Lütfen bilgisi olanlar aydınlatabilir mi? Kurt düştü içime...

edipali

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
edip
40 çift muhabbeti olan bir üreticiyim. Petshoplar yılbaşından itibaren faturasız kuş almayacağız diyorlar. uzun sabırlı bekleyişim sonunda(tam 11 ay) tam da verim almaya başlamıştım 4 ay sonra elimdeki kuşları satamayacak mıyım? o kadar masraf ve hüsran. Diyorum burası Türkiye her şey olabilir üretimi yılbaşı gelmeden yavaş yavaş sonlandırsam mı?
Üstadlar bilgisi olanlar Lütfen aydınlatın. Sabahın 5'i oldu hala uyuyamadım.

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Ali EDİP' Alıntı:
40 çift muhabbeti olan bir üreticiyim. Petshoplar yılbaşından itibaren faturasız kuş almayacağız diyorlar. uzun sabırlı bekleyişim sonunda(tam 11 ay) tam da verim almaya başlamıştım 4 ay sonra elimdeki kuşları satamayacak mıyım? o kadar masraf ve hüsran. Diyorum burası Türkiye her şey olabilir üretimi yılbaşı gelmeden yavaş yavaş sonlandırsam mı?
Üstadlar bilgisi olanlar Lütfen aydınlatın. Sabahın 5'i oldu hala uyuyamadım.
her halukarda alırlar arkadasım.. sen üret elinde kalmaz allahın izniyle.. almazlarsada basit üsül vergi levhası cıkarırsın en basitinden yıllık gideri..350 tl dir.. üretimhaneyide ssk si olan birinin adına gosterirsen sorun olmaz.. kusları satıncada dusuk miktarda fatura gosterirsin olur biter. devlet zaten.. milletin donuna kadar alacak az kaldı.. ithal kusu engellemiyor.. üreticinin yoluna taş koyuyor

edipali

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
edip
Behsat TİĞİZ' Alıntı:
her halukarda alırlar arkadasım.. sen üret elinde kalmaz allahın izniyle.. almazlarsada basit üsül vergi levhası cıkarırsın en basitinden yıllık gideri..350 tl dir.. üretimhaneyide ssk si olan birinin adına gosterirsen sorun olmaz.. kusları satıncada dusuk miktarda fatura gosterirsin olur biter. devlet zaten.. milletin donuna kadar alacak az kaldı.. ithal kusu engellemiyor.. üreticinin yoluna taş koyuyor
Teşekkürler içim biraz rahatladı. Az kalsın bir günde üretimhaneyi kapatacaktım. Umarım extra zorluk çıkarmazlar.

salihh

Uzman Üyemiz
Adı
salih
Soyadı
özkan
muhabbet kuşu üretenlerin yarıdan fazlası sizin durumda satmada sorun olacağını sanmam. olursa Türkler herşeyin çaresini bulur  smileki

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
bu dedikleriniz insanın içini ferahlatan şeyler ama tam olarak değil. Şöyle olacak benim tahminimce...ilk olarak dediğiniz gibi bir basit usul vergi levhası çıkardınız diyelim. Devlet bunun da çözümünü çoktan buldu, yani bugün basit usul vergiye tabii birisi, en geç 2 yıl içinde normal usule geçmek zorunda...yani devlet bize uyanıklık yapma fırsatı vermiyor..."sana 2 yıl müdded veriyorum kendini toparla, senden herkezden aldığım gibi vergi almaya başlıyacağım" diyor. Yani bu da fos bir yöntem oluyor...eninde sonunda devletin kucağında buluyoruz kendimizi.

Gelelim "sen üret elinde kalmaz" ve "türkler herşeyin çaresini bulur" mevzusuna...kesinlikle katılıyorum, hemen bunun da nasıl olacağını size şimdiden söyleyebilirim. Gözümde şöyle canlanıyor, kuşları ürettik ve satmaya gidiyoruz ama fatura kesemiyoruz (yani kaçak kuş satıcaz)...petşop işletmecisi bize soruyor "Kaç liradan vercen aga kuşları" biz de cevaplıyoruz "25 liradan abi". Sonra bize şöyle diyor "25 lira tamam, faturanı kes dostum"...biz de "Usta fatura kesemiyoruz, kaydımız yok" diye cevap veriyoruz. İşletmeci bize şöyle diyor "Eeee, usta o zaman kuşlarını tanesine 10 liradan alırım"...biz de cevaben "Abi inan olmaz...10 liraya kuş veremem masrafları bile 15 liradan fazla". İşletmeci bize şöyle diyor "Paşa gönlün bilir, fikrin değişirse yerimi biliyorsun, getir 10 liradan her zaman alırım"

Şimdi bu film senaryosu filan değil, üretici izni almayanların başına gelebilecek olaylardan sadece birisi. Yani, satılmasına tabii satılır, ama kaç paraya...mesele o. Türkler herşeyin çaresini bulur ibaresi de kesinlikle üreticiden yana bir ibare olmayacak...çıkarıcı niyetli olanlar herzaman alıcılar olacak, yani petşop işletmecileri ve toptancılar...bu güne kadar nasıl üreticiyi sömürme yolunu buldularsa, şimdi bu yeni uygulama ile daha da rahat sömürecekler.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Yazmaya niyetim yoktu ama madem ki birkere ara gazı aldım bari devam edeyim  :)

Önceki iletimde yazdıklarım olasılıklardan sadece birisi olduğunu belirtmiştim. Şimdi başka olasılıklara da bakalım. Birkere üreticiler kesinlikle ikiye bölünecek...fatura kesenler (kayıtlı ve resmi üreticiler), birde fatura kesemeyenler (kayıt yaptırmamış kaçak sayılan üreticiler). Baştan belirtelim, resmi olan üreticiler birkere ilk başlarda çok zarar edecekler, sebebi dürüstlük bu ülkede çok da taktir edilen birşey olmadığı için.

Kazançlı çıkacak olan herzaman yine aracılar olacak...yani toptancılar ve doğrudan üreticiden kuş alan petşop işletmecileri. Bu işte acaip dolaplar dönecek...olası dümenlerden birkaçını ele alalım.

Toptancı veya petşop işletmecisi kaçak üretim yapanlardan çok komik rakamlara kuş alacaklar (üretici fatura kesemediği için mecburen çok ucuza kuşlarını satmak zorunda kalacak). Sonra kendilerine birkaç üretici iznine sahip üretici kanka bulacaklar ve bu kankalarına %18 KDV + biraz da çorba parası karşılığı fatura kestirecekler.

Diğer bir olasılık da kaçak üretici ile resmi üretici arasındaki "fatura kankacılığı" ilişkisi. Ben fatura kesemediğim için ve kuşlarımı ucuza satmak istemediğim için şöyle bir yola başvurabilirim. Resmi üretici olan bir arkadaşıma gidip "Usta ben sana %18 ini vereyim + biraz da üstüne sana hediye para vereyim sen bana fatura kes" diyebilirim.

Yani üretici iznine sahip bir üretici 1 tane bile kuş satmadan herzaman havadan para kazanabilir bir konumda olacak...acaip ironik bir durum aynı zamanda.

Bunlar akla ilk gelen senaryolar tabii...ama Behsat ustanın da dediği gibi, bizim türk milleti çok yaratıcı bu konularda...neler görecez bakalım  :)

erhankiret

Uzman Üyemiz
Adı
erhan
Soyadı
kiret
abi gitcez bi matbaaya dicez aga bize şu ilandan 1000 tane bastır.ilandada bikaç muhabbet resmi fiyat tel no falan filan sonra o duvar senin bu direk benim gece çıkıp yapıştırcaz:) olurda bikaç insanın gözüne takılıp aklına girip satabilirsek direk halka satış???

sizce tutar mı? yoksa zabıtalar gelip bizi kaldırır mı??? :))

edipali

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
edip
Günay Bey yürüttüğünüz tespitler isabetli olmuş. Bizi koruyan  başka isabetli fikirler de umarım yürürtürsünüz. denizli de resmi üretici olabilecek arkadaşlar umarım vardır ve insaflı olur bizi de arada idare ederler. Şu yönetici kısım bir de vatandaşın ne şartlarda ne fedakarlıkla üretim yaptığını bilse. Tutturmuşlar avrupa ayağı. Kardeşim imkanım olsa Avrupalıdan daha iyi yaparım bu işi. yatırım yapabilecek sermayem olsa yerler fayans değil altınla kaplarım. Veteriner odası değil ar-ge birimi kurarım yavşak herifler.

edipali

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
edip
Bir de merak ettiğim sitedeki büyük üretim yapan dostlardan yani ağalarımızdan bu yönetmelik çerçevesinde üretimhanesini resmileştirecek olan var mı merak ettim. yazarlarsa sevinirim. Bir sorum daha olacak ithal kuşlarla ilgili bir şeyler de zorlaşacak mı. Kaçak kuşların önüne nasıl geçilecek. Bari onlarda da bir şeyler yapılsın. Hep yerli üreticiye girmesin

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Yazmaya niyetim yoktu ama madem ki birkere ara gazı aldım bari devam edeyim  :)

Önceki iletimde yazdıklarım olasılıklardan sadece birisi olduğunu belirtmiştim. Şimdi başka olasılıklara da bakalım. Birkere üreticiler kesinlikle ikiye bölünecek...fatura kesenler (kayıtlı ve resmi üreticiler), birde fatura kesemeyenler (kayıt yaptırmamış kaçak sayılan üreticiler). Baştan belirtelim, resmi olan üreticiler birkere ilk başlarda çok zarar edecekler, sebebi dürüstlük bu ülkede çok da taktir edilen birşey olmadığı için.

Kazançlı çıkacak olan herzaman yine aracılar olacak...yani toptancılar ve doğrudan üreticiden kuş alan petşop işletmecileri. Bu işte acaip dolaplar dönecek...olası dümenlerden birkaçını ele alalım.

Toptancı veya petşop işletmecisi kaçak üretim yapanlardan çok komik rakamlara kuş alacaklar (üretici fatura kesemediği için mecburen çok ucuza kuşlarını satmak zorunda kalacak). Sonra kendilerine birkaç üretici iznine sahip üretici kanka bulacaklar ve bu kankalarına %18 KDV + biraz da çorba parası karşılığı fatura kestirecekler.

Diğer bir olasılık da kaçak üretici ile resmi üretici arasındaki "fatura kankacılığı" ilişkisi. Ben fatura kesemediğim için ve kuşlarımı ucuza satmak istemediğim için şöyle bir yola başvurabilirim. Resmi üretici olan bir arkadaşıma gidip "Usta ben sana %18 ini vereyim + biraz da üstüne sana hediye para vereyim sen bana fatura kes" diyebilirim.

Yani üretici iznine sahip bir üretici 1 tane bile kuş satmadan herzaman havadan para kazanabilir bir konumda olacak...acaip ironik bir durum aynı zamanda.

Bunlar akla ilk gelen senaryolar tabii...ama Behsat ustanın da dediği gibi, bizim türk milleti çok yaratıcı bu konularda...neler görecez bakalım  :)
günay abi demokraside careler tükenmez sözü varya aynen öle :) 5 üretici aynı sehirde bir araya gelir.. vergi levhası bir kisinin adına cıkarılır.. kusların hepsi bir kisi üzerinden fatura edilir ve 5 üretici vergiyi bölüşür.. kucuk bir care daha :)

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Ali EDİP' Alıntı:
Bir de merak ettiğim sitedeki büyük üretim yapan dostlardan yani ağalarımızdan bu yönetmelik çerçevesinde üretimhanesini resmileştirecek olan var mı merak ettim. yazarlarsa sevinirim. Bir sorum daha olacak ithal kuşlarla ilgili bir şeyler de zorlaşacak mı. Kaçak kuşların önüne nasıl geçilecek. Bari onlarda da bir şeyler yapılsın. Hep yerli üreticiye girmesin
kacak kusların falan onune gecemezler :) gecmiyorlar.. maksatları yerli üreticiyi yolup soğana cevirmek.. kacak kus getiren yine kazanacak hicbirsey olmayacak kendilerine

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Bilezik zorunluluğu tutarlarsa büyük ölçüde olsun kaçak olayını önlerler...Hiçbiryerde bileziksiz kuş satışı tamamen yasaklanacak...Petshoplarda veya bunu gibi satış yerlerinde bileziksiz kuş satışına ceza oldumu büyük ölçüde enğellenir...

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Yahya SAYIN' Alıntı:
Bilezik zorunluluğu tutarlarsa büyük ölçüde olsun kaçak olayını önlerler...Hiçbiryerde bileziksiz kuş satışı tamamen yasaklanacak...Petshoplarda veya bunu gibi satış yerlerinde bileziksiz kuş satışına ceza oldumu büyük ölçüde enğellenir...
yahya abim bu seferde buyuk olculerde cakma bilezik yapacaklar ve kusların ayaklarına takacaklar herkes bilezigi alip ölcemeyecegi icin yine düzenbazlıklar olacak

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Yahya SAYIN' Alıntı:
Buna ben de aynen katılıyorum...keşke federasyonumuz bakanlıkla bunu görüşse de bilezik zorunlu hale gelse. Denetim petşoplarda yani canlıların son sahibine satıldığı yerlerde zabıta denetimleri sırasında yapılabilir. Denetlemeye gelen kurum satılan kuşların bilezik taşıyıp taşımadıklarını denetleyebilir. Bilezik taşımayan kuşlar için zabıt tutup yürürlükte olan kanun çerçevesinde ceza uygulayabilir. Bu şekilde petşop ve diğer kuş satılan işletme sahipleri risk almayıp sadece TKKKF bilezikli kuş alıp satarlar...kaçağın önüne ancak bu şekilde geçilebilir. Taklit bilezik sahteciliği ile uğraşan birisi olacağını sanmıyorum, onca zahmeti ve riski 90 kuruş için kimse riske girmez. Ayrıca takliti zorlaştırıcı bazı önlemler de alabilir.

Diğer yandan federasyonumuzu da düşünmeliyiz, federasyon da sonuç olarak bizim için var ve çalışıyor. Basit bir varsayım yapalım - ülkemizde 10 bin irili ufaklı üretimhane olduğunu kabul edersek ve ortalama olarak her üretici 50 çiftle üretim yaptığını varsayarsak, şöyle bir sonuş ortaya çıkıyor. Yılda 4 kuluçka ve çift başına ortalama 3er yavru alındığını kabul edersek, bir üretici yılda 600 kuş üretiyor sonucuna varıyoruz...bu 600 bilezik demek. 600 bilezik x 90 kuruş eder size 540 lira. Şimdi bunu 10 bin üretici ile çarparsak 5.4 milyon lira eder. Bu paranın yarısı bileziklerin yaptırıldığı imalatçı firmaya gitiğini varsayalım, geriye kalan yarısı federasyonumuza gelir olarak kalır. Sonuç olarak buna benzer bir maddi güce sahip bir federasyon güçlü bir federasyon konumuna gelecek. Fazladan 4-5 kişi istihdam edebilirler. Fazladan 4-5 kişi demek, bizler için çalışan fazladan 4-5 kişi anlamına gelir...işler çok daha rahat ve hızlı yürür. Şu an federasyon yönetimi ve delegeleri harıl-harıl her işin peşinden koşturuyorlar...bizim için tabii.

Bu sitede 6 bin üzerinde üye var ve bunların sadece 100 tanesi dernek üyesi. Ben 30 çiftle üretim yapıyorum ama 4 değişik dernekte üyeliğim var. 100-150 ve hatta üzeri çiftle üretim yapanlar, ama hala 1 tane bile derneğe üyelikleri olmayan üreticiler var, gelin kardeşim derneklere üye olun. Hem bu sayede onca derneğimiz boşuna kurulmamış olur. Sivil toplum örgütü ve derneklerimizi desteklemezsek nasıl birlik ve beraberlik olup bir fark yaratabiliriz...nasıl haklarımızı savunuruz.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
hep eski konuları hortlatıyorum özür dilerim...ama ben artık http://tkkkf.com bu konular hakkındaki çalışmalarını sitelerinde duyurmalarını bekliyorum...planları ne, bakanlıkla bir görüşme...çalışmalar varmı, varsa ne alemde...bunları bir duyursunlar artık. Tamam kanarya yarışma tüzüklerinin güncellenmesi de önemli ama artık şu üreticilerin de seslerine bir kulak verme zamanları geldi  :-[