Olcay YAKARTAŞ' Alıntı:
Bunu demenizin sebebini ogrenebilirmiyiz selahattin bey?
Bence kimse en güzel kuşunu satışa çıkarmaz. İyi niyetli olunursa alıcı ve satıcı sorun yok. Ama ya hastalık geçirmiş bir damızlığı satışa çıkartırsa karşı taraf helal süt emmemişse ne olur.
Ben anca elinde besleyecek kuşu ful olan. Daha çoğaltmayı düşünmeyen seneye üretim için elinde damızlık altı kuşunu ayıran ve kuşları çok randımanlı olduğundan fazlalık olan güzel kuşların satılabileceğine inanıyorum. Elinde ful kuş kişiye göre değişir. Mesela ben 5 kuşa ful kuş daha bakamam derken. Bir diğer kişi için ful kuş 50 çift olabilir.
Sanırım yaşanmış kötü tecrübelerden kaynaklı bir söz.
Şunada çok güveniyorum. Evinde Jumbo besliyor 2 -3 çifti var bunlardan yavru almış benim gibi daha çoğaltma imkanı yok ne yapacak YARIŞMALIK kuş olsa satmak zorunda fazlalığı.
Veya gerçekten adını lekelemek istemeyen ismini kar'ın üstünde tutan değerli üreticiler var. Bunlarda artık oturtmuş ve yavruları zaten satmak için ticari düşünüp satıyorlar.
Ama unutmamak lazımki her kuş besleyen ben dahil kuşunu gençleştirmek ister. Bende elimdekileri önümüzdeki yıl veya sonrasında elimden çıkaracağım. Yani bana 2-3 yıl yarayan canlı, benden sonra alana ne kadar yarar onuda hesaplamak lazım. Her eş ve damızlık yaş olarak nedir? diye düşünüp YARAR ZARAR hesabından sonra alınmalı.
Örneğin ben YARIŞMALIK veya TEPELİ, JUMBO gibi vasıflı bir çift kuşu illaki o kandan olsun diye istiyorsam. ve bir kere kuluçkaya yatsında 1 sefer yavru alayım bana bu KAN illa lazım dersem riske girip yaşlı alabilirim.
Ama sanırım İnsanların arasındaki fark şurada ben veya benim gibi düşünenler 6 yaşında ise satarken 6 derim. Öteki kötü niyetliyse bilmiyorum veya 3 yaşında diye yalan söyleyebilir.
Hele benim gibi amatörseniz nereden anlayacaksınız? Hadi 4 aylık 1 yıllık öğrendik site sayesinde ama 3 yıllık ile 5 yıllık kuşu bilezik yoksa (Kİ onunda hilesi olabiliyormuş) nereden bileceğiz.
Yani kuşta İSİM önemli alacağınız kişinin ismi BENCE.
Fakat İsim ne kadar önemli olursa olsun herkez en güzelini iyisini kendine saklar. Haklı olarak.
MAALESEF SANIRIM BEN BU LAFTAN "SÜTTEN AĞZI YANAN" bayağı insan var dikkat edin babında anlıyorum. Selahattin ABİDE siteyle ve dernekle alakalı olduğundan sanırım bu tarz olaylara şahit olmuştur.
Allah her işte dürüst insanla karşılaştırsın İnşallah cümlemizi.