Arkadaşlar daha önce forumda paylaşmıştım resimlerini hatırlayanlar olacaktır, 150 takımlık üretimhanemi otamatik yemli otomatik suluk yapmıştım.Tam 1 sene kullandım bu sistemi ama artılarının yanında eksilerininde olduğunu söylemek isterim.
Nipel Sisteminin Artıları;
En büyük artısı tabiki zamandan tasarruf.Deponuz dolu olduğu sürece su derdiniz yok.Düşünsenize,sabah kuşlarınıza mama vermek için kümese gidiyorsunuz ve suluk yıkama dezenfekte etme derdi yok.Kazancınız en az çift başına 1dk ortalama.
Şimdi Gelelim Nipel Sistemi Eksilerine...
1- Borularda,kuşlarımızın günlük tüketiminden çok daha fazla su oluyor ve buda zaman içinde borularda bakterilerin oluşmasını sağlıyor.Ben bu sistemi daha öncede kullandığım ve bu sorunu da yaşadığım için su hattını gidere başlamıştım ve içini dezenfekte edip boşaltıp tekrar taze su koyabiliyordum.Vitamin vb. takviyeleride bu sayede extra suluk kullanmadan yapabiliyorudum.Bu esnada nipellerin ucunu kapatarak kuşların susuz kalması içinde sistem geliştirmiştim.Yani bu eksiğini gidermiştim sistemin.
2- Basınç yüzünden kuşlar su içerken haddinden fazla su gelebiliyor ve buda altlık kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.İçeride devamlı kötü koku oluşmasını sağlıyor ve bildiğiniz gibi bu durum en istemediğimiz olaylardan biridir kümeslerimizde.Ben bu sorunu da nispeten halletmiştim.
Benim sistemimde 150 çift için tek bir depo var.Depo yukarda olacağı için en alt kafeslerde basınç oluşuyordu.Bunuda deneme yanılma yöntemiyle boruları farklı şekillerde deneyerek bu sorunuda hallettim.
3- Zaman içinde nipel memelerinde oluşan kireç ilaç kalıntıları toz vb. olaylardan dolayı nipellerin bozulması ve damla damla akıtarak altlığın bozulması ve dayanılmaz koku...
İster istemez bu sorunlu karşılaşılıyor ve bu sorunu halletmek çok zor.Filtre edilmiş su kullanılırsa bir nebze sonuç alınabilir ama ya vereceğimiz ilaç vitamin vs. kalıntıları...
Ben şu anda bu sistemi bozuyorum eski usulden devam.Çift suluk yaparım değişimli olarak kullanırım,kuşlarım için 1saatim heba olsun yeterki kafam rahat olsun...
Otomatik Yemliğin eksisi ise yemlerin çabuk tüketilmemesinde dolayı kelebeklenme yapması ve boruların içini temizleme zorluğu...
Son olarak şunu söylemek istiyorum,Avrupada ki kuşseverlerin ne kadar para harcayarak nasıl harika kümesler yaptıklarını hepimiz biliyoruz.Kaçtenesinde bu sistemleri gördünüz.Ben hiç görmedim diyebilirim.
Ben böyle düşünüyorum ama diğer yandan da azmin elinden hiçbirşey kurtulamaz diyerek yazımı sonlandırıyorum.Vakit ayırdığınız için teşekkürler...