Kuşlarımız için diğer besinler ( Böcekler )

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
Böcekler
Muhabbet kuşları genelde tahıl ve tohumlarla beslenen kuş grubuna dahildirler. Onlara uygun günlük diyetin içinde, böceklerin düzenli tüketimi yer almamaktadır. Buna rağmen, bazı muhabbet kuşu besleyicileri ve bakıcılar, böceklerin, kuşları için alternatif ve ekstra bir abur cubur olduğunu önerebilirler. Bir besleyiciye göre, karınca larvaları, bir sürü protein içerdiklerinden muhabbet kuşları tarafından kolayca beğenilir. Bazı kuşlar ise onlara verdiğinizde görmezlikten gelirler.
Karınca yumurtası vermek istediğinizde, derin dondurucuda satılanlardan alabilir veya doğadan onları kendiniz toplayabilirsiniz — ama çok az miktarda verilmelidir! Birçok ülkede, karıncalar yasal koruma altındadır, türleri tehlikededir. Asla o karıncaların larvalarını toplamayın! Almanya'da, örneğin Avrupa kırmızı ağaç karıncası (Formika polyctena) nadir ve korunan bir tür olduğundan toplamak yasaklanmıştır. Ülkenizdeki koruma altına alınmış türler hakkında bilgi edinin!
Yalnızca birkaç larva alın, onlardan çok fazla toplayarak tüm karınca topluluğunu tehlikeye atmayın! Muhabbet kuşlarının çoğu sadece birkaç larva yer, bundan dolayı kuşlarınız sürü halinde ise kuş başına beş yumurta düşecek şekilde toplamak yeterlidir. Muhabbet kuşları gerçekten günlük diyetlerinde karınca larvalarına ihtiyaç duymaz, bu onlar için fazla lükstür. Muhabbet kuşlarının gerçekten ihtiyacı olmadığı bir şey için bir karınca topluluğunu tehlikeye atmak sorumsuzluk olacaktır!
Bazı kuşlar yaprak bitlerini gagalamayı severler. Onların tercih edecekleri yeme şekillerinden biri, parmağınızdan küçücük böcekleri toplamak olacaktır. Yaz mevsiminde, mesela gül ve devedikeni gibi bitkilerde bir sürü yaprak biti bulabilirsiniz. Siyah renkli bitleri beğenmeyen kuşlar da görülmüştür. Bu böcekleri beğenip beğenmeyecekleri, kesinlikle kişisel zevklerine kalmıştır, bundan dolayı, her zaman farklı türleri vermeyi deneyebilirsiniz.
Kuşunuzu, küçük bir örümceği veya uçan bir böceği yerken bulursanız şaşırmayın veya mideniz bulanmasın. Doğal ortamlarında muhabbet kuşları arada böcek yerler. Yazarın dişi kuşu Rhea, küçük örümcek, uzun bacaklı örümcek ve çayırsineği yakalamakta çok ustadır. Ayrıca, düşüncesiz küçük sinekler de bu becerikli dişi avcıdan korkmak zorundadırlar. Rhea tavanda yürüyen örümcekleri de yakalamış, hiçbir böcek şimdiye kadar ondan kurtulamamıştır! Ancak yazarımız diğer tüm kuşları içinde bu şekilde böcek yakalayanına, Rhea kadar böcek sevene de rastlamamıştır. Anlaşılan, böcek tutkusuyla Rhea, muhabbet kuşları arasında nadir bir istisnadır.