şimdi ben sana bir hikaye anlatmak isterim, hikaye değil aslında gerçek, yani gerçek hikaye...herneyse. Bende rainbow bir dişi var, 3.5 yaşında ve ilk erkeğini bundan 2.5 yıl önce beğenerek aldı. Hiç sorunsuz 1 kuluçka yavru yaptılar ama yavrular yuvadan atlamadan önce erkeğini ne yazıkki sebebini birtürlü anlayamadığız birşey yüzünden kaybettik, akşam kuş sapasağlamdı ve yavru besliyordu, sabah geldik kafesin tabanında ölü bulduk, hiç bir yara izi yok, kilosu gayet yerinde, hiç bir hastalık belirtisi yok. Ondan sonra dişimiz yavrularını kendi başına büyüttü ve dinlenip kendisine başka bir erkek beğenmesi için salmaya saldık. Yaklaşık 6 ay kadar kamyon dolusu erkeğin içinde durmasına rağmen hiç bir erkeye ilgi göstermedi ve sonunda kendisine görücü usülü bir erkek verdik. Bugün hala umutla yumurtlamasını bekliyoruz, yuvalığa hiç girmiyor. 2 kez farklı erkelerle de denedik ama olmadı. Bazen gaza gelmesi için başka kuşların altından yumurta alıp yuvalığına brakıyoruz ama en geç 1 saat içinde yumurtaları yuvalıktan dışarı atıyor.
Şimdi bu hikayeyi neden anlattım, buna benzer durumlarda "kuşçular" genellikle dalavere yöntemini kullanıp bir işe yaramayan kuşları rahatça elden çıkarırlar. Alıcı gelmeden önce işe yaramayan bir dişiyi ve işe yaramayan bir erkeği bir kafese koyarlar ve yuvalık takarlar. Başka birkaç çiftin altından 1er yumurta alırlar ve yuvalığa 3-4 yumurta koyarlar. Alıcı gelir ve "vaaayy yumurtalı ha, süper yav,kaç para demiştin abi bunlara" diye heycanla bu dalaverye düşer.
Şimdi senin de başına bu gelmıştır demiyorum ama olası bir ihtimal, ben bir petşop işletmecisi tanıyorum, çift olmayan kuşları çiftmiş gibi yapıp 130-150 liraya millete kakaladığını biliyorum. Aga niye böyle yapıyorsun diye sorduğumda - Bişi olmaz, zaten 3-5 güne nasılsa mecburen çift olurlar dioyor.
Kısacası ben yer değişikliğinden dolayı yumurtasını atan çift daha görmedim, çift olarak çok fazla kuş vermedim ama verdiklerimden hep yumurtalıydı ve alıcı böyle bir sorunla bana gelmedi...o yüzden her yumurtalı çift yer değiştirince yumurtasını atar veya kırar lafına pek inanmıyorum.