Jumbo,İngiliz,Çekoslavak,Hollanda,Suriye,Pakistan birer ırkmıdır?Resimli anlatım

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Kuşların ırkları hakkında konu ararken buldum. Açıklayıcı paylaşımı için Gürkan beye teşekkürlerimi sunarım.

Benimde yaklaşık 15 yıllık muhabbet kuşu hobim var. Bu kadar süre içinde satıcılar tarafından defalarca (Hollanda-Pakistan-Yerli-İngiliz-Jumbo) gibi ırk isimleri farklı farklı kuşlarda defalarca gördüm. Şahsi fikrime göre aynen Gürkan beyin dediği gibi 2 cins muhabbet kuşu vardır.

Biri Doğal naturel muhabbet kuşu (Boyutu ve rengi ne olursa olsun bu kuş doğaldır, bir jumbo iriliği yoksa hangi mutasyonda hangi benekte olursa olsun)

Diğeride Jumbo muhabbet kuşudur. ( bu kuşuda zaten iriliğinden göğüs yapısından ve duruşundan rahatlıkla ayırabilirsiniz)

Piyasada hep görüyorum. Çekoslavak - İngiliz - Hollanda diye benim kuşlarımdan daha kötü kuşları yüksek fiyata satışa sunuyorlarda peki bizim kuşlarımız neden yerli oluyor?

Dikkat edersenizde zaten bu bölümün adı CİNSLERİ VE IRKLARI ancak hep renk mutasyonlarının konuları var. Çekoslavak-İngiliz-Hollanda-Yerli arasında belirleyici özellikleri açıklayabilecek biri var mıdır?

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Onur bey yazıma olan ilginize teşekkür edeim...

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
sanki bu opal genelde çeklerde veya çek kırmalarında oluyor her ne kadar pek fark yok desekte çek kuşları ebat ve renk bakımından oldukca ilgi çekici geliyor bana

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Opal kuşların genelde iri olmaları benimde dikkatimi çekti. Hatta çoğunda hafif bir göğüs çıkıntısıda oluyor. Ama belirleyici kesin bir ayıraç olması gerekmiyor mu sizcede. Bu şekilde bakarsak her iri ve canlı renkli kuş çekoslavak mı olacak? Böyle olursa aynı kuluçkadan hem yerli hemde çek yavru çıkma ihtimali var buda biraz saçma değil mi?

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
Onur Tunç' Alıntı:
Opal kuşların genelde iri olmaları benimde dikkatimi çekti. Hatta çoğunda hafif bir göğüs çıkıntısıda oluyor. Ama belirleyici kesin bir ayıraç olması gerekmiyor mu sizcede. Bu şekilde bakarsak her iri ve canlı renkli kuş çekoslavak mı olacak? Böyle olursa aynı kuluçkadan hem yerli hemde çek yavru çıkma ihtimali var buda biraz saçma değil mi?
ben bu özellik çeklerde olur demiyorumki biraz daha dikkatli okursanız anlarsınız.
çeklerde opal spangle ve gördüğüm kadarı ile lutino daha çok oluyor diyorum.
SADECE ONLARA HAS DEĞİL ORTALAMAYA GÖRE DAHA ÇOK

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
renkmuhabbetkusu.blogspot.com
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
GÜRKAN BEY AÇMIŞ OLDUĞUNUZ BU KONUYU EN BAŞINDAN EN SONUNA KADAR HAK VEREREK OKUDUM NEREDEYSE YAŞADIKLARINIZIN BİR KISMINI ÇOK KISA SÜREDE YAŞADIM AMA ŞUAN AYIRT EDEBİLECEK KANDIRILMAYACAK SEVİYEYE YAKLAŞTIĞIMA İNANIYORUM ZATEN ÜRETİCİLİĞE KARAR VERİŞİM SEBEPLERİNDEN BİRİDE BUYDU..AMA NE YAZIKKİ ÇEVREMDE HALEN DAHA KANDIRILAN ARKADAŞLARIMA ŞAHİD OLUYORUM JUMBO  DİYE SATIYORLA KUŞU ODA BİR HEYECANLA EVE GETİRİYOR AMA DERLER YA DOST ACI SÖYLER DİYE NEDEN ACI SÖYLER ÇÜNKÜ DOĞRUYU SÖYLER YA BU KUŞ JUMBO DEĞİL DEDİĞİMDE SANKİ ONA JUMBO DİYE O KUŞU BEN SATMIŞIM GİBİ BAKIŞLAR YADA HAYIR YA SEN YANILIYORSUN GİBİ İFADELER NEYSE  ABİ AĞZINE ELİNE SAĞLIK GÜZEL PAYLAŞIM OLMUŞ MAAŞALLAH

kuyumcuvedat

Üyemiz
Adı
vedat
Soyadı
kuyumcu
ben sızın ailenize  yenı katılmak ısteyen ve bu konuda hızlı  bır calısma  içinde olan bır kardesınızım
bu  tarz bılgıler bana cok yararlı olacak sanırım
bılgınıze ve ılgınıze tesekkur ederım
saygılarımla rotfl rotfl rotfl

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
ömer adam' Alıntı:
ben bu özellik çeklerde olur demiyorumki biraz daha dikkatli okursanız anlarsınız.
çeklerde opal spangle ve gördüğüm kadarı ile lutino daha çok oluyor diyorum.
SADECE ONLARA HAS DEĞİL ORTALAMAYA GÖRE DAHA ÇOK
Sanırım siz çek kuşları ayırt edebiliyorsunuz peki nedir farkları öyleyse anlatabilir misiniz?

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
cihan aytan' Alıntı:
GÜRKAN BEY AÇMIŞ OLDUĞUNUZ BU KONUYU EN BAŞINDAN EN SONUNA KADAR HAK VEREREK OKUDUM NEREDEYSE YAŞADIKLARINIZIN BİR KISMINI ÇOK KISA SÜREDE YAŞADIM AMA ŞUAN AYIRT EDEBİLECEK KANDIRILMAYACAK SEVİYEYE YAKLAŞTIĞIMA İNANIYORUM ZATEN ÜRETİCİLİĞE KARAR VERİŞİM SEBEPLERİNDEN BİRİDE BUYDU..AMA NE YAZIKKİ ÇEVREMDE HALEN DAHA KANDIRILAN ARKADAŞLARIMA ŞAHİD OLUYORUM JUMBO  DİYE SATIYORLA KUŞU ODA BİR HEYECANLA EVE GETİRİYOR AMA DERLER YA DOST ACI SÖYLER DİYE NEDEN ACI SÖYLER ÇÜNKÜ DOĞRUYU SÖYLER YA BU KUŞ JUMBO DEĞİL DEDİĞİMDE SANKİ ONA JUMBO DİYE O KUŞU BEN SATMIŞIM GİBİ BAKIŞLAR YADA HAYIR YA SEN YANILIYORSUN GİBİ İFADELER NEYSE  ABİ AĞZINE ELİNE SAĞLIK GÜZEL PAYLAŞIM OLMUŞ MAAŞALLAH
Cihan bey jumbo kuşlardaki bu hadise aslında federasyonunda dikkatinde sanırım.Yarışmalarda jumbo kategorisi show muhabbet olarak değiştirildi.Kuşun iriliğinden ziyade artık görsel özellikleri ön plana çıkarılıyor.Show yönünden değerlendiriliyor.

kuyumcuvedat' Alıntı:
ben sızın ailenize  yenı katılmak ısteyen ve bu konuda hızlı  bır calısma  içinde olan bır kardesınızım
bu  tarz bılgıler bana cok yararlı olacak sanırım
bılgınıze ve ılgınıze tesekkur ederım
saygılarımla rotfl rotfl rotfl
Rica ederim Vedat bey,

Alıntı yapmadığım Teşekkürlerini ileten tüm dostlara bende teşekkür ederim.

Serdar_84

Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Bozarslan
Gürkan Bey emeğinize sağlık. Fazlasıyla yararlandığım bir makale olmuş. Tebrikler