KUŞ BESLEMEK GÜNAHMI?

tipo2727

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
akkurt
ARKADAŞLAR BUGÜN BİR YAKINIMLA KARŞILAŞTIM KUŞ BESLEDİGİMİ ÖGRENİNCE SEN NE YAPIYORSUN BUNLARI BESLEMEK GÜNAHTIR ÖZGÜRLÜKLERİNİ KISITLIYORSUN RIZKIN DARALIR GİBİ LAFLAR ETTİ MORALİM BOZULDU.

tipo2727

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
akkurt
Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Gökte süzülen kuştan, denizin derinliklerinde yüzen balıklara; rengi ve kokusu ile gülümseyen güzelim çiçeklerden rengârenk uçuşan kelebeklere; birbirinden güzel ağaçları bağrında barındırarak semâya uzanan dağlardan, çağıldayan derelere kadar iç içe, yan yana sıralanan güzellikler...

Bu güzelliklerden ve tatlı nimetlerden kuşları Kur’ân-ı Kerim nasıl anlatıyor?
“Gökle yer arasında Allah’ın hükmüne boyun eğerek uçan kuşları görmezler mi? Onları havada tutan Allah’tan başkası değildir. Îman eden bir topluluk için şüphesiz bunda deliller vardır.”1

“Görmedin mi, göklerde ve yerde olanlar ve kanat vuran kuşlar Allah’ı tesbih eder. Onların hepsi ibadetini de bilir, tesbihini de. Allah ise onların işlediklerini hakkıyla bilir.”2
Kur’ân, kuşlardan sadece kuş oldukları için bahsetmiyor. Onları gökyüzünde kimin tuttuğunu, kimin emri altında hareket ettiklerini dikkatimize sunuyor. Yaptıkları hareketlerin, çıkardıkları seslerin mânâsız ve başıboş olmadığını, her birinin kendine göre bir ibadet ve tesbihinin bulunduğunu anlatıyor. Kısaca, milyarlarca kuştan her biri Allah’ın varlığını ve birliğini ilan eden İlâhî bir mektuptur.
Kâinata ve varlıklara bu gözle bakan insan, onlardaki güzelliklerden Cemîl ve Lâtif olan Cenab-ı Hakka gidecektir.

Evet, kuşlar birer nimet. Başta Rabbimizi tanımamıza vasıta olan bir nimet. Ötüşleri ile şakımaları ile zikirlerini haykıran bir nimet. Rengârenk tüyleri, uçuşları ve duruşları ile birbirinden güzel manzaralar sergileyen bin bir nimet...

Bilhassa şehir hayatının kendine has tarzı itibariyle bu nimetlerden yakinen istifade edemeyen bazı kimseler kanarya, bülbül, muhabbet kuşu ve papağan gibi kuşları sesleri ve süsleri maksadıyla evlerinde besliyorlar. Burada o hayvanlara bir zulüm söz konusu olmaz. Zaten bu kuşlar kafeste yaşaya-bilecek yapıdadırlar. Ciddi bir besleme ve bakıma tâbi olduklarından bir zarara uğramış olmuyorlar.

Nitekim Asr-ı Saadette bu meseleye ışık tutan bir hâdise de vardır. Sahabe-i Kiramdan Enes bin Mâlik’in küçük kardeşinin küçük bir kuşu vardı. Bir seferinde Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bu çocuğu gördüğünde, “Kuşcağıza ne oldu?” diye sormuştu.3
Bu ifadeden de kuş beslemenin mübah sayıldığı anlaşılmaktadır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Şöyle ki: Kuş sevgisi, merakı, hobisi günümüzün büyük bir kısmını almamalı, ibadetimize engel olmamalı, bizi asıl vazifelerimizden alıkoymamalı, işi mâlâyaniyata, boş meşguliyete götürmemelidir.
Akvaryum için de aynı şeyler geçerlidir. Birbirinden güzel balıkların yüzüşlerini seyretmek insana birçok mânâları hatırlatacaktır. Balıkların dışında diğer deniz hayvanları da aynı kategoriye tabidir.

Evde kedi beslemek caizdir ve bir sakıncası yoktur. Hatta bazı durumlarda gerekli bile olabilir.

1 Nahl Sûresi, 79.
2 Nur Sûresi, 41.
3 İbni Mâce, Edeb: 2.

Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar'

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Biz yasak kuşlarla, doğadan yakalanan kuşlarla üretim yapmıyoruz ki, salarsak hayatta kalabilsinler. Üstüne üslük yaşamaları ve çoğalmaları için onlara fırsat veriyoruz. Hastalandığında geçmesi için ilaç veriyoruz. Kendi kahvaltımdan evvel onların mamalarını hazırlıyorum. Hasta iken bile yanlarına gidip eksiklikleri varmı diye bakıyorum. Küçük çocukların hayvan sevgilerine katkıda bulunuyoruz. Neye dayanarak günah demiş.

tipo2727

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
akkurt
Sual: Evde kedi köpek, tavşan, bülbül, kanarya gibi kuşları beslemek ve akvaryumda balık beslemek caiz midir?
CEVAP
Hayvanları eve, kafese hapsetmek günahtır. Evde kediden başka hayvan beslenmez.
Ey Oğul kitabında diyor ki:
Bülbülü kafese hapsetmek caiz değildir. Kanarya, muhabbet kuşu gibi, kafese alışık olanları kafeste beslemek caizdir. Çünkü dışarı bırakılırsa ölüme terk edilmiş olur. Eve köpek sokmak caiz değildir. Akvaryumda balık beslemek ise balığı hapis değildir. Balık zaten suda yaşar, mahzuru olmaz.

yylmz

Üyemiz
Adı
YUSUF
Soyadı
YILMAZ
Murat bu konuyu aydınlattığın iyi olmuş.Arada sırada benim de kafama takılıyordu acaba yanlışmı yapıyoruz diye.Şimdi rahatladım.

tuna.sec

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.facebook.com
Adı
tuna
Soyadı
akgün
MURAT AKKURT' Alıntı:
ARKADAŞLAR BUGÜN BİR YAKINIMLA KARŞILAŞTIM KUŞ BESLEDİGİMİ ÖGRENİNCE SEN NE YAPIYORSUN BUNLARI BESLEMEK GÜNAHTIR ÖZGÜRLÜKLERİNİ KISITLIYORSUN RIZKIN DARALIR GİBİ LAFLAR ETTİ MORALİM BOZULDU.
sizi eleştiren tanıdığınız farkında olmadan sizin özgürlüğünüzü kısıtlıyarak kendi günaha girmiş,farkında değil!!!!!

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Günah olmayan bir şeye günah demenin sonucu çok kötüdür. Bilenler bilir, harama helal, helale haram diyen kişi direk dinden çıkıyor. Çünki Allahın emirlerine karşı çıkmış oluyor. Hatta hatta bunu bilerek veya bilmeyerek yapsada sonuç değişmiyor.

kemal akbulut

Uzman Üyemiz
Web sitesi
ww.muhabbetkusuureticileri.com
Adı
Kemal
Soyadı
Akbulut
MURAT kardeş  MÜBAH dediğin kelime senin şahsını bağlar  bu senin kendi anladığındır  AMA senin yazdığın kıssadanda PEYGAMMER EFENDİMİZİN  (sa)  hayvanlara olan sevgisinden ve merhametinden dalayı merak ettiği için sorduğu kanısı  çıkıyor sen kendi yorumunu verdiğin kanıtlı örneklerden ayırarak yazarsan anlayan anlamayan olayı başkalaştırabilir  sen bu konu hakkında biraz daha araştırmanı tavsiye ederim saygıllar ALLAHA emanet ol hakkını helalet

mustafa karaeli

Uzman Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
KARAELİ
Kuş beslemek niye günah olsunki.Kaldıki bu kuşlar bizim elimizde en iyi şekilde bakılıyorlar.Yemi ayrı suyu ayrı maması ayrı türlü türlü vitaminde cabası.Acaba doğada olsalardı bunları bulabileceklermiydi.Bu işten binlerce insan ekmek yiyor.Hem insanların etinden sütünden gücünden yararlandıkları bütün hayvanlar ilk başta vahşilerdi ve insanoğlu onları evcilleştirerek kendi yararı için kullanmaya başladı.Yüce ALLAH doğadaki bütün her şeyi insanlar için yaratmıştır.Sana kuşların özgürlüklerinin kısıtlandığını söyleyen şahsa sormak isterim.Kurban bayramlarında inancımız gereği ALLAHÜ TEALA için kurban keseriz.Ve bunu ALLAHÜ TEALA'nın rızasını kazanıp sevaba girmek için yaparız.O halde biz kurban edilen hayvanların yaşam haklarını ihlal etmişmi oluyoruz ? Sevgili kardeşim İSLAM çok derindir.Bir şey söylerken kendi kafamızdan o günahtır bu sevaptır diye bilmeden konuşmamamız gerekir.Eğer kuşların özgürlüğü kısıtlanıyorsa hepsini salalım gitsin.O zaman kedilerin köpeklerin et  ve süt hayvanlarının atların özgürlükleri ne olacak ?

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
arkadaşlar yaptığınız yorumlara dikkat edelim.din konusunda konuşulan her şey fetvaya girer ilim olmadanda fetva verilmez.çünki helale haram veya harama helal demek insanı dinden çıkarır.verilen örneklerde mantıklı olması lazım.lütfen ilimimizin olmadığı konularda açıklama yapmayalım.çünki din işi hafife alınacak bir iş değildir.herkes kafasına göre yorum yapamaz.ben şunu söyleyeyim muhabbet ve kanarya ve papağan beslemede bir behis yok.ben araştırdım.medresede yetişmiş ve talebe yetiştiren hocalara sordum.yalnız onların söyledikleri doğa yaşayabilirlerse buna icazet yok.mesela saka gibi doğada yaşayan kuşları yakalamak gibi.çünki o doğada yaşaya biliyor.lütfen tekrar ediyorum.iyi araştırmadan yorum yapmayalım ve alakasız örnekler vermeyelim.böyle dini konular basite alınacak bir şey değildir.

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Zeki MÜLAYİM' Alıntı:
arkadaşlar yaptığınız yorumlara dikkat edelim.din konusunda konuşulan her şey fetvaya girer ilim olmadanda fetva verilmez.çünki helale haram veya harama helal demek insanı dinden çıkarır.verilen örneklerde mantıklı olması lazım.lütfen ilimimizin olmadığı konularda açıklama yapmayalım.çünki din işi hafife alınacak bir iş değildir.herkes kafasına göre yorum yapamaz.ben şunu söyleyeyim muhabbet ve kanarya ve papağan beslemede bir behis yok.ben araştırdım.medresede yetişmiş ve talebe yetiştiren hocalara sordum.yalnız onların söyledikleri doğa yaşayabilirlerse buna icazet yok.mesela saka gibi doğada yaşayan kuşları yakalamak gibi.çünki o doğada yaşaya biliyor.lütfen tekrar ediyorum.iyi araştırmadan yorum yapmayalım ve alakasız örnekler vermeyelim.böyle dini konular basite alınacak bir şey değildir.
Zeki beye katılıyorum

mango

Uzman Üyemiz
Adı
Hakan
Soyadı
TUNA
Arkadaşlar ben daha önce bu soruyu kendime sormuştum.Acaba Günahmı ? diye.Sonra internetten bazı sitelerden edindiğim bilgi şu şekilde.
Eğer ki evde beslediğimiz , kafeste beslediğimiz , kuşları ikiye ayrılıyor.
Bunlar
1-Doğaya salındığında hayatını devam ettirebilecek türden kuşlar
2-Doğaya salındığında hayatını devam ettiremeyecek ve zarar görebilecek olan türden kuşlar

2.madde de belirtilen kuşları beslemenin haram olduğunu ve diğerinin haram olmadığını belirtiyor siteler.

Ama daha kapsamlı araştırarak kesin sonuca ulaşılabilir...

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
renkmuhabbetkusu.blogspot.com
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
Zeki MÜLAYİM' Alıntı:

zeki abiye katılıyorum

ancak murat akkurt arkadaşımızın yazmış olduğu hadise ve rivayetler son derece doğrudur onada katılıyorum

bir akrabamız kendisi bayan çarşaflı bir kardeşimiz ona göre ondan iyisi yok tövbe estağfrullah neyse eşime kuş beslemenin haram olduğunu evde kuş besleyen insanların zamanla kuş beyinli olduklarını söylemişti ben  çok kızmıştım eşiminde ricası üzerine sabrettim sesimi çıkarmadım çünkü bunu bana söyleyenin kuş kadar bile beyni yoktu  kuşun kafası üçücüktür dimi beynide ona orantılı küçüktür ama bunu bize söyleyen okadarcık beyni bile yok herhalde yada kutup başları paslanmış şarj etmiyor marşı basmıyor

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
işin başka bir boyutu ise ,  muhabbet kuşu beslemek günahmıdır, BAZI DURUMLARDA EVET GÜNAHTIR
o durum ise :evindeki kuşa veya beslediğin herhangi bir evcil hayvana layıkı ile bakmazan yani yemini suyunu vermezsen hastalandığında tedavisini yapmaz veya yaptırmazsan ilacını vs sini karşılamazsan tartışmasız  günahtır.
bununla ilgili bir hadisi şerif de var

1977Ravi: İbnu ÖmerTanım: Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı."

Kaynak: Buhari, Bed'ü'l-Halk 17, Şirb 9, Enbiya 50; Müslim, Bir

bir şey daha ekliyeyim evde odada iki tane kuş var buraya kadar tamam bi bakıyosun bi küçük cansız bir yumurta bi bakıyorsun böcek kadar bi et parçası bi bakıyosun Allah 'ın  muhteşem yaratıcılığının tecellisini görüyorsun muazzam renklerde ve güzel bir sesi olan bir canlı meydana geliyor bunu görüpte Allah a şükür etmeyen ve Allahım sen ne kudretlisin diye Rabbini övmeyen varmı aranızda ?

E

elaziz2316

Guest
Zeki MÜLAYİM' Alıntı:
    Zeki bey'e katılıyorum.

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
BİZİM HOCAMIZA SORDUĞUMUZDA GÜNAH DEĞİL DOĞADA YAŞAYA BİLİYORSA HAPİS EDİLDİYSE GÜNAH