Yazmaya niyetim yoktu ama madem ki birkere ara gazı aldım bari devam edeyim
Önceki iletimde yazdıklarım olasılıklardan sadece birisi olduğunu belirtmiştim. Şimdi başka olasılıklara da bakalım. Birkere üreticiler kesinlikle ikiye bölünecek...fatura kesenler (kayıtlı ve resmi üreticiler), birde fatura kesemeyenler (kayıt yaptırmamış kaçak sayılan üreticiler). Baştan belirtelim, resmi olan üreticiler birkere ilk başlarda çok zarar edecekler, sebebi dürüstlük bu ülkede çok da taktir edilen birşey olmadığı için.
Kazançlı çıkacak olan herzaman yine aracılar olacak...yani toptancılar ve doğrudan üreticiden kuş alan petşop işletmecileri. Bu işte acaip dolaplar dönecek...olası dümenlerden birkaçını ele alalım.
Toptancı veya petşop işletmecisi kaçak üretim yapanlardan çok komik rakamlara kuş alacaklar (üretici fatura kesemediği için mecburen çok ucuza kuşlarını satmak zorunda kalacak). Sonra kendilerine birkaç üretici iznine sahip üretici kanka bulacaklar ve bu kankalarına %18 KDV + biraz da çorba parası karşılığı fatura kestirecekler.
Diğer bir olasılık da kaçak üretici ile resmi üretici arasındaki "fatura kankacılığı" ilişkisi. Ben fatura kesemediğim için ve kuşlarımı ucuza satmak istemediğim için şöyle bir yola başvurabilirim. Resmi üretici olan bir arkadaşıma gidip "Usta ben sana %18 ini vereyim + biraz da üstüne sana hediye para vereyim sen bana fatura kes" diyebilirim.
Yani üretici iznine sahip bir üretici 1 tane bile kuş satmadan herzaman havadan para kazanabilir bir konumda olacak...acaip ironik bir durum aynı zamanda.
Bunlar akla ilk gelen senaryolar tabii...ama Behsat ustanın da dediği gibi, bizim türk milleti çok yaratıcı bu konularda...neler görecez bakalım