Kursağa mama basma

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Arkadaşlar  elle besleme mamaları kullanımında site içerisindeki konularda kursağa basılması ve buna uygun ya hazır aparatlar yada şırınga ucuna eklenen serum hortumu tavsiye ediliyor.
Sorum şu;kursağa basmaktan kastedilen tam olarak nedir.Bu hortum ağızdan ne kadar içeri sokulacak.Eğer ağız ucundan gaganın hemen 2-3 mm ucundan ağzına damlatmakmı,dilininin ucunu biraz geçecek şekilde dahada ilerisimi yoksa nerdeyse yutkunma noktasına kadar serum sokmakmı?
Eğer ağız ucundan ise mamanın çoğu dışarı gidiyor.
Eğer dilinin ucunu az geçecek olursa kuş yutarsa ne ala yutmazsa geri çıkıyor.
Eğer yutkunma noktasına kadarsaki hiç denemedim sıkıntılı geliyor bu bana hayvan yutkunmadan nasıl yutabilir.Serum ucu yutkunma hareketini zorlarsa yutkunmadan nasıl yutulabilir.

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
tolga baran' Alıntı:
bu feeding sondanın en önemli özelliği ve farkı kontrollü bir şekilde ağzından sokup kursağa kadar(yakalşık 2-3cm)ilerletip ne vermek istiyosanız direk kurssağına bırakıyorsunuz..
Gürhun ayaz ve OĞUZ Deniz kardeşimin deneleri oldu hatta hatta hasta kuşlarına bunu kullandılar ve efektif tedavi sonucu aldılar ...
bu sonda hakkaten çok çok yumşaktır ve kullanışlıdır , ilk denemede kursağa göndermede zorlanabilirsiniz deneden yılmayın inatla dilinin üzerinden yumşak hareketlerle iterseniz direk kursağaına gider hiç bir şekilde soluk borusuna filan gitmezç....

ilk kullanımda denemelerinizde sağlam kuşunuza normal içme suyu verebilirsiniz denede miktarı olarak 1cc tavsiye ederim verince kursağında belli olur ve deneme olduğu için kursak hiç gereksiz yere gerilmez..

dikkat edilcek husus en önemlisi 3 cc hacim dışında sakın göndermeyin  fazla gönderrirseniz kuş kamyon çarpmış gibi sersemler bunun nedeni kursak gerilmesidir bu sindirimsistemini(bir nevi dürter) uyarır artan barsak hareketleri ile kuş bulantı hisseder(dumping sendromu), tekrar söylüyorum vereceğiniz hacim (ister mama ister ilaç katılmış su) 3 cc hacmi geçmesin ....

unutmadan eklemede yarar görüyorum orjinal feeding sonda 50cm dir bunu 10 cme kesip kısatıyoruz..
Topik burda.
http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php/topic,193.0.html#quickreply

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
bu iş basit görünsede çok dikkatli olmak gerekiyor solunum yollarınada basabilirsiniz serum hortumu çok sert boğazı buğazı tahriş ediyor bisiklet sibob hortumu var kavuçuk  uygun ebatta kestirip daha rahat boğazına sokabilirsiniz.

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Ben aşağıdaki resimdeki apaaratı kullanıyorum. Şırınganın eğri kısmna kadar itekleyince kuşun kursağına ulaşmış oluyor. Bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
hilmi akyldız' Alıntı:
bu iş basit görünsede çok dikkatli olmak gerekiyor solunum yollarınada basabilirsiniz serum hortumu çok sert boğazı buğazı tahriş ediyor bisiklet sibob hortumu var kavuçuk  uygun ebatta kestirip daha rahat boğazına sokabilirsiniz.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Yavru kuşlarımız ebeveyn gagasından beslenmeye ve vermiş olduğumuz mamanın ebeveyn kursağında yavrunun gelişmişliğine uygun besinlerce beslenmeye alışıyorlar.
  Daha önce yemediği bir besini kabul etmeyebilir; kusma ve ağızdaki miktarı çıkarma görülebilir. Zira biz ebeveynleri kadar iyi besleyemeyiz.

Ben şöyle bir çözüm buldum; Her kuluçka döneminde bir çiftimi büyük yavrular babalarının, küçük yavrular annelerinin olduğu kafesin yuvalığında olacak şekilde ayırıyorum. Kendi yavrularına sorunsuz bakıyorlar; yavru kaydırmayla bu iki yuvalıktaki yavru sayısını sabit tutuyorum. Tek başına dişi 4, erkek 5 yavru bakabiliyor.
  Bu ayırma, o çiftimin bir sonraki kuluçkasını yaklaşık 10 gün geciktiriyor.

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
bende 2. kuluçkada anneyi ayırdım dediğiniz gibi 5 yavruya baba rahat baktı.ayrıca anne şiddetinin önüne geçmiş oldum. :D :D :D :D

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Mehmet Kıdır' Alıntı:
Mehmet bey link için teşekkür ederim.Konuyu buradan takip etmiştim.Ancak takdir edersinizki o konuda olsun burada olsun dostlar risklerinden bahsetmişler.Elimde besleme aparatı ve besleme maması hali hazırda vardı.Ancak bugüne kadar ne anneler açısından nede herhangi bir hastalık açısından ihtiyaç duymamıştım.Bildiğin üzere parmağı kırılan bir kuşum var.Yemden kesildi.Bu aparatla beslemeye uğraşıyorum.Bendeki aparatın ucu plastik hortumlu pek başarılı olamadım açıkcası.Şırıngayla vermeye çalıştım.Biraz biraz başarılı olunuyor.Verdiğim mamanın kıvamı ne kadar sıvı olursa dil üstünden basmak o kadar kolay oluyor.

ŞAHİN GÜNGÖR' Alıntı:
Ben aşağıdaki resimdeki apaaratı kullanıyorum. Şırınganın eğri kısmna kadar itekleyince kuşun kursağına ulaşmış oluyor. Bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım

Şahin bey bendeki aparat bunun aynısı ancak ucu bu şekilde demir değil.Plastik hortum.Bu nedenle hareket kabiliyeti buna nazaran zayıf.Sendeki demir ucu nereden bulurum.Ayrıca kıvrımlı kısıma kadar itekliyor olman açıkcası zor cesaret edebileceğim birşey.Yanına geleyimde sen yaparken izleyeyim en iyisi. :)

Yahya SAYIN' Alıntı:
Yahya bey teşekkürler sizdekide demir.Nereden bulurum bu ucu?

Yılmaz KURŞUN' Alıntı:
  Yavru kuşlarımız ebeveyn gagasından beslenmeye ve vermiş olduğumuz mamanın ebeveyn kursağında yavrunun gelişmişliğine uygun besinlerce beslenmeye alışıyorlar.
  Daha önce yemediği bir besini kabul etmeyebilir; kusma ve ağızdaki miktarı çıkarma görülebilir. Zira biz ebeveynleri kadar iyi besleyemeyiz.

Ben şöyle bir çözüm buldum; Her kuluçka döneminde bir çiftimi büyük yavrular babalarının, küçük yavrular annelerinin olduğu kafesin yuvalığında olacak şekilde ayırıyorum. Kendi yavrularına sorunsuz bakıyorlar; yavru kaydırmayla bu iki yuvalıktaki yavru sayısını sabit tutuyorum. Tek başına dişi 4, erkek 5 yavru bakabiliyor.
  Bu ayırma, o çiftimin bir sonraki kuluçkasını yaklaşık 10 gün geciktiriyor.
Yılmaz bey bu şekilde kuşları ayırmak stres nedeni oluyormu peki.Tamamen bakmama ihtimali varmı?Birde erkeler yavruyu anne kadar özverili besliyorlarmı?Bu ayırma işleminde kuşlar birbirini görüyormu?Kafes düzeni yuva tipleri aynımı?Başka kafese alınan adaptasyon sorunu çekmiyormu?

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
gozturk' Alıntı:
bu şekilde kuşları ayırmak stres nedeni oluyormu
Tüm Canlıların bir sabrı olduğu gibi onlarında sabrı ve beklentileri var. Dişi yahut erkek; aynı tempoda çalışıp zaman ilerledikçe yavrulara daha saldırganlaşmaya yahut çiftleşmeye çalışabilir; Bu durumu sarı alarma benzetebiliriz, Kırmızı dan önce başka bir çifti ayırıp bu işleme onlarla devam edilebilir. Kahraman çiftimizi yine bir araya koyalım ki; gecikmiş bir sonraki kuluçkalarına başlayabilsinler.
    Kendi yavruları dahil 15-16 yavruya emeği geçmiş, yuvadan uçurmuş erkek kuşlarım var. Ben şanslıyım kuşlarım hepsi iyi huylu, bu denemeleri onların yaşayışlarını daha yakından tanımak için yapıyorum. Yavru boylamada farklı renkliliğin kesinlikle önemsiz olduğunu gördüm; dikkat etmemiz gerekenler
  * Yuvalıktaki yavruların büyüklüğü birbirine yakın olmalı
  * Yuvalıktaki yavru sayısı için, besin ve aydınlatma süresinin yeterli olması

gozturk' Alıntı:
Tamamen bakmama ihtimali var mı?
Tamamen bakmama ihtimali var. Çok güvendiğiniz bir ebeveyn her yavruyu kabullenmeyebiliyor; Bu yüzden yedek kuluçkalar olmalı. Kabüllenmemişse, kuluçkayı savunma içgüdüsüyle saldıracaktır. Saldırmıyor ve yuvalıktan yem dilenme sesi gelmiyorsa, bir gün sonra hala evlatlık verilmiş yavrunun kursağı doluysa; sıkıntı yok demektir.

gozturk' Alıntı:
Birde erkeler yavruyu anne kadar özverili besliyorlar mı?
Anneler daha iyi besliyor fakat bir süre sonra Anne kuşunda erkek yavrulardan beklentisi olacaktır. Erkekler, dişiler kadar özverili olamıyor ama dişiler kadar da saldırgan/öldürücü değiller. Bir dişinin yuvasına bırakılmış bir evlatlık çok daha büyük bir risk altında olabiliyor.

gozturk' Alıntı:
Bu ayırma işleminde kuşlar birbirini görüyormu?Kafes düzeni yuva tipleri aynımı?Başka kafese alınan adaptasyon sorunu çekmiyormu?
    Kafes tipi, kafes düzeni, yuvalık modeli aynı olduğunda adaptasyon sorunu yaşanmıyor; O iki kafes alt alta olursa birbirleri göremeyecekler, yuvalıktaki yavruları besleyecekler ve herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Yılmaz KURŞUN' Alıntı:
Tüm Canlıların bir sabrı olduğu gibi onlarında sabrı ve beklentileri var. Dişi yahut erkek; aynı tempoda çalışıp zaman ilerledikçe yavrulara daha saldırganlaşmaya yahut çiftleşmeye çalışabilir; Bu durumu sarı alarma benzetebiliriz, Kırmızı dan önce başka bir çifti ayırıp bu işleme onlarla devam edilebilir. Kahraman çiftimizi yine bir araya koyalım ki; gecikmiş bir sonraki kuluçkalarına başlayabilsinler.
    Kendi yavruları dahil 15-16 yavruya emeği geçmiş, yuvadan uçurmuş erkek kuşlarım var. Ben şanslıyım kuşlarım hepsi iyi huylu, bu denemeleri onların yaşayışlarını daha yakından tanımak için yapıyorum. Yavru boylamada farklı renkliliğin kesinlikle önemsiz olduğunu gördüm; dikkat etmemiz gerekenler
  * Yuvalıktaki yavruların büyüklüğü birbirine yakın olmalı
  * Yuvalıktaki yavru sayısı için, besin ve aydınlatma süresinin yeterli olması

Bu noktada kuşun huyunu tanımak çok önemli haklısınız.Öyle dişi varki yuvaya bak çıldıryor.Öyle dişim varki elimle yuvadan alsam ses çıkartmıyor.Sarı alarma dün bir ara yaklaştım sanırım.Dişilerden biri ortanca yavruyu yuvadan atmış.Sırtını yaralamış.Ger koydum şuan sıkıntı yok.Ancak bu hareketi en son yapacak dişiydi.
Tamamen bakmama ihtimali var. Çok güvendiğiniz bir ebeveyn her yavruyu kabullenmeyebiliyor; Bu yüzden yedek kuluçkalar olmalı. Kabüllenmemişse, kuluçkayı savunma içgüdüsüyle saldıracaktır. Saldırmıyor ve yuvalıktan yem dilenme sesi gelmiyorsa, bir gün sonra hala evlatlık verilmiş yavrunun kursağı doluysa; sıkıntı yok demektir.
Anneler daha iyi besliyor fakat bir süre sonra Anne kuşunda erkek yavrulardan beklentisi olacaktır. Erkekler, dişiler kadar özverili olamıyor ama dişiler kadar da saldırgan/öldürücü değiller. Bir dişinin yuvasına bırakılmış bir evlatlık çok daha büyük bir risk altında olabiliyor.
    Kafes tipi, kafes düzeni, yuvalık modeli aynı olduğunda adaptasyon sorunu yaşanmıyor; O iki kafes alt alta olursa birbirleri göremeyecekler, yuvalıktaki yavruları besleyecekler ve herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Yuvalık kafes tipi her ne kadar yakında olsa yiende risk kanaatindeyim bu bahsettiklerinizden sonra.
Yılmaz bey yorumlar için teşekkürler...

serdarrr

Takipçi Üyemiz
Adı
serdar
Soyadı
cancan
iki adet yavrum var şırınayla besliyorum yaklasık 25  günlükler (sadece kafa üzerindeki tüyler çıkmamış) refik abiden aldığım hazır mama ile elmayla sulandırıp karıştırıyorum 3-4 saatte bir veriyorum3 gündür bu şekilde besliyorum elma yerine baska  bişey(patates gib) vereyim mi birde mama verme aralıklarım normal mi arttırma veya azaltayım mı

Dağhan

Takipçi Üyemiz
Adı
Dağhan
Benim yavruları dişi besliyor ,erkek ya beslemiyor ya da dişi yanaştırmıyor yuvalığa , dişi yanına gidiyor o zaman dişiye kusuyor yaptığı mamayı

Bir de o yem dilenme sesi cok uyuz bir ses susmak da bilmiyor :)

Şuan sıkıntı yok yavrularım sağlıklı şükür

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
yavru sesi yusuf yusuf yaptıran bi ses. yani az bişeyi unutsanız dahi kuşların besleme düzeni değişeceği için inleyen yem dilenmeler ruhunuza kasvet gibi çökebiliyor.ilkbaştan dişiler çok besliyo sonlara doğru erkeğe bırkaınca erkek iyi huylu ise görevini yapıyor fakat beyfendi serseri ise sadece dişisini yumurtlatmaya çalışıp başınıza iş açıyo.bazen iyi huylu olsa da dişisi çocuklarının önüne geçmeye başlıyo tekrardan yavrular küçük emraha bağlamaya başlıyor o yüzden tüylenen yavruları baba ile bırakıp dişiyi uzaklaştırmak en iyisi.  friend