Sallabaş'ın (Paramyxovirüs) başlangıcı veya hafif şiddetlisi gibi duruyor. Bildiğim kadarıyla etkili bir tedavisi yok hastalanmamış kuşlar için aşısı var. Viral bir hastalık olduğu için literatürde bulaşıcı olduğu söyleniyor, virüs olduğu için öylede olması gerekiyor ancak yaşadığım tecrübe biraz değişik anlatayım.
Zamanında 4 yavru kuş aldım 2 dişi 2 erkek ve hiç beklemeden eş olarak ayırdım kuşları. Bir süre sonra albino dişi kuşumda hastalık belirmeye başladı bir süre kafa sallanması artış gösterdi fakat sonra artış durdu ama sallama sürekli devam etti ben 2,5 sene sonra kuşları satana kadar da devam ediyordu. Eşine hastalık hiç bulaşmadı ancak 4-5 ağız yavru aldım kuşlardan sadece KALITIM yoluyla doğan tüm yavruların yüzde 20 sinde hastalıkla karşılaştım. İşin ilginç tarafı yavruların sadece erkek olanları hastalandı bunlarda da oran 3 te 2 gibiydi. Yavruları genelde sattım ancak kendime ayırıp yetiştirdiğim, yavrularını aldığım kuşlarda ilerleyen zamanlar da hastalığa hiç rastlamadım.
Bu konuda ki benim teorim virüs bulaşıyor merkezi sistemde hasar yaratıyor bağışıklığı kuvvetli olan kuş veya genetik olarak farklı olan kuş hastalığı hasarla atlatıyor fakat kalıtım yolu ile yavrulara hasarlı geni aktarıyor.Tekrar hatırlatıyorum hasta kuş albinoydu yani doğuştan gen problemi vardı!!! Bir yerde gen problem yaratırken diğer tarafta bu hastalığa veya diğer başka hastalıklara direnç kazandırıyor olabilir.
Bu kuşun soyundan hiç kuş yok elimde.
Tecrübe sabit, teorim sadece fikirdir bilimsel değil.