İTHAL'A ÇÖZÜM

cemonur

Üyemiz
Adı
Cem Onur
Soyadı
KALPAKÇI
Kemal AKBULUT' Alıntı:
TÜM ÜRETİCİ ARKADAŞLARA SORUYORUM KİMİN KUŞU ELİNDE KALIYOR
HAYIR BU PARA YETMEZSE JUMBOSU SULTANI CENNETİ VAR
KIZMACA DARILMACA YOK KİMİ ALACAK SEVİNECEK KİMİ SATACAK SEVİNECEK
BİZLER PARA SAYMAYI SEVİYOR AMA ÇALIŞMAYI SEVMİYORUZ
KİM YEM 1600 KEN ALIP KÖŞEYE ATTI ŞU AN 2200
İTHALİ FAZLA KAFANIZA TAKMAYIN BENCE ŞU AN PARA KAZANMAK İÇİN NE NASIL BİR ARAYA GELİR UMURSARIZ BAKIN GEÇEN YIL 1000 KİŞİ İDİK ŞU AN 5000 ONA BAKALIM SLM
Arkadaşlar bende Kemal Beye katılıyorum. Bana biz 15 den alıyoruz kuşları diyorlar. Bende o kadar uğraşıyorum. Yemi, maması, sürekli ilgisi ve bir o kadar emeği var bu işin. Ben o fiyatlara kuş vermiyorum. Kuş verdiğim insanlar çok memnunlar. Ben o kuşları kümesede sokmuyorum. Bizim ürettiğimiz kuşların değeri bu İthal devam ettiği sürece her geçen gün artacaktır.
Saygılarımla...

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Ali ŞENER' Alıntı:
iyide arkadaşım yerli üretimde bir nevi kaçak değilmi bir çok insan vergi levhası yok üretimhaneler kaçak önce yerli üretim resmileşecek ki kaçak öyle önlensin

devlet babaya ne diyeceğiz baba ben kuş üretiyorum fakat vergi vermiyorum sen ülkeme kaçak kuş sokma

ikiside aynı şey değilmi benimki sadece bir öngörü
sigara vs bunlara darbe vuruyorlar çünkü sigaradan dünya para giriyıor devletin kasasına kuştan kaç para giriyor sıfır niye uğrassınki
Doğru söylüyorsun Ali ustam, da yalnız burada şöyle bir not da düşmek gerekiyor. Bu bir zincirleme olayıdır ve bu zincirleme ilk olarak talebi karşılamaya dayanıyor. Daha net anlaşılması için bunu biraz açalım istersen.

Şu an mevcut duruma bakarsak, evet Türkiyede belli bir oranda talep var...diyelim ki bu talep aylık 10 bin kuş. Bu şu anlama geliyor, Türkiyede her ay 10 bin kuş satılıyor, ve bu kuşlar ister yerli üreticiden ister ithal olarak bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Bu talebin büyük bir kısmı tabiiki ithal olarak temin ediliyor, ama sorun bu ithal kuşların da büyük bir bölümü kaçak olarak gelmesi. Tabii ki bizler de şu anda kaçakçı sayılırız...yani dediğiniz gibi üretim iznimiz ve işyeri açma ve işletme belgelerimiz olmadığı için vergisiz kaçak üretim yapıyor sayılırız.

Bu durumu düzeltmek imkansız değil ve Mutlu beyin sitemi boş yere değil. Bu işin çözümü gayet basit. Şu anda yerli üreticilerin neredeyse hepsinin üretimhane izni almaması veya almaya teşebüs etmemesinin sebebi belli - bu ithal ve yurtdışından kaçak giren kuşlar yüzünden Uğraşmaya Değmiyor. Ama devletin şunun yaptığını bir düşünün

- ithalat sınırlaması yapılsa ve resmi ithalat yapan firmalara aylık maksimum kota konulsa, ve bu şekilde ithal kuş sayısı kontrol altında tutulsa

- yurtdışından kaçak yollardan kuş girişi denetim altına alınsa ve engellense

- yerli üreticinin önündeki bürokratik keşmekeş kaldırılsa ve üretimhane izni almak kolaylaştırılsa

Bunlar yapılmış olsa ne olacak ona bakalım

- yerli üretici öncelikle yasal şekilde üretim yapabilmesi için tüm işlemleri başlatacaktır

- yerli üretici oluşan talebi karşılamak için üretim kapasitesini arttıracaktır...bu da şu anlama geliyor - daha büyük mekanlar - daha fazla ekipman - daha fazla damızlık - daha fazla istihdam. Yani genel olarak bir piyasa canlanması oluşacaktır, kafes imalatı yapanından tutun, yem üreticisine ve tedarikçisine kadar herkez daha fazla kazanmaya başlayacaktır.

Inanin birçok üretici otomatik olarak motive olacaktır ve üretimhane izni alacaktır. Resmi ne gerekiyorsa yapacaktır, veteriner de istihdam edecektir, üretimhanesine teknik ve donanımsal yatırımlar yapacaktır, kaliteli damızlık temin etmek için yatırımlar yapacaktır ve devlet de vergisini alacaktır.

Şu anda bunların gerçekleşmemesinin tek sebebi, mevcut piyasa ile açıkçası üreticiler bu yatırımların hiç birini yapmayı aklından bile geçirmiyor, tam tersine birçok üretici üretim kapasitelerini düşürüyor. Özetleyecek olursak, ister resmi ister kaçak olsun, yurtdışı kuş girişi engellenmeden ve yavaşlatılmadan hiç bir yerli üretici bu işi resmi bir şekilde yapmak için parmağını bile oynatmaz. Hatta mevcut kanun ve müfredat bizleri çok zorlarsa oloan kuşlarımızı da satarız ve tamamen brakırız.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Mutlu beyin sorusunun cevabına gelince...bunun iki şekilde çözümü olur. Birincisini zaten önceki mesajumda yazdım, yani devlet üreticinin önünü açıp ithalatı yavaşlatmalı ve yurtıdışı kaçak kuş girişini engellemeli. Diğer çözüm şeklini de daha evvel başka bir konuda yazmıştım...alıntı yapıyorum.

Günay DÖNMEZ' Alıntı:
daha önce bir yazımda yazmıştım ama bulamadım, kısaca özetlemeye çalışacağım. Aslında mevzu şundan ibaret...vergi. Herşey bu noktada bağlanıyor ve yine o noktada çözülecek. Hep kaçak kuşlardan filan bahsediyoruz, yeni düzenleme ile kaçakçı esas biz olduk...vergi vermiyoruz ya  :). Şimdi ithalatçılara baktığımızda onlara kızmamamk gerek, adamların herşeyi yasal ve tıkır-tıkır vergisini ödüyor...devletin istediği de bu...üretimsiz hızlı vergi ve para akışı. Siz üretmeyin arkadaş, biz zaten hazır üretilmişini getirtiyoruz ve vergimizi trink diye alıyoruz. Senin kuşların yumurtlayacak da, 1 ay kuluçkada yatacak da, yavru 1 ay yuvada büyüyecek de, üreteceksin de, satacaksın da, biz senden taaa 2 ay sonra vergi alacağız...ölme eşeğim ölme. Mevzu işte bundan ibaret...o yüzden hiç belimiz doğrulamıyor. Daha ayrıntılı bir inceleme yapalım

Üretici - girdi maliyetleri çok yüksek olan ekipman (kafes, yemlik, suluk, mamalık, yuvalık, tünek, su, elektrik, mekan vs.), yem (mama, yem, vitamin, bakım ürünleri ve ilaçlar) ve damızlık (üretim kalıtesi yuksek yavruların yetiştirilmesi 9 ay sürüyor) yüzünden ürettiği kuşları ithal kuşların fiyatıyla rekabet edebilecek düzeyde tutamıyor.

İthalatçı - genellikle 3ncü parti şahıs (ithalat-ihracat şirket sahipleri) ile iş yaparak, yatırım maliyetleri yüksek olmayan LTD şirket altında ithalatlarını gerçekleştiriyorlar. İthal edilen ülkede 3ncü parti şahıslara yatırımları 0 lira (kuşların nereden ve hangi fiyata alabileceklerini araştıran şahıslar) yani ekstra maliyet yok. Bu araştırmayı onların adına anlaştıkları ithalat-ihracat firması ek hizmet olarak yapıyor (kendilerine devamlı müşteri bağlamak için bu ek hizmeti genellikle ücretsiz yapıyorlar). Yani İthalatçının en büyük yatırımı ofis kirası ile telefon faturası oluyor ustalar. Alımlar genellikle çok masif olduğu için adet fiyatları da çok düşük oluyor. Avrupadan kuş getirdik muhabbeti hikaye, kuşlar genellikle Bulgaristanda üretilen kuşlar oluyor. Bulgaristanda bu işi genellikle çingeneler yapıyor...Bulgaristan göçmeni olduğum için oradan biliyorum. Her şehirde çingene mahalleleri var ve bu mahalleler genellikle kaçakçılık ve hırsızlıkla geçinir, muhabbet kuşu ve güvercin üretimi bu mahallelerde çok yaygındır. İşte avrupadan ithal denilen kuşlar buralardan 1 euroya toplanıp getiriliyor. Dikkat ederseniz ithal kuşlarda da bilezik yoktur...çok nadiren kasa bazında 1 veya 2 kuşta bilezik olur. Avrupada bilezikli kuş fiyatları belli, 15 euronun altında bilezikli kuş bulamazsınız. Hal böyle olunca tabii ki gayet yasal bir şekilde ithal edilen kuş fiyatı 8.5 lira olabiliyor...biz de bu nedenle bu fiyatlarla rekabet edemiyoruz. Petşop fatura ibraz etmek zorunda...ithalatçı bu talebi karşılayabiliyor, bu yüzden petşoplar ithalatçılardan alış-veriş yapmayı tercih ediyor.

Bu konu hakkında 2 gün boyunca hiç durmadan yazabilirim ve sonunda yine bitirmemiş olurum, yani yazılacak şey çok. Yeni düzenlemenin yerine oturması çok zahmetli olacak, millet olarak üçkağıt konusunda çok yaratıcı olduğumuz için bu yolda çok dümenler dönecek, bakalım daha neler göreceğiz.
devamı ...

Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Kemal abi o reçete sadece ağrı kesici gibi olur bence...esas reçete şu.

Birkere federasyon bakanlıkla masaya oturup kesinlikle şunun kararını aldırması gerekiyor, petşoplarda bileziksiz kuş satışını yasaklamaları gerek. Bunun faydası ne diyeceksiniz, faydası şu, ithalatçı artık o ucuz bileziksiz kuşları yurtdışından alıp getirmeyecek, getirse bile satamayacak çünkü yasak olacak. Mecburen bilezikli kuş getirecek...bilezikli kuşların fiyatları avrupada belli, ithalatçının da artık maliyeti yüksek olacak.

Şimdi bize gelince (bunu zaten birçoğumuz yapıyor) biz üretici olarak bağlı olduğumuz dernekler vasıtasıile federasyonumuzun bileziklerini alıp kuşlarımıza takacağız, bu şekilde yasal olarak ithal kuşlarla ayni kefede olacağız. İthal bilezikli kuş fiyatlarının Türkiyedeki satışı nereden baksanız en az 30 lira olur...hal böyle olunca bizler de ithalatçı ile ayni fiyata kuş satabiliyor olacağız....yani 0 rekabet.

Federasyon bunu yapsın zaten herşey cuk diye yerine oturur, üreticiler gidip üretimhane izni de alır, veteriner de çalıştırır...kanun ne gerektiriyorsa herşeyini tam olarak yerine getirir.