Ölen kuşlar TAXIDERMY SANATI ( Tahnit)

Ergün DUYGU

Üyemiz
Katılım
15 Mar 2010
Mesajlar
94
Konum
istanbul
Adı
Ergün
Soyadı
Duygu
Gerçektende forumda çok değerli kıymetli vede görünüş olarak çok güzel kuşlar var. Kuşlarınızın içinde yeri farklı olanlar illaki vardır. Bu ölen kuşlar ne yapılıyor ?

Çogunuzun bildiği gibi ölen veya vurulan hayvanların içi temizlenerek dolduruluyor bu konuda bilgisi olan varmı acaba ? Veya kaybettiği kuşları doldurtan (Tahnit)

İnternetten şöyle bir yazı buldum

TAXIDERMY SANATI ( Tahnit)

              Memeli,kuş,balık,sürüngen ve bunun gibi birçok canlının et ve kemikten  ayırıp yeniden form vermektir.
              Dünya üstünde bu işle  uğraşan 10,000’den fazla Taxidermy stüdyosu mevcuttur.Bu kadar çok  sayıda olması avcılığın dünya üstünde ne kadar çok sevildiğine  örnektir.Ayrıca tüm dünyada değişik adlarla Taxidermy yarışmaları  yapılmaktadır.Ne yazıkki ülkemizde bu sanat alınan saçma kararlar  yüzünden değer kazanmamıştır. Bu yüzden Türkiyede bu işi kaç kişi  yapıyor yada neler yapılıyor bilemiyoruz.
              Taxidermy  sanatının ne zaman çıktığını bilemiyoruz.İnsan her zaman avlandı.Sadece  et için değil,giyecek oldu kimi zaman bazende bir boynuz savunma aracı  oldu.Dişlerden kolye büyük yırtıcılardan elbiseler yaptı.
              1800’lü yıllarda İngilizlerin Afrika istilasında binlerce memeli ve  kusun avlanıp ingilterede büyük stüdyolarda doldurulduğunu ve insanlara  sergilendiğini biliyoruz.Öyleki İngiliz soyluları arasında bi yarışa  döndü.Şu an İngiliz tabiat müzesinde bizlerin hiç görmediği hatta  göremiyeceği bir çok canlının Taxidermisi mevcuttur.
              Amerika kıtasına bakıcak olursak Taxiderminin en fazla yapıldığı  ülkedir.Bu sanat özel okullarda öğretilir,diploma almadan kesinlikle bu  işle uğraşılmaz.Öyleki avlanılan canlılar değil çiftliklerde Taxidermy  olmak için yetiştirilen kuşlar ve memeliler kullanılır.Tabii ki  isteniyorsa av Taxidermy yapılır.Amerikadaki Taxidermy stüdyolarından  satın alamıyacağınız tür yoktur.(dağ aslanı,Afrika aslanı,leopar v.s)  Bir iş dalı olduğundan stüdyolarda hazır olarak türler satılmayı bekler.
              Taxidermy katagorilere  ayrılmaktadır.Memeliler,kuşlar,balıklar bunlarda kendi aralarında  gruplaşırlar.Memeliler—yırtıcılar,büyük,orta,küçük boy memeliler,exotik  ve bizim trophy dediğimiz av hayvanı başı (Game  Head).Kuşlar--------yırtıcılar,av kuşları,av su kuşları,exotik olarak  ayrılır.Balıklar-------tatlı su ve tuzlusu,onlarda aralarınca  yırtıcıları ayırır.Ayrıca doğal alanlar,cam korumalar,cam sehpalar,kafa  taxidermisi yapılmış(diş,dil seti,gözler.)yırtıcı memelilerin postları  (ayı,kurt,çakal,aslan,leopar) ve daha sayamadığımız bir çok çeşitlilik  gösterir.
            Sanatın püf noktası iyi bir  gözlemci  ,canlıları tanımaktır.Canlının ne yapıp ne yapamıyacağı ,vücut  harketlerini bilmek gerekir.Canlıyı yüzmek doldurmak el alışkanlığı  kazanıldığında  çabuk olacak bir iştir.Önemli olan canlıya en iyi vücut  şeklini ve onu çevreliyen doğal ortamı sağlamaktır.
           
YAPILIŞ
Neşter  yardımıyla göğüsten bacak arasına kadar düz bir kesik atılır.El  yardımıyla iki taraf sırta kadar yüzülür,sol ve sağ bacak yine el  yardımıyla yüzülür ve diz üstünden kemik kesilir.Daha sonra neşterle kıç  yüzülür.Burada dikkat edilecek husus kıç tüyleri kuyruk sokumuna  bağlıdır,el ile kemik bulunup deride kalacak şekilde kesilir.Kanatları  çıkartmak için yine el ile deri etten sıyrılır dirsekten kesilir.Daha  sonra boyun tutulup kafaya kadar yüzülür.Dikkatlice kulak ve gözden deri  sıyrılır,bu ,işlem gaga ucuna kadar devam eder.Gözler yuvalarından  alınır.Bıçakla kafatası göz çukuru arkasından kesilip beyin  çıkartılır.Boş kafatası ve göz çukurları boraxlanır,elyafla doldurulur.

Küçük  bir leyene sıcak su konup borax eritilir.Yüzülen hayvan iyice  boraxlanır.1-2 saat beklenir.Daha sonra kuşun büyüklüğüne göre  bacaklardan,kanatlardan ve kıç boyun arasından ağızdan çıkacak şekilde  teller birbirine bağlanır.Hayvan elyafla  yada kalıp gövde takılıp  dikilir.Kalıp gövde özellikle Amerikada kullanılır,basittir fakat  gövdeye özellikle kuşlarda istenilen duruş verilemez.

NOT:İlk  defa yapacaksanız ördek yada kazla başlayın.Basit yüzülürler.Su  kuşlarının çoğunun kafası çıkmaz,bu yüzden boyun düz bir şekilde  neşterle göğse doğru çizilir yarıktan baş çıkartılıp kafa yüzülür.

Hayvanın  bacak,kanat ve gövde uzunluğuna göre ayarlanacak üç parça tel,onu  ayakta tutup istediğiniz formu vermenizi sağlayacaktır!...Kıç baş  arasındaki tel gövdeye sabitlenmelidir,yoksa hayvan ayakta duramaz.Bir  parça tel alıp ortadan katlayın,pense yardımıyla kıvrık yeri yuvarlayıp  sol ve sağ teli birbirine kıvırın.Yuvarlağı hayvanın kıç kısmına dikip  geri kalan teli ağızdan çıkarın.