıkarlar, kemirirler v.s.

Fakat neticede bu iş hobi, zevk döşemek isterseniz yapabilirsiniz.

Saygılarımla

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
Arkadaşlar formdaki araştırmalarıma göre yavru ile başlamam gerektiğine karar verdim.
yavru temini için LEVENT ACAR beyden temin edeceğim.

1.iki çift oluşturabilmek için kaç erkek kaç dişi yavruya ihtiyacım var.

2.resimlerini eklediğim  üç katlı 60*40*40 kafesin bir gözünde kaç yavru bakabilirim.

3.yavruları eşit şekilde ayrı kafesler koyup büyüttükden sonramı eşe atmalıyım.

4.ayrı bir salma yapıp büyüttükten sonramı kafese almalıyım.

fikirleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
SAYGILAR.