Mantar Hastalıkları

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
Mantar Hastalıkları

Mikotoksikozisler
Uygun depolanmamış veya muhafaza edilmemiş çeşitli gıda maddeleri üzerinde, nem ve ısı ortamında üreyen mantarların sentezledikleri mikotoksinlerin, yemleri tüketen hayvanların sindirim sistemlerinden emilerek vücuda yayılması sonucu meydana getirdikleri hastalıklara mikotoksikozis adı verilir.

Toksinler, alınma miktarlarına, hayvanın yaşına, cinsine ve diğer nedenlere bağlı olarak çok hafiften kitle halinde ölümlere varabilecek boyutlara ulaşan hastalıklar oluşturur ve büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. 

Aflatoksikozis

Aflatoksikozis’e, Aspergillus cinsine ait bazı türler (Aflavus, A.parasiticus, A.niger, A.ruber, A.osteanus vs), Penicillium türleri (P.puberulum, P.frequentas, P.variable, vs) ile bazı Rhizopus türleri tarafından sentezlenen aflatoksin neden olur.

Okratoksikozis

Hastalığa yol açan okratoksin (A) bazı Aspergillus (A.ochraceus, A.ostianus vs) ve Penicillium türleri (P.viridicatum vs) tarafından yemler üzerinde ürerlerken sentezlenirler.

Rubratoksikozis

P.rubrum, P.purpurogenum gibi mantarlar tarafından yemler üzerinde ürerlerken sentezledikleri rubratoksinin (A ve B) kanatlılardaki toksisitesi tam olarak aydınlatılamamıştır.

Fusariotoksikozis

Fusarium türleri tarafından sentezlenen Trikotesen ve Zearalenone mikotoksinleri kanatlılarda hastalık oluşturur.

Sitrinin Toksikozisi

P.citrinum ve P.viridicatum tarafından sentezlenen sitrinin yemlerle alındığında, böbreklerde bozuklukların oluştuğu saptanmıştır. Ayrıca hayvanlarda fazla susama, gelişme bozuklukları ve karaciğerde de nekrotik odakların meydana geldiği bildirilmiştir. Sitrinin bazı yemlerde aflatoksinle birlikte bulunur.

Mikotik infeksiyonlar
Mikotik infeksiyonlar (mikozisler) kanatlıların özellikle mantarların fazla ürediği ve sporlandığı gıda maddelerinin yenmesi ve sporların solunum havası ile alınması sonu meydana gelmektedir. Özellikle, Aspergillus fumigatus ve diğer türler böyle mikozislere neden olurlar.
Ayrıca, Candida albicans (moniliazis, kandidiazis) ve dermatofit mantarlardan olan Trichophyton gallinae de (favus, kellik) kanatlılarda bazı mantar infeksiyon larına yol açmaktadırlar

ASPERGİLLUS
Aspergillus türlerine (A.fumigatus, A.nidulans, A.niger) ait mantar sporlarının kanatlıların solunum yollarında üremesi ile  oluşan bir hastalıktır.
Klinik belirtiler,
Genç kanatlılarda nefes alıp verme güçlüğü görülür. Beslenme dengesi bozulur. Fungal toksinler bazen konvülsiyon ve paralize neden olurlar. Genç kanatlılarda ölüm oranı % 5-20 oranındadır ancak %50’ye kadar yükselebilir.
Erişkinlerde solunum distresi, yem alımının azalması, ibik ve sakallarda siyanoz bazı hayvanlarda sinir sisteminde oluşan bozukluklara bağlı boyun bölgesinde bükülmeler görülebilir.

Enfekte kanatlılar için tedavi yoktur; yayılma, ventilasyon koşullarının iyileştirilmesi, enfeksiyon kaynağının eliminasyonu ve yeme antifungallerin eklenmesi  gerekir.
Kuluçka alanının temiz tutulması ve dezenfeksiyonu koruma için önemlidir.

Moniliazis
kanatlılarda, Candida albicans’dan ileri gelen ve sindirim sisteminde bozukluklarla beliren bir mantar hastalığıdır.

Kellik
Trichophyton gallinae’den ileri gelen sakal, ibik, baş ve göz etrafında oluşan kepekli, kabarık lezyonlarla karakterize olan bir mantar hastalığıdır.

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Bilal bey maşaallahınız var emeklerinize sağlık

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
arkadaşlar acil cevap almam lazım kuşumun diğer gözü hafifleyip hafifleyip azıyor gözündeki hastalık baştan astım sanmıştım fakat sadece astım yok burun deliğinin bi tanesinde erime vardi deep marka mantar için bi ilaç aldım  fakat daha fena oldu şişti avipom diye bi krem var bunu mu alayım yoksa başka ne önerirsiniz fotoğraflarını paylaşmıştım kuşumun bu sefer daha fena gözü bukalemun gözü gibi oldu bi tuhaf duruyor.

Rovdy

Uzman Üyemiz
Adı
SADA
Soyadı
BDSDASDS
paylaşım için cok saol bilal abi

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
arkadaşlar bu nasıl bi mantardır önce tek göz sandım sonra astım ve solunum yolu rahatsızlığına çevirdi  sol burun deliğinde erime sol gözünde ve yanağında şişlik ve göz sulanması arttıkça artıyor. lütfen  arkadaşlar  bi çözüm söyleyin 2 yumurta bi yavru var dişisinde  babası daha çok bakıyor yavrulara,deep mantar ilacı,neokort,avipom kullandım geçer gibi olup daha beter arttı şişti yazık kuşuma nolur bi çözüm söyleyin önceki fotoları tek göz hastalığı başlığında bu da son hali crying crying crying crying

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
bi çözüm  önerecek arkadaş yok mu acaba  ilaç kullanmasam  sitede arar bulurum ilaç ismi de ilaçta kullandım ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa ahaaa

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Nihal hanım sizin kuşunuz mantar degilgibi Kuşu tam göremedigim için kesin bir şey söyleyemem ama TERRAMİSİN GÖZ MERHEMİ kullandınızmı eger o fayda etmediyse Eczahaneden GENTAGUT  veya SİPRAGUT GÖZ DAMLASI  alın sabah akşam gözüne damlatın damlatmadan önce soguk çayla kuşun gözünü silin.Diger bahsettiginiz belirtileri tam anlayamadım bu arada tek gözden astıma çevirdi,burun deligi eridi gibi açıklarsanız iyi olur.Çokda korkmayın bence kuşun durumu göründügü kadar kötü olmamalı yoksa şimdiye ölürdü.Bu arada kuşunuzun tünegini sterilize edin acil..(çay şekersiz ve posasıyla bir saat dinlendirilmiş olacak)

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
Allah razı olsun kardeş önce zaten teramisin kullandım fayda etmedi bi almadığım genta gut kaldı  genta gut insanlar için değil mi. mikroplanma olabilir diyen oldu. fayda vermedi hiçbirşey sol gözü ve hemen altı şiş fotodanda ancak bu kadar görünüyo bukalemun gözü gibi oldu  sol burun deliği çevresinde erime var. kuyruğunu sallıyo. arada ağzını açıyo solunum yolu hastası gibi crying crying crying crying crying crying

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Nihal hanım kuşlar agzını genelde açar,kuyrklarınıda sallar hemen hasta diye ilaç verirseniz kuşu siz hasta edersiniz.Terramisin iki türü var göz için ve deri için geçen yazdıgınız topicde siz deri için olanından bahsetmiştiniz yanlış hatırlamıyorsam.siz dediklerimi yapın gentayı bütün kuşcular kullanır.