konuyu birazda muhasebe açısından düşünmek lazım. sabit maliyetler çok etkili kuşun masraflarında. sen bi göz odada 3-5 tk kuş bakıp yavrularını satayım kendi yağıyla kavrulsun dersen yavruyu satman gereken fiyat 20 TL yi bulur. bunun da alıcısı vardır elbette, hobiciler alır direk bakıcıya satarsın herkes karda olur. ama aracılara ya da petshoplara bu fiyattan satamazsın. neden çünkü o adamlar; 8-10 liraya kuş bulabiliyorken ve istedikleri sayıda kuş alabiliyorken tek bir tedarikçiden ne küçük üreticiye 20 lira vermek ister ne de 8-10 tane üreticiyle muhatap olup uğraşmak ister.
yukarıda dediğim gibi iş biraz maliyet muhasebesiyle ilgili, 5 tk için de ısıtma, kira, su, elektrik gibi sabit maliyetlere katlanmak gerekir 200-300 tk için de. ve emin olun sen 5 tk 10 metrekarede bakıyorsan o adam 100 takımı 15-20 metrekarede bakıyor ve o sabit masraflar çok cüzzi bir miktar artıyor. adam toptancıdan ithalatcıdan çuval çuval yem alıyor belki senin aldığının yarısı fiyatına, mamasını kendi yapıyor maliyeti düşürüyor. bu yüzden kuşun tanesini 8 liraya sattığında bile kar ediyor. ama burda dikkat etmemiz gereken bir nokta var kuş başına kar hesapladığımızda az gelebilir ama gelir-gider hesabı yaptığımızda sağlam pozitif çıkar bakiye.
ben kendimden örnek vereyim, elimde 4 tk jumbo var 2 takımı iççin para verdim gerisi yavrudan geldi takasla falan, kafes aldımyem aldım. 8 kuşuşa bakınca tanesi 75 Tl nin altına maloldu bana, bu yüzden millet 150 liralalardan aşağılara inmezken ben 75 tl ye yavru verdim gocunmadan, o adam da aynı şekilde işe başlamıştır 20-25 tk ile 2 sene onun 8-10 katı takıma getirmiştir kendi yavrularıyla, takım maliyeti gelmiştir 25-30 liraya. duran varlık yapılanmasını kendi özkaynaklarıyla yapınca ileride borçlanmadanmadan kaynaklı maliyetleri azalttığı için iskonto oranını çok yükselte biliyor. yani sözün kısası halk değimiyle sürümden kazanıyor adamlar.