kurt_baba
Yeni Üyemiz
konu çok güzel. baştan sona okudum. malesef son batımda benimde yavrularımda tüy dölülmeleri oldu. akşama resim paylaşacağım. herkesin emeğine sağlık
özelikle b vitamini bu konuda cok etki sağlıyor,vucud b vitaminini üretmediginden eksiklik her zaman oluyorO.Sami ŞEN' Alıntı:Behzat hocam benim de başımdan geçen bikaç farklı tecrübem oldu.
Dişimin birisinin güz dönemi kuluçkasından 5 yavru vardı, ikisi düzgün, birisi %65, birisi %40, birisi de %35 düzgünlükte. yüzdeli belirttiklerimin vücut tüylerinde problem yoktu sadece uç kanatlarında ve kuyruklarda problem vardı. kanat ve kuyrukları biraz çıkıp dökülüyordu.strax ve devit kürleri uyguladım bu üç yavruya. %65 dediğim şu an %90-95 seviyelerinde, %40 dediğimde bi gelişme göremedim %35 olanı hayatını kaybetti. şu an yavrular 5 aylık.
aynı dişiyi bu sefer farklı bir erkekle eşe attım (erkeğini de farklı bir dişiyle ve o çift maşallah sorunsuz yavru veriyor) ve 4 yavru aldım, bu yavrulardan birisi kuluçkadan itibaren farklı takımın altındaydı. ilk başlarda bütün yavruların tüyü normal geliyordu. yavrular 2-3 hafta olduktan sonra kendi altındakilerin tüyleri dökülmeye başladı (pamuk tüyleri tamdı hiç dökülmedi).birisi %60, birisi %40 birisi de %10 seviyelerine kadar tüylerini döktü. diğer takımın altındaki yavru ise yeme ininiceye kadar kusursuzdu. yavrular bu şekilde yeme indikten sonra (şu an 3 hafta geçti yeme ineli) %60 olan %95 seviyelerine yükseldi, %40 olan %60-65 lere geldi, %10 olan hayatını kaybetti. diğer takımın altında kusursuz olarak yeme düşen bikaç günde tüylerini döküp %60 lara gerilemişti şimdi toparlamaya başladı %80lerde.
Bu olayı konuştuğum arkadaşlarla vardığımız netice şudur ki: sizin de ilk başta dediğiniz maddelerdeki gibi yeterince dinlenmeyen damızlıklar başlığına bağlı olarak bazı dişiler yumurtlasa bile yumurtanın içini yeterli besinlerle dolduramıyor bu da yavru çıksa büyüse dahi bi yerde patlak veriyor. İlk tedbir olarak da en az eylüle kadar dişiyi dinlendirmeyi düşünüyorum.
Bir başka takımımın da ilk kuluçkasında yavrulardan hepsi düzgün gelirken bir tanesi 3 haftalık olduğunda yuvada bütün vücut tüyleri dahil döktü sadece pamuk tüyleri vardı o şekilde de yeme indi.Devit3 kürü uyguladım belki onun sayesinde belki de başka vesilelerle 3-4 haftada bütün kanat kuyruk ve vücut tüylerini tamamladı. şu an çok şükür kardeşleriyle aynı görünüme sabit.
Muhammet BAYRAK' Alıntı:
Aynı sorunlar bendede başladı bende civciv yemi kullanıyorum galiba ondan yapıyor bu durumu tüm kümeste değilde bi kaç takımda başladı bide bende yavrular tam atlamak üzere iken anne yada baba kafasını parçalıyor anlamadım.Behzat TİĞİZ' Alıntı:Muhammed bey sizin kuslarin sorunu tuy yolma, gelelim tuy yollmanin sebeplerine.oncelikce tahminimce civciv yemi bu problemi yaratmis cjnku civciv yemlerinin icersinde et var buda hayvanlari tuy yolmaya tesvik ediyor..diger tuy yolma sebepleri, dinlendirilmeden ese atilan kuslar ciftlerin yorgun duserek b vitamink ve mineral eksiklerini yavrularinkn tuylerini yolarak gidermeleri, diger bir sebep ic ve dis parazitler tuy yolmaya sebeptir.baska bir sebep bu en kotusu damizliklarin bunu aliskanlik hale getirmesi.simdi sizle adim adim bir tedavi uygulayacagiz.
1.kuslariniza verdiginiz mamanin icinde bol bol yesillik olacak
2.kuslarin kafeslerinde versela lega vittle.molan marka kum olmali
3.mamanin icinde kirmizi tatli biber yine bol miktarda olacak
4.tum kuslariniza 1 litre suyun icine 1.5 cc sitrax surup katistirip 5 gun vereceksiniz.ardina 3 gun depomin ve 3 gun b vitamin kompleksi
1 gun yemiz su sonra tekrar 5 gun sitrax 3 gun depomin 3 gun b vitaminnkompleksi.suluklar hergun toplanip temiziyle degistiriceksiniz.ve soledigim ilac ve vitamini gunluk hazirlayip vereceksiniz.
5.kumesteki yeme dusmus yavrulariniz dahil.kuslara ivermectin damlatacaksiniz.9gun sonra tekrar damlatacaksiniz.
Saydigim maddeleri eksiksiz yapin gelismeleri burdan takip edelim