daha önce bir yazımda yazmıştım ama bulamadım, kısaca özetlemeye çalışacağım. Aslında mevzu şundan ibaret...vergi. Herşey bu noktada bağlanıyor ve yine o noktada çözülecek. Hep kaçak kuşlardan filan bahsediyoruz, yeni düzenleme ile kaçakçı esas biz olduk...vergi vermiyoruz ya

. Şimdi ithalatçılara baktığımızda onlara kızmamamk gerek, adamların herşeyi yasal ve tıkır-tıkır vergisini ödüyor...devletin istediği de bu...üretimsiz hızlı vergi ve para akışı.
Siz üretmeyin arkadaş, biz zaten hazır üretilmişini getirtiyoruz ve vergimizi trink diye alıyoruz. Senin kuşların yumurtlayacak da, 1 ay kuluçkada yatacak da, yavru 1 ay yuvada büyüyecek de, üreteceksin de, satacaksın da, biz senden taaa 2 ay sonra vergi alacağız...ölme eşeğim ölme. Mevzu işte bundan ibaret...o yüzden hiç belimiz doğrulamıyor. Daha ayrıntılı bir inceleme yapalım
Üretici - girdi maliyetleri çok yüksek olan
ekipman (kafes, yemlik, suluk, mamalık, yuvalık, tünek, su, elektrik, mekan vs.),
yem (mama, yem, vitamin, bakım ürünleri ve ilaçlar) ve
damızlık (üretim kalıtesi yuksek yavruların yetiştirilmesi 9 ay sürüyor) yüzünden
ürettiği kuşları ithal kuşların fiyatıyla rekabet edebilecek düzeyde tutamıyor.
İthalatçı - genellikle 3ncü parti şahıs (ithalat-ihracat şirket sahipleri) ile iş yaparak, yatırım maliyetleri yüksek olmayan LTD şirket altında ithalatlarını gerçekleştiriyorlar. İthal edilen ülkede 3ncü parti şahıslara yatırımları 0 lira (kuşların nereden ve hangi fiyata alabileceklerini araştıran şahıslar) yani ekstra maliyet yok. Bu araştırmayı onların adına anlaştıkları ithalat-ihracat firması ek hizmet olarak yapıyor (kendilerine devamlı müşteri bağlamak için bu ek hizmeti genellikle ücretsiz yapıyorlar). Yani İthalatçının en büyük yatırımı ofis kirası ile telefon faturası oluyor ustalar. Alımlar genellikle çok masif olduğu için adet fiyatları da çok düşük oluyor.
Avrupadan kuş getirdik muhabbeti hikaye, kuşlar genellikle Bulgaristanda üretilen kuşlar oluyor. Bulgaristanda bu işi genellikle çingeneler yapıyor...Bulgaristan göçmeni olduğum için oradan biliyorum. Her şehirde çingene mahalleleri var ve bu mahalleler genellikle kaçakçılık ve hırsızlıkla geçinir, muhabbet kuşu ve güvercin üretimi bu mahallelerde çok yaygındır. İşte avrupadan ithal denilen kuşlar buralardan 1 euroya toplanıp getiriliyor. Dikkat ederseniz ithal kuşlarda da bilezik yoktur...çok nadiren kasa bazında 1 veya 2 kuşta bilezik olur. Avrupada bilezikli kuş fiyatları belli,
15 euronun altında bilezikli kuş bulamazsınız. Hal böyle olunca tabii ki gayet yasal bir şekilde ithal edilen kuş fiyatı 8.5 lira olabiliyor...biz de bu nedenle bu fiyatlarla rekabet edemiyoruz. Petşop fatura ibraz etmek zorunda...ithalatçı bu talebi karşılayabiliyor, bu yüzden petşoplar ithalatçılardan alış-veriş yapmayı tercih ediyor.
Bu konu hakkında 2 gün boyunca hiç durmadan yazabilirim ve sonunda yine bitirmemiş olurum, yani yazılacak şey çok. Yeni düzenlemenin yerine oturması çok zahmetli olacak, millet olarak üçkağıt konusunda çok yaratıcı olduğumuz için bu yolda çok dümenler dönecek, bakalım daha neler göreceğiz.