Muhammet BAYRAK' Alıntı:Öncelikle mamayı hastalık veya sıkıntı öncesinde ve sonrasında nasıl hazırladığımı ne değişiklikler yaptığımı açıka anlatayım ;
Hastalık veya sıkını öncesinde ;
Kuru mamayı hazır alıyordum kullandığım kuru mama pak mama ve magnaisa idi 1 kg olmak üzere ikisini karıştırıp 2 kg kuru mama haline getirip kullanıyordum. ölçü kabım yaklaşık olarak 150 cc lik bir bardak kabı, bundan 3 pardak koyuyordum, bir gün öncesinde haşlanmış 2 adet yumurta, havuç, duruma göre değişiklik gösterecek şekilde ve kıvam tutacak şekilde kabak, kırmızı lahana, brokoli, maydanoz, dereotu, elma katıyordum, yavru sayısına göre 3-4-5 tatlı kaşığı yavurusu olmayanlara 1-2 tatlı kaşığı mama katıyordum, hiçbir sıkıntım yoktu, tabiri caiz ise pabuç gibi yavru alıyordum, daha sonra forumdan ve arkadaşların tavsiyesi üzerine buğday ıslamaya başladım, bir su bardağı buğdayı bir gün öncesinde ıslatarak mamalarına katmaya başladım, daha sonra ise çimlenmiş olarak vermek istedim ve çimlendirmeye başladım, bu dönemde yaklaşık olarak mayıs ve haziran ayına tekabül ediyor, yaklaşık olara 1,5-2 ay kadar hengün çimlendirilmiş buğday verdim, bu arada tüy problemim yavaş yavaş baş göstermeye başladı, bu arada buğdayı ıslatırken ekşime ve mayalanma yapıyordu, kuşlarda rahatsızlık verdiğini düşündüğüm için hatırladığım kadarı ile eylül ayında buğday vermeyi bıraktım, mamayı buğdaysız olarak aynı şekilde hazırladım, daha sonra bir arkadaşın protein eksikliği nedeniyle rahatsızlığın olduğunu belirtmesi üzerine tavsiyesi üzerine mamaya civciv maması katmaya başladım ölçü bu arada karıştı 1,5 ölçek pakmama ve magezia karışımı 1,5 ölçek civciv yemi mamaya katmaya başladı.
bu arada yazmayı unuttuğum bazı konular var bunları maddeler olarak sıralandırıyorum :Muhammet BAYRAK' Alıntı:tabiki bu arada hastalığım yada rahatsızlık daha da şiddetlenmeye başladı. bunun üzerine civciv yemini vermeyi bıraktım.
Yaklaşık olarak da 1 aydır beslenme kürümü tavsiye üzerine tamamen değiştirdim.
yeni hazırladığım mamada kuru mama kullanmayı tamamen bıraktım,
1 ölçek yaklaşık olarak 150-160 cc arası bardak ile 1 bardak ince köftelik bulguru aynı ölçekdeki sıcak su ile geceden haşlıyorum, ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ediyorum, 3 gün öncesine kadar 5 yumurta olarak veriyordum yumurta az veriyorsun tavsiyesi üzerine 3 gündür 7 yumurta veriyorum, havucun büyüklüğüne göre ve mamanın nem oranına göre asgari 1 büyük havuç olacak yada büyüklüğüne göre 2-3 orta-küçük boy olacak şekilde havuç, yanına yine arada 1-2 gün arayla, maydanoz, dereotu, (ikisini aynı günde veriyorum) ıspanak, elma, kabak, brokoli, kırmızı lahana, pancar, (sadece bir tanesini ilave olarak mamaya katıyorum) 1 tatlı kaşığı kekik ve nane, 1 tatlı kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı tarçın, ve kıvam tutturmak için 1'e 1 oranında pirinç unu ve mısır unu karışımı en fazla 1 ölçek (150 cc) olacak şekilde mamaya katıyorum mamamın hazırlanışı bu şekilde
bu arada yazmayı unuttum 40 çift kuşum var
herseyin fazlasi zarar 4 yumurta yeterlidir.. ayrıca..dedigim kırmızı biberi her zaman verin.. mamalarına hergun yesillik verin.. ayrıca zeytin yagı mamaya katmayi unutmayın..Muhammet BAYRAK' Alıntı:onerılerın ve tavsıyelerın ıcın tesekkur ederım mamaya yesıllık olarak genellıkle ıspanak. maydanoz+dereotu. arada kerevz sapı verıyordum yaklasık olarak haftanın ortalama 3 gunu yesıllık katıyorum mamalarına hergune cıkartayım mı ?
bu arada soylemeyı unuttum onceden mamaya 1-2 tatlı kasıgı magnazıa bıra mayası + dıazem 256 ve avıvabır ısmınde sarımsaklı bır toz katıyordum bunları kullanmayıda bırakmıstım elmde hala var kullanmaya devam edeyım mı bunları kullanmayı bırakmamın sebebı bazı kusca arkadaslarımın tavsıyesı uzerınedır
kus kumu olarakda zeolit kullanıyordum ozellıkle yuvalıkların ıcıne talaşın altına 1 avuc olarak atıyordum gerekıyorsa değiştiririm
kırmızı bıber yazın vermıstım su donemde pazarda dıkkatımı cekmedı ancak varsa alır verıırım
diğer ılaclardan elımde olmayanlar var onları da yarın alır tedavııye baslarım
Bu arada mama ıcın bana tam bır olcu verebılırmısının ozellıkle yumurta konusuna kımı arkadas 40 cıft ıcın 2 yumurta yeter deken kımısı de 8 yumurta dıyor ben su an 7 yumurta verıyrum ve fazla yumurtanında ıshal yapacagı soylenıyor 3 bardak toz mamaya kac yumurta katayım bu arada selahattın abımın sıtede bulunan mama tarıfını yaptım (10 yumurtalı olandan) su an kurumada onu kullanayım dıyorum
yemlerini onlerinden alın.. mamalıgı koyun üzerine biraz yem serpistirin.. zamanla bu sekilde alısacaklardirDurukan KUŞTEPESİ' Alıntı:Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum..
Bende 3 çift kuş var hiç bir şekilde mama yemiyorlar nerede yanlış yapıyorum acaba?
mamayı yemleri çıkartıp yemliğe koysam bir faydası olur mu acaba?
çok teşekkür ederim, deneyeceğim..Behzat TİĞİZ' Alıntı:yemlerini onlerinden alın.. mamalıgı koyun üzerine biraz yem serpistirin.. zamanla bu sekilde alısacaklardir
alim bey kumesinizde soba gordum.. o soba her zaman yanmayacagi icin.. kumeste ciddi ısı değişikligi olabilir.. bana kumesinizin gece gunduz sabah ısı degerlerini birkac gun icinde ölcüp yazabilirmisiniz?Alim YILMAZ' Alıntı: