SALMA ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR (2013) güncellendi

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Sercan MİZRAKLİ' Alıntı:
habıl bey öncelikle bilgiler için teşekku ederim.Kendime ayırdıgım yaklasık gecen ayli postada 25 adet yavru mevcuttur toplamdaki yavruların aralarında en fazla gün olarak 2 hafta var hepsı aynı ayın yavrusu

Şimdi nasıp olursa eyer bu postada bi  20 25 belki 15 tane daha ayreıcam ortalama  40 50 yavrum olcam bunların25 dişi  20 erkek olcak  erkek olcam

Aklıma takılan yenı cıkan postayla yaklasık 2 ay olcak aralarında fark olcak ama hepsı yaklasık 7 9 ay olunca eşe atıcam

salma modelı dusunuyorum fakat 25 dişi 20 erkek için  salma ölçüleri ne olmaıdır.

Aklımda ki ölçüler  180/180/ yükseklık 200

ÇOKMU KÜCÜK YOKSA ÇOKMU BÜYÜK BU AKLIMDAKİ ÖLÇÜLER
SERCAN BEY ÖNCELİKLE SALAM ÜRETİMDEKİ KUŞLARDA ARALARINDA AY OLARAK 1-2AY OLMASI SORUN DEĞİL.
25 DİŞİ 20 ERKEK SALMAYA ATACAKSANIZ 30-32 TANE YUVA ASARSANIZ İYİ OLUR VERDİĞİNİZ SALMA ÖLÇÜSÜ KULLANILABİLİR.
SELAMLAR SAYGILAR

yenal

Yeni Üyemiz
Adı
yenal
Soyadı
bayraktar
uşaktan saygılar sevgiler. habil bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler nasip olursa bende üretime başlamak istiyorum sizin salmalardan bir tanede ben yapmak istiyorum benim 15 m'2 bir yerim var buraya kaç çift sığdıra bilirim ve yavru konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz şimdiden tşkler saygilar ayrıca site kurucusu ve tüm emeği geçen arkadaşlara da tşkler

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Yenal BAYRAKTAR' Alıntı:
uşaktan saygılar sevgiler. habil bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler nasip olursa bende üretime başlamak istiyorum sizin salmalardan bir tanede ben yapmak istiyorum benim 15 m'2 bir yerim var buraya kaç çift sığdıra bilirim ve yavru konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz şimdiden tşkler saygilar ayrıca site kurucusu ve tüm emeği geçen arkadaşlara da tşkler
Merhaba öncelikle ben teşekkür ederim.
15 M'2 BİR YERİM VAR DEMİŞSSİNİZ MEKANI GÖRMEDEN HER HANGİ BİR SAYI VERMEM MÜMKÜN DEĞİL. BU MEKANA KAFESMİ YAPACAKSINIZ YOKSA OLDUĞU GİBİ HEPSİNİMİ KULLANACAKSINIZ ISI IŞIK HAVALANDIRMA GİBİ FAKTÖRLERİDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMANIZ GEREKİR. ONA GÖRE BİR ÇALIŞMA YAPIN BENCE.
YAVRU KONUSUNDA ELİMDEN GELDİĞİNCE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM.

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
SERKAN BEY JUMBO KUŞLARI HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İSTİYORSANIZ ŞAHİN GÜNGÖR BEY.... BU İŞİN UZMANIDIR ONDAN YARDIM ALABİLİRİSİN .

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
en önemli sorun yuvalıklarımın standart olması yuvalıklarınızı yaptırırken biraz derin olsunki yavrular erken atlamasın aşağıya.... :-[

levent006

Üyemiz
Adı
Levent
Soyadı
ERMİŞ
Dişiler yuva girişlerini görmeseler kavga daha az olmazmı.Resimdeki gibi bu şekilde deneyen oldumu.Yuva yerleşimi bence en önemli konu.

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Levent ERMİŞ' Alıntı:
Dişiler yuva girişlerini görmeseler kavga daha az olmazmı.Resimdeki gibi bu şekilde deneyen oldumu.Yuva yerleşimi bence en önemli konu.
Salmada tek yuva dizilişi değildir önemli konu. Birçok püf noktası vardır. Tabiki yuva girişleri bir birine çok fazla yakın ve bir birini görecek şekilde de olmaması gerekir. Yuva dizilişlerinide Farklı şekillerde de dizayn edebilirsiniz.

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
Ayhan YILDIRIM' Alıntı:
en önemli sorun yuvalıklarımın standart olması yuvalıklarınızı yaptırırken biraz derin olsunki yavrular erken atlamasın aşağıya.... :-[
yuvalıklar yüksek olurda yavrular erken atlarsa yaralanmalar söz konusu olurmu. yuvalıkların önüne içerden 25cm genişlliğinde tahta koysak yavruların aşağı ani düşüşünü engellemek için olrmu.tabi erken atlayan uçamayan yavrular için.
son sorumda çok oldu biliyorum ama 2.80 yükseklik 2.60 en 2.50 boy salmaya kaç dişi kaç erkek atılmalı.

ozanizgi

Takipçi Üyemiz
Adı
ozan
Soyadı
izgi
Erman SAYIN' Alıntı:
yuvalıklar yüksek olurda yavrular erken atlarsa yaralanmalar söz konusu olurmu. yuvalıkların önüne içerden 25cm genişlliğinde tahta koysak yavruların aşağı ani düşüşünü engellemek için olrmu.tabi erken atlayan uçamayan yavrular için.
son sorumda çok oldu biliyorum ama 2.80 yükseklik 2.60 en 2.50 boy salmaya kaç dişi kaç erkek atılmalı.
adet olarak bir fikrim yok ama dişilerin sayısı erkeklerden 3-4 adet fazla olması uygun

Dergah Toğ

Yeni Üyemiz
Adı
Dergah
Soyadı
TOĞ
6 - Salmaya yuvalıklar yerleştirildikten sonra kuşlar sürekli takip edilmeli aynı yuvalığı seçen dişiler varsa  bir tanesi salmadan alınmalı. (eğer bu dişi kuşlardan biri salmadan çıkarılmassa ilerde mutlaka aynı yuva için kavga kaçınılmaz olur).[/i]

Yukarıda izah edildiği üzere bir kaç kuşum yeni attığım salmada huzursuzluk çıkardılar aynı yuvalık için. Ben bir tanesini ayırdım. Daha sonra baktım bir başka yuvalık için iki dişi yine kavga ediyor bunun da bir tanesini ayırdım.
Fakat bu şekilde aksilik bu ya hep iyi damızlıklarım yani umut vadeden kuşlarımı ayırmış oldum.
Bu dişileri (bende 3 tane oldu şu ana kadar) bir daha salmaya atmanın farklı bir yolu varmı bu sorunu aşan birileri varsa yardımcı olursa sevinirim.
Ek olarak bu dişileri kafeste üretme şansım yok çünkü buna uygun bir başka yerim yok
Şimdiden teşekkürler

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Dergah TOĞ' Alıntı:
6 - Salmaya yuvalıklar yerleştirildikten sonra kuşlar sürekli takip edilmeli aynı yuvalığı seçen dişiler varsa  bir tanesi salmadan alınmalı. (eğer bu dişi kuşlardan biri salmadan çıkarılmassa ilerde mutlaka aynı yuva için kavga kaçınılmaz olur).[/i]

Yukarıda izah edildiği üzere bir kaç kuşum yeni attığım salmada huzursuzluk çıkardılar aynı yuvalık için. Ben bir tanesini ayırdım. Daha sonra baktım bir başka yuvalık için iki dişi yine kavga ediyor bunun da bir tanesini ayırdım.
Fakat bu şekilde aksilik bu ya hep iyi damızlıklarım yani umut vadeden kuşlarımı ayırmış oldum.
Bu dişileri (bende 3 tane oldu şu ana kadar) bir daha salmaya atmanın farklı bir yolu varmı bu sorunu aşan birileri varsa yardımcı olursa sevinirim.
Ek olarak bu dişileri kafeste üretme şansım yok çünkü buna uygun bir başka yerim yok
Şimdiden teşekkürler

Öncelikle şunu söyliyeyim salmada her zaman karşılaştığımız bir sorundur bu. Yuvalıkların aralıklarına dikkat edin çok yakın mesafede ise bu sorun devam eder. Başka türlü derken tek şansınız tekrardan bütün yuvalıkları toplayıp o dişileri tekrar salıp 15-20 gün bekledikten sonra tekrar yuvaları asmak belki bu yolla farklı bir yuva seçmesine yardımcı olursunuz başka türlü alışması zor. . .

Mehmet DEMÜRBÜLEK

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
DEMİRBİLEK
kendi yaşadığım bir tecrübeyi yazayım 4-5 kızgın dişinin olduğu bir salmaya kabarmış bir erkek attım geniş yerde uçsun belki iyi olur diye dişiler kafasına vura vura yere sermişlerdi kuşu ayrı bir kafese aldım öldü
ayrı bir sağlam erkek attım aynı salmaya dişilerden çok çok iri ve çok kızgın ve sağlıklı bir erkek olmasına rağmen 4-5 dişi bir erkeği salmada deliler gibi kovalayıp dövmeye başladılar sonra daha önce bir erkeğin kafasına vurarak ölümüne sebep oldukları için bu sağlam erkeğide böyle yapacaklarından korktum ve dişilerin elinden zor kurtardım ayrıca daha sonra aynı salmaya tekli kafeslerde çıkan yavruları saldım dişiler yavrulara bir zarar vermediler salma ölçüsüde  uzunluk 170x derinlik 85x yüksekllik 182 
benim çıkardığım sonuç: hiç bir şey kesin değildir genel kanılar vardır bazı durumlar bu kanıları bozabilir yani benim yaşadığımı başkası yaşamayabilir başkasının yaşadığını ben yada diğer bir başkası yaşayamayabilir ama en iyi öğrenme yaşayarak deneme yanılma yolu ile öğrenmedir alkisd

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
bende yeni geçtim salmaya bendede bir dişi var 6-7tane yuvayı sahiplenmiş bir ona bir buna giriyor kimseyi sokmuyor yuvalara hatta birini yaralamış aldım hemen salmadan.diğerindede 2kuş bir yuva için kavga etti en sevdiğim çifti yaraladı onuda aldım salmadan. bakalım nereye kadar gidecek böyle :) 2 gündür iyi gidiyor kavga dövüş yok. umarım yumurta ve yavrular çıkınca devam etmez. korkuyorum hepsi kavga edecek kavga edenleri ala ala yine kafese dönecem :):):)

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
arkadaşlar yuva dizilimi çok önemliymiş onu gördüm.
Habil TANTA' Alıntı:
Öncelikle şunu söyliyeyim salmada her zaman karşılaştığımız bir sorundur bu. Yuvalıkların aralıklarına dikkat edin çok yakın mesafede ise bu sorun devam eder. Başka türlü derken tek şansınız tekrardan bütün yuvalıkları toplayıp o dişileri tekrar salıp 15-20 gün bekledikten sonra tekrar yuvaları asmak belki bu yolla farklı bir yuva seçmesine yardımcı olursunuz başka türlü alışması zor. . .
habil abininde dediği gibi yuvalıklar arasında muhakkak 10 14cm boşluk olmalı yoksa kavga kaçınılmaz oluyor. ben yanyana yaptım bitişik şekilde 1dişi 1 yuvayı sahiplennce yanındaki yuvayada kimseyi sokmuyor. yanlış yapmışım şimdi değiştiremiyorum da yuvalıklar arasına set çekecem başka yolu yok gibi. başka alternatif düşüncesi olan varsa yardımlarını bekliyorum.

mettte

Yeni Üyemiz
Adı
mete
Soyadı
erek
Aranıza yeni katıldım öncelikle selamlar herkese... Bende salma ile hobbye giriş yapmak istiyorum. Bu makaleyi yazan arkadaşımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Müsadenle birkaç sorum olacak.
1. Salmalarda çıkan yavruları salmada mı bırakıyoruz yoksa ayrı bir kafesemi alıyoruz?
2. Okuduklarıma göre kardeş ve akraba çiftleşmesini önermiyorlar. Bu durumda yavrulardan kendimize damızlık ayıramıyormuyuz?
3. Yazınızda elma sirkesi önemli demişsiniz bunu suyamı katıyoruz yoksa kafesi silmek için mi dediniz?
4. Salmalarda ne tür ilaç ve temizlik maddeleri kullanabiliriz?
5. PVC yapımı salma ve yavrulukların bakımı ve bitlenme açısından hijyeni daha mı kolay?
Şimdilik bu kadar merakımı mazur görün insan bir işe yeni başlayınca bilgiye aç oluyor.