kafeste tek kuş mu çift kuşmu sorularına bir araştırma !!

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
renkmuhabbetkusu.blogspot.com
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
1960’lı yıllarda muhabbet kuşlarının ev hayvanı olarak zafer yürüyüşü başladı. Hansi, Pucki o zamanın popüler isimleriydi. Maalesef bu güne nazaren kendi başlarına kafeslerinde kaderlerini yaşıyorlardı. Hemen hemen hiçbir muhabbet kuşu bir arkadaşı ile birlikte yaşamıyordu. Hayvanlar aile içine katılıyor ve fazla insanlaştırılıyordu. Bunun sebebi de konuşma yeteneğinden kaynaklanıyordu.

Neredeyse 1980’lere kadar her evcil kuş bakımı kitabında, bu kuşların problemsiz olarak tek başına tutulabileceği yazılıydı. Eğer kuş için fazla zamanınız yoksa kafese bir ayna ve plastik bir kuş yerleştirmek yeterliydi. Bu şekildeki düşünceler günümüzde terk edildi ve hatta işkence olarak nitelendiriliyor. Biliyoruz ki bir ayna ve oyuncak kuşu sadece hasta eder. Ve bu aksesuarla hayvan koruma yasasında yasaklanmaktadır.

Maalesef herkese bu haber henüz ulaşmadı, ve çok az da olsa tek başına kuş besleyen sahipler var. Sahibe küçük bilgiler vermek ve tutumunun yanlış olduğunu anlatmaya kalkışınca tepki gösteriyor ve “benim kuşum mutlu, hiç bir sorun yok” Maalesef bu cümle çoğunlukla cevap olarak duyulmakta.

Gerçekten bu böylemi ? Tek başına yaşayan bir kuşun hayat şartlarını ve çevresini objektif olarak değerlendirebilirmiyiz ? Bu soruların cevabı için :” Uygun bakım hangisidir” kısmını okuyunuz.

Uygun Bakım Nedir ?

Uygun bir hayat ve bakım sağlamak, kuşun sosyal hayatına devam edebilmesi anlamına gelir. Bu açık olarak şu demek: tekbaşına tutulan kuş, asla yalnız bırakılmamalıdır, markete veya tuvalete giderken 30 dk bile olsa. Akrabalarınızın doğum günü de olsa onu bırakmamalısınız.

Muhabbet kuşları Avustralya da inanılmaz büyük sürüler halinde yaşarlar. Yani yumurtadan çıktığından itibaren hiçbir zaman yalnız kalmaz. Yüzlerce, binlerce arkadaşı vardır. Bu da muhabbet kuşlarının çok sosyal bir yaratık olmasında etkendir. Sağlığı için bu temaslar, bu kalabalık ona gereklidir. Yanlızlık ve can sıkısı, bir muhabbet kuşunun psikolojisi için hiç iyi değildir, kendini yolmaya başlayabilir. Yani sonuç olarak 365 gün boyunca kuşunuzun yanında duramayacağınıza göre, kuşunuzun ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Yanına yanlızca 1 kuş daha almak bu sorunu çözecektir, ve kuaföre, bakkala, markete giderken aklınız evdeki kuşunuzda kalmayacaktır. Fakat bakım sadece bir arkadaşla bitmiyor.

Yaygın Bahaneler ve Hatalar Kuş sahipleri, çoğu zaman kendini tatmin etmek ve suçluluk duygusunu bastırmak için bahaneler kullanır. Gerçek bir hayvansever için gereken abuk subuk ihtiyaçlardan çok kuşunun sağlığı önemlidir.

Şimdi ekte en çok söylenen bahaneleri sıralayacağız:

A. 2 kuş olduğunda evcilleşmiyor... Bu doğru değil... Daha önceden tek başına tutulmuş ve evcilleşememiş kuşlar sürü içinde korkularını kaybeder ve sevgi ve büyük sabırla evcilleşebilir

B. Ama o zaman konuşamazlar... ee..ne var bunda? Bu bu kadar kötü birşey mi? Neden bir kuş dilimizi taklit etmek zorunda kalsın ki ? Bilgili bir kuşsever, muhabbet dilini ve mimiklerinden kuşunun mutlu veya hasta veya bişeyler anlattığını anlar ve bununla yetinmesini bilir. Ayrıca insanların öğrenme yetenekleri daha gelişmiştir. Neden küçücük bir kuşu yanlızlığa itipte, anlamadığı kelimeleri tekrarlamasını istiyorsunuz ki?

C. 2 kuş daha fazla pislik yapıyo...doğru..kuşlar ortalığı pisletir..ama tek olduğunda da aynı temizliği hergün yapmak zorundasınız. Yemlikler temizlenecek, suluklar yıkanacak,kafes altı değişecek.. 2 tane olduğunda 2 kez mi yapıyorsunuz? HAYIR! Kuşları seven bir hayvansever için lafı bile olmaz...

Muhabbet kuşları ve diğer kuşlar aslında mümkün kadar çok süre ile serbest uçuşa ihtiyaç duyar. Bu özellik yaratılışlarında vardır. Doğa, uçucu yaratıklar olduğundan kanatları vermiştir. Muhabbet kuşları serbestçe tüm gün uçabilseler kesinlikle ideal olacaktır. Bu da, kuş sahibinin büyük bir salması veya kuşları için düzenleyebileceği odası varsa mümkündür.

Tabii , açık hava salması veya kapalı salma inşa etmek veya satın almak da mümkündür. Böyle salmalarda keyifle sağa sola uçuşan bir muhabbet kuşundan daha çok sayıda kuş barındırılabilir. Küçük bir salmanız veya normal bir kafesiniz varsa, günde en azından dört saat serbest uçmalarını sağlarsanız uzun dönemde iyi sonuçlar alırsınız.

Kuşlar, kafeslerinde sürekli olarak oturmak zorundaysa bu onlar için büyük bir sıkıntı ve üzüntüdür. Kendinizi tüm gün bir odaya kilitlemek hoşunuza gider mi? Sanmıyoruz. Bu yüzden muhabbet kuşlarınızın, odanızda günde birkaç saat serbestçe uçmalarına izin verip veremeyeceğinizi ve odayı bu uçuş için güvenli bir şekle getirip getiremeyeceğinizi düşünmelisiniz.

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
en çok kuşunu konuşturamayanların üzüntüsünü anlayamıyorum

Ama o zaman konuşamazlar... ee..ne var bunda? Bu bu kadar kötü birşey mi? Neden bir kuş dilimizi taklit etmek zorunda kalsın ki ? Bilgili bir kuşsever, muhabbet dilini ve mimiklerinden kuşunun mutlu veya hasta veya bişeyler anlattığını anlar ve bununla yetinmesini bilir. Ayrıca insanların öğrenme yetenekleri daha gelişmiştir. Neden küçücük bir kuşu yanlızlığa itipte, anlamadığı kelimeleri tekrarlamasını istiyorsunuz ki?

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
konuşsun konuşmasın hala oyuncak gibi tek başına alınıyorlar.bizim konuşan kuşun yanına kaç dişi aldık yabancı kuş  istemiyor

gökay tatar

Uzman Üyemiz
Adı
gökay
Soyadı
TATAR
alışması konuşması için tek ama  zevkle bakmak için ilgilenmek için çift tabi onun yavrularını büyütmesini 24 saat bıkmadan izlerim  :)

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
yani kuş konuşmuyor duyduğu kendisine tekrarlanan sesleri çıkarıyor yani derdini anlatmaktır, konuşmak. anlatabiliyormu,ben hastayım ben bu mamayı beğenmedim ben bu dişiyi istemiyorum ,boşanacağım diyebiliyormu ! dedirten varmı diyorsa konuşuyordur...Yazık kuşa ses taklitçisi olsun diye kendi cinsinden dostu bile olmuyor kendimize zorla dost ediyoruz ... :mad:

vky88

Takipçi Üyemiz
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
Yaklaşım tamamen yanlış ; Bir canlı yaşam alanı ve şartlar nasıl şekillendiriyorsa onu kabullenir o şartlarda yaşar;İzlediğim bir belgeselde Köpeklerin arasında uzunzaman yaşamış küçük bir çocuk o yaşantıyı benimsemiştir Size pek insancıl gelmiyor insancılda değil zaten ama mutlu olmak için insancıl olmasınada gerek yok O çocuk köpeklerin arasında mutlu  ve çocuk için bir problem yok İşte insanların arasında Yaşayan bir muhabbet kuşu içinde  aynı şey söz konusu bir problem yok yani. Hayatta herşey olması gerektiği yerde olsaydı Bütün geleceği matematik gibi çözüp önüne  bir kitap halinde koyarlardı En büyük hatamız Bizim hissettiklerimizin başkası tarafındanda hissedildiğini düşünmemiz bunun getirisi bizim görmediklerimizide kimsenin göremediğidini sanmamız .

Kuş çakmağı eş olarak görüyor İnsanlarıda sürünün elemanları Böyle benimsemiş böyle mutlu .

Nasılki birçok hayvanın etinden sütünden gücünden faydalanıyorsak Muhabbet kuşundanda belli yerlerde faydalanıyoruz örneğin çocuklarımıza sorumluluk aşılamak günün stresini atmak gibi Bunun aksini düşünüp Hayvanları kişileştiren arkadaşlar Et Süt Bal tüketmez Faytona binmez Yün yatakta yatmaz Elindeki kuşlarıda ilk fırsatta Götürüp Avusturalyaya bırakır :D İşime geleni yaparım ama ben Duygusalda bir insanım mı diyorsunuz yoksa :D

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
V.Kemal' Alıntı:
Yaklaşım tamamen yanlış ; Bir canlı yaşad alanı ve şartlar nasıl şekillendiriyorsa onu kabullenir o şartlarda yaşar;İzlediğim bir belgeselde Köpeklerin arasında uzunzaman yaşanış küçük bir çocuk o yaşantıyı benimsemiştir Size pek insancıl gelmiyor insancılda değil zaten ama mutlu olmak için insancıl olmasınada gerek yok O çocuk köpeklerin arasında mutlu  ve çocuk için bir problem yok İşte insanların arasında Yaşayan bir muhabbet kuşu içinde  aynı şey söz konusu bir problem yok yani. Hayatta herşey olması gerektiği yerde olsaydı Bütün geleceği matematik gibi çözüp önüne  bir kitap halinde koyarlardı En büyük hatamız Bizim hissettiklerimizin başkası tarafındanda hissedildiğini düşünmemiz bunun getirisi bizim görmediklerimizide kimsenin göremediğidini sanmamız .

Kuş çakmağı eş olarak görüyor İnsanlarıda sürünün elemanları Böyle benimsemiş böyle mutlu .

Nasılki birçok hayvanın etinden sütünden gücünden faydalanıyorsak Muhabbet kuşundanda belli yerlerde faydalanıyoruz örneğin çocuklarımıza sorumluluk aşılamak günün stresini atmak gibi Bunun aksini düşünüp Hayvanları kişileştiren arkadaşlar Et Süt Bal tüketmez Faytona binmez Yün yatakta yatmaz Elindeki kuşlarıda ilk fırsatta gütürüp Avusturalyaya bırakır :D İşime geleni yaparım ama ben Duygusalda bir insanım mı diyorsunuz yoksa :D
volkan bey sanırım konuyu anlamadınız biz kuş çakmakla mutlu değil demedikki sadece yanına kendi doğasında bir eş olmalı dedik ALLAH hiçbirşeyi tek yaratmamış her yaratılan canlının bir eşi var duygusallık deyincede belkide birleri birilerinden daha ağır basıyordur bu sitede kimse işine geleni yapmıyor bence sevdiği bir şeyi küçücük ocanlıyı en iyi şekilde besleyip onunla mutlu olmak istiyor saygılar

vky88

Takipçi Üyemiz
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
cihan aytan' Alıntı:
ayrıca çakmak konusu bir sonraki konuda olmalı iyi gecelerÇakmak sadece bir Sembol öenmi yok basit bir örnekleme ...
Konu başlığı şöyle başlıyor Kafeste ... Bu hayvanların Kafeste olması başlı başına doğalarına aykırı zaten Teki çifti yok bu işin İnsanlar bu hayvanları niye besliyor Ya Para ettikeleri için ya kolay çoğaldıkları için veya konuşturmak için Herkesin besleme amacı farklı Birinin amacı sizinkilerden faklı diye onu kötü görmek göstermek doğru değildir Bu tarz konular baştan ofsayt . Dediğim gibi Onlar zaten komple sahte bir ortamda Eşini bir insan bir oyuncak veya ayna sanmış bir önemi varmı O kadar Yalancı dünyasında bari  eşi dostu gerçek olsunmu diyorsunuz :D Bu hayvanlar Para etmeseler Konuşmasalar Esaret altında üremeseler de beslermiydiniz acaba ?

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
VOLKAN bey şu köpeklerle büyüyen çocuğu merak ettim gerçekten varmı böyle bir belgesel beni yanlış anlamayın amacım tartışma kavga değil zaten o boyuta getirmem yeşilçamda hayvanlarla büyüyen film uyarlamaları çok ordanmı aklımızda kaldı yayınlama imkanınız varsa güzel bir paylaşım olur gerçekten

ben para etmeselerde ki bana göre konuşmuyorlar sadece ses taklidi yapıyorlar taklid yapmsalarda ve asla esir muhamelesi görmüyorlar ve görmeyecekler ben yinde beslerdim üretim kafesine koyuyorum çünkü hepsinin çift yaşamsını istiyorum tercihlerine göre ürerlersede zorluk çekmesinler bu güne kadarda hiçbir kuşumu yumurtlamadı diye satmadım satmadım yumurtlayacak kuşlarımı sattım hemde çok az meblağlara sırf onlara sevgi bağlayan dostlarıma sattığım herkuşun ardından da haber alıyorum bakımı nasıl diye iyiyse mutluyum mutlu oluyorum ölen bir kuşumu gömüyorum hemde derin kazıyorum ki başka hayvanlar telef etmesin diye kafalarını çekmiyorum atmıyorum ben onların sesini seviyorum ben onalrı sadece para için besleseydim evimin bir odasını sırf nlara verirmiydim ailece bağlanırmıydık ufak kızım kuşları sevmek öpmek istediğinde izin verirmiydim neyse

vky88

Takipçi Üyemiz
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
cihan aytan' Alıntı:
VOLKAN bey şu köpeklerle büyüyen çocuğu merak ettim gerçekten varmı böyle bir belgesel beni yanlış anlamayın amacım tartışma kavga değil zaten o boyuta getirmem yeşilçamda hayvanlarla büyüyen film uyarlamaları çok ordanmı aklımızda kaldı yayınlama imkanınız varsa güzel bir paylaşım olur gerçekten

ben para etmeselerde ki bana göre konuşmuyorlar sadece ses taklidi yapıyorlar taklid yapmsalarda ve asla esir muhamelesi görmüyorlar ve görmeyecekler ben yinde beslerdim üretim kafesine koyuyorum çünkü hepsinin çift yaşamsını istiyorum tercihlerine göre ürerlersede zorluk çekmesinler bu güne kadarda hiçbir kuşumu yumurtlamadı diye satmadım satmadım yumurtlayacak kuşlarımı sattım hemde çok az meblağlara sırf onlara sevgi bağlayan dostlarıma sattığım herkuşun ardından da haber alıyorum bakımı nasıl diye iyiyse mutluyum mutlu oluyorum ölen bir kuşumu gömüyorum hemde derin kazıyorum ki başka hayvanlar telef etmesin diye kafalarını çekmiyorum atmıyorum ben onların sesini seviyorum ben onalrı sadece para için besleseydim evimin bir odasını sırf nlara verirmiydim ailece bağlanırmıydık ufak kızım kuşları sevmek öpmek istediğinde izin verirmiydim neyse
Cihan bey beni şimdi üzdünüz Aklınıza tartışma kavga gibi şeylerin gelmesi gerçekten üzdü beni Her düşüncenin bir karşıtı olabilir Doğru birdir ancak insanın olduğu yerde görecede vardır Buda benim bakış açım Merak ettiğiniz Belgesel görüntülerini bulmam mümkün olmadı ama Haberi sizlere kaynağıyla birlikte aktarabilirim yani Rahmetli Kemal Sunalın Başrolünde oynadığı Hanzo filminden yada Müjde arın başrölünü oynadığı AYI KIZ filminden esinlenmedim tabi  :D

Haber7 den Alıntıdır
Rusya'nın Sibirya bölgesinde polis, kedi ve köpeklerin arasında tutulan 5 yaşında bir çocuk buldu. Dış dünyaya hiç çıkarılmayan çocuğun kedi ve köpekler tarafından büyütüldüğü düşünülüyor.Rus polisi tarafından yapılan açıklamada, tüm hayatını Sibirya'nın Çita bölgesindeki bir kedi ve köpek şirketindeki odada geçiren çocuğun Rusça bilmediği ve polisin kendisini gözetim altına aldığı zaman köpek gibi tepkiler verdiği kaydedildi.

Açıklamada, dış dünyaya hiç çıkarılmayan çocuğun kedi ve köpekler tarafından büyütüldüğü belirtilerek, "Hiç yıkanmayan kirli elbiseler içindeki çocuğun tavırları tamamen bir hayvanınkine benziyor ve yanına yaklaşan insanların üstüne atlıyor" denildi.

Küçük çocuğun tutulduğu odada ne ısıtma, ne su ne da kanalizasyon sistemi olduğu belirtilen açıklamada, Nataşa adındaki kız çocuğunun bir yetimhanede psikologlar tarafından gözetim altında tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada, gerçek yaşı 5 olmasına rağmen 2 yaşındaki bir çocuk gibi görünen Nataşa'nın kaşıkla yemek yemediği ve birlikte yaşadığı hayvanların birçok tepkisini yansıttığı belirtilerek, "Bakıcılar odayı terk ettiğinde Nataşa kapıya doğru sıçrayıp havlıyor" denildi.

Ve bu tarz birçok örnek var Kendini köpek sanan Koyun haberini birçoğunuz duymuşunuzdur eminim
İngiltere´nin Galler yöresinde yaşayan Emlyn Roberts adlı çiftçi, dünyaya geldiğinde ölümle pençeleşen kuzusu Rolo´yu diğer koyunlardan ayrı olarak çoban köpeklerinin yanında özenle büyüttüğünü ve şimdi erişkin bir koyun olan hayvanın kendini köpek gibi hissettiğini açıkladı.

North Wales Daily Post gazetesinin haberine göre, sahibiyle birlikte yürüyüşe çıkan ve ayak ucunda oturup televizyon seyreden Rolo´nun yeni görevi ördekleri beklemek.

Galler´in Pentir kasabasından olan çiftçi Emlyn Roberts, şaşkınlığını şu sözlerle dile getirdi: "Köpeklerin yanında aynı bir köpek gibi büyüdü. Onu oyun oynarken göreceksiniz. Araba lastiklerinin ortasından atlaması, hemcinslerini hizaya sokması, atlayıp zıplaması...vs. hepsi bir köpek gibi. Önüne ne konursa yiyor. Köpek mamasına bayılıyor, ama fıstığa dayanamıyor."  :D

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
volkan bey kardeşim eğer üzüldüyseniz afedersiniz ama ben bunun bir tartışma olmadığını ikimzede anlatmak için o cümleyi kullandım yani tartışma istemediğimi kırılma ve kırma boyutuna gelmemsi için önce kendimi uyardım buna kızmış olamassınız herhalde

doğrudur  bu haberler teşekkür  ederim ama işte ortaya çıkan bu çocuğun mutlu olup olmadığı bu haberde çocuk çok mutluydu diyebiliyormusunuz şimdi tabiiki hayır doğasından uzaklaştırılmış mutsuz bir canlı o sadece onun gibi bir çocuk yani insan  daha yanında olsaydı ve o doğada olsaydı mutlu olabilirdi unutmayalım başka bir canlıyla yaşamak herzaman mutluluk değildir mesela ben kuşlarımla mutluyum ama eşim destek verdikçe çocuğum onlara yakın oldukça eğer ailem huzursuzluk yapsa ben mutlu olabilirmiydim

araştırman için teşekkür ederim tanıştığımıza ve bu muhabbete memnun oldum sabah muhabbeti iyi geldi kardeşim

vky88

Takipçi Üyemiz
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
İzlediğim belgeselde o Çocuğun köpeklerle oynayışını gördüğüm için Mutluydu ifadesini kullandım Selahattin abi bana kızacak sitenin amacını aştığım için :) Bende sohbetden keyif aldım Bilmukabele .

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Fazlaca duygusal, kısır döngü ve gereksiz bir konu. Üreticinin odağı, nasıl sağlıklı bir şekilde yaşatıp nasıl daha fazla verim alırım olacak. Daha iyi bakım ve daha fazla verim yaşayan ve bu dünyaya kazandırdığınız daha fazla muhabbet kuşu demektir. Bizim işimiz duygusallığı kaldırmaz.