Salmada verim alınabılırmı ?

oktaykoc

Üyemiz
Adı
oktay
Soyadı
koç
Selamlar 110 çiftlik bir üretimhanem var...fakat havalarında ısınması ve yaz ayına gelmemızle bırlıkte bakımlar ciddi anlamda zorlasmaya basladı...110 kafesin her gun yem ve su degiştirmesi oldukça zahmetlı ve zamandan yana sıkıntılı...
acaba buyuk bır salma yapıp tum kuslarımı ıcıne salsam etraflarına yuvalıkları assam yavru yumurta verırmım nasıl olur ?

su anda box sıstemde en az 6 yumurta en fazlada 9 yumurta alıyorum 9 da 9 cıkartıyorlar 6 da 6 cıkartıolar boş gormuyorum pek fazla...

randuman düşermi düşmezmi kafam karısmıs durumda...acıl yardımlarınızı beklıyorum üstadlarım...sevgiyle selametle...

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Salma da üretilir üretilmesinede.. Kendi damızlıklarınızdan yapacaksanız.. metre kare hesabına gore.. salmaya kus atmanız lazım.. ayrıca hazır damızlık atarsanız en az 2 ay yuvalık asmayın yoksa sorunlar cıkkar.. en mantıklısı salma sistemine yavrudan buyutmektir..

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Oktay KOÇ' Alıntı:
yani box sıstem su an ıcın dahamı verımlı olur dıyorsunuz hocam ?
box daha verimlidir.. boxta 100 yavru alıyorsanız salmada verim % 35 lere kadar düşer

Bu yorumumuda düzeltiyorum.. farklı anlasıldı sanırım.. % 35 daha düşük verim alınır anlamında yazdım.. 

mehmet hoca

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
çetin
BEHSAT USTA KUSURA BAKMA SANA KATILMIYORUM %35 FALAN ÇOK BÜYÜK RAKAM... SALMA ÜRETİMİNDEKİ EN BÜYÜK İKİ DEZAVANTAJ VAR BUNLARDAN BİRİNCİSİ YUVA KAVGASI. İKİNCİSİ DE HASTALIK DURUMUNDA KUŞLAR İLE BİREBİR İLGİLENEMEMEK.. BU İKİ UNSURA DİKKAT ETTİN Mİ SALMA ÜRETİMİ HEM VERİM HEM DE ZAMAN AÇISINDAN KAFES ÜRETİMİNE GÖRE DAHA AVANTAJLIDIR.. SENELERDİR SALMA YAPARIM.. OLSAZSA OLMAZIM YAVRUDAN YETİŞTİRİP ERKEK DİŞİ ORANINI İYİ AYARLAYIP 5-6 AY SABRETMEK.. İYİ BİR HİJYEN, İYİ BİR TAKİP, İYİ BİR YUVA DİZAYNI GERİSİ GELİR.. BU KUŞLAR ARASINDA HİYERARŞİ VE SİLSİLE SİSTEM VARDIR.. YAVRUDAN İTİBAREN BU SİLSİLE SİSTEMİ SALMADA OTURUR.. YANİ KISACASI HERKES HADDİNİ BİLİR.. HABİL TANTA KARDEŞİMİZ DE BİR KONU AÇMIŞTI AŞAĞI YUKARI BÜTÜN DETAYLAR ORADA MEVCUTTT.. BENİM OKTAY KOÇ KARDEŞİMİZE TAVSİYEM BU KONUYU FORUMDAN BULUP OKUSUN.. AMA BU HALİYLE KAFES GÖRMÜŞ 200 TANE KUŞU SALMAYA ATMAK OLMAZ.. YOKSA MEYDAN SAVAŞI ÇIKAR VALLA.. BIRAK YAVRU ALMAYI DAMIZLIKLARINDAN DA OLURSUN.. SALMA ÜRETİMİ İLE İLGİLİ HER HUSUSTA ARAYABİLİRSİN.. saygılar selamlar

oktaykoc

Üyemiz
Adı
oktay
Soyadı
koç
mehmet hocam acıklayıcı anlatımınız ıcın tesekkur ederım cok saolun...benım zaten kafam burda karısıyor yanı her  kez farklı bır dusunceye sahıp bu konuda...ama dediğiniz gibi benım  110 çiftimi salmaya dusunuyordum yavru olarak degıl onunda nelerle karsılasabılecegımı sız anlattınız ilgi alakanız için tesekkur ederım...saygılar

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Mehmet ÇETİN...' Alıntı:
BEHSAT USTA KUSURA BAKMA SANA KATILMIYORUM %35 FALAN ÇOK BÜYÜK RAKAM... SALMA ÜRETİMİNDEKİ EN BÜYÜK İKİ DEZAVANTAJ VAR BUNLARDAN BİRİNCİSİ YUVA KAVGASI. İKİNCİSİ DE HASTALIK DURUMUNDA KUŞLAR İLE BİREBİR İLGİLENEMEMEK.. BU İKİ UNSURA DİKKAT ETTİN Mİ SALMA ÜRETİMİ HEM VERİM HEM DE ZAMAN AÇISINDAN KAFES ÜRETİMİNE GÖRE DAHA AVANTAJLIDIR.. SENELERDİR SALMA YAPARIM.. OLSAZSA OLMAZIM YAVRUDAN YETİŞTİRİP ERKEK DİŞİ ORANINI İYİ AYARLAYIP 5-6 AY SABRETMEK.. İYİ BİR HİJYEN, İYİ BİR TAKİP, İYİ BİR YUVA DİZAYNI GERİSİ GELİR.. BU KUŞLAR ARASINDA HİYERARŞİ VE SİLSİLE SİSTEM VARDIR.. YAVRUDAN İTİBAREN BU SİLSİLE SİSTEMİ SALMADA OTURUR.. YANİ KISACASI HERKES HADDİNİ BİLİR.. HABİL TANTA KARDEŞİMİZ DE BİR KONU AÇMIŞTI AŞAĞI YUKARI BÜTÜN DETAYLAR ORADA MEVCUTTT.. BENİM OKTAY KOÇ KARDEŞİMİZE TAVSİYEM BU KONUYU FORUMDAN BULUP OKUSUN.. AMA BU HALİYLE KAFES GÖRMÜŞ 200 TANE KUŞU SALMAYA ATMAK OLMAZ.. YOKSA MEYDAN SAVAŞI ÇIKAR VALLA.. BIRAK YAVRU ALMAYI DAMIZLIKLARINDAN DA OLURSUN.. SALMA ÜRETİMİ İLE İLGİLİ HER HUSUSTA ARAYABİLİRSİN.. saygılar selamlar
bizzat gözlemleyip denedim.. salma üretimi kafes üretimi kadar verimli olmaz.. kafestede üretim yapip bi karsılastirma yapın.. kafeslerde verimin daha yuksek olacagını o zaman tespit edebilirsiniz..

mehmet hoca

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
çetin
uzun vadeli olarak düşünelim ustam.. kafeste iki ağız veya bilemedin 3. ağız yavrudan sonra verim düşer, yok yağlandı yok tüylendi vs. vs. dinlendirmeye alırsın kuşları.. dinlendikten sonra e hemen de çiftleşmezler en az üç ay kaybın olur.. yani onların ne kadar dinleneceklerine sahibi karar verir.. ama salmada öyle değildir.. ne kadar dinleneceğine kuş kendisi karar verir..bu da en fazla 15 günü geçmez.. kafesciler yılda en fazla 3-4 ağız yavru alırken salmacılar 1-2 ağız daha fazla yavru alır.. yıl bazında düşünürsen yuva başı en az 10 yavru fazla demek..  dölsüz yumurta olasalığı neredeyse sıfırdır.. 3-4 tane erkek basar kuşa ve en önemlisi stres namına hiç bir eser yoktur kuşlarda.. Haaa yanlış anlaşılmasın yavru almak için kuşlara yarış atı muamelesi yapmıyoruz.. hayvanların ortamını iyi hazırlıyoruz, paşa gönülleri ne zaman iserse dinlenirler ne zaman isterse yavru verirler.... lütfen usta yanlış anlama salma işi tembel işi değil bizzat ustalık işidir.. koy 50 tane kuşu tak yuvayı al sana salma üretimi diye bir anlayış olursa tabiki verim olmaz.. Amaaaa onların dilinden anlar ve ince eleyip sık dokursan birazcık da tecrüben varsa verim % 500 olur :)

zaqwer

Takipçi Üyemiz
Adı
RECEP
Soyadı
YAMAN
3 .80 cm genişlik 1 metre derinlik ve 3 metre yükseklik salmaya
15 erkek 18 dişi attım ve 20 yuvalık taktım.
kafeslerde verim alamadığım çiftlerdi + 3 dişi saldım
17. gün beklemedeyim yuvalıklar kapalı 13. gün sonra açacağım
1 gün strax şurup
+
3 gün baycoz
+
3 gün tetramezatin uyguladım aralarda diazem vitamin
+ son sitrax şurup uygulayacağım
salma biraz biçimsiz ama koşullar böyle idi
çift sayısı ve uygulamalarla ilgili görüşünüz hazır konu açılmışken

mehmet hoca

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
çetin
hayırlı olsun recep kardeş... dost acı söylermiş ama bir gerçek var.. yuvaların ağzını açtığın zaman diğer yuvalar boşta beklerken gelmiş bir yuvanın başında en az 4-5 tane dişi ve yanlarında erkekleri beklemeye başlar.. bir bakmışsin bir sabah dişinin bir tanesinin ağzı burnu kan içinde, acaba hangisi ile kavga etmiş diye başlarsın aramaya.. bir daha bakmışsın kavga ettiği dişyi öldürmüş.. böyle bir sürü olumsuzluklarr. senin yapacağın tek şey var.. ya hep salma yap hep kafes yapma, hem salma hem kafes yap.. kavga eden dişileri ve erkeklerini tekrar kafese al.. tahmini 18 dişiden 10 tanesi (o da uysal olanları) salmada üretime devam eder.. ama mecburen kavgacıları tekrar kafes üretimine alırsın.. salmada üremiş yavrularının gürbüzlerinden aşağı yukarı 20 kadarını yine bırak aynı salmaya orada büyüyüp damızlık olsunlar ve boş yuvalardan birine yumurtlarlar.. Ama bu süreç aşağı yukarı 7-8 ayı bulur.. eğer sabrederim dersen...

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Mehmet ÇETİN...' Alıntı:
uzun vadeli olarak düşünelim ustam.. kafeste iki ağız veya bilemedin 3. ağız yavrudan sonra verim düşer, yok yağlandı yok tüylendi vs. vs. dinlendirmeye alırsın kuşları.. dinlendikten sonra e hemen de çiftleşmezler en az üç ay kaybın olur.. yani onların ne kadar dinleneceklerine sahibi karar verir.. ama salmada öyle değildir.. ne kadar dinleneceğine kuş kendisi karar verir..bu da en fazla 15 günü geçmez.. kafesciler yılda en fazla 3-4 ağız yavru alırken salmacılar 1-2 ağız daha fazla yavru alır.. yıl bazında düşünürsen yuva başı en az 10 yavru fazla demek..  dölsüz yumurta olasalığı neredeyse sıfırdır.. 3-4 tane erkek basar kuşa ve en önemlisi stres namına hiç bir eser yoktur kuşlarda.. Haaa yanlış anlaşılmasın yavru almak için kuşlara yarış atı muamelesi yapmıyoruz.. hayvanların ortamını iyi hazırlıyoruz, paşa gönülleri ne zaman iserse dinlenirler ne zaman isterse yavru verirler.... lütfen usta yanlış anlama salma işi tembel işi değil bizzat ustalık işidir.. koy 50 tane kuşu tak yuvayı al sana salma üretimi diye bir anlayış olursa tabiki verim olmaz.. Amaaaa onların dilinden anlar ve ince eleyip sık dokursan birazcık da tecrüben varsa verim % 500 olur :)
kafesler yeterince buyuk olursa ve bakım ayarlanırsa kuslarda yaglanma falan olmaz..
arkadasım ben simdi sana 50 kusu at sonra su kadar yuva tak diye bisimi dedim? yukardada yorumda yazdıgım gibi.. salma üretimi damızlıktan yapılacaksa kusların birbirlerine alısmaları icin en az 2 ay bekleyip metre kare hesabına gore ayarlayip kus atmak lazım..ve sorunsuz salma yavrudan olur dedim.. ayrıca salma üretimide olsa kafes üretimide olsa bu kuslar dinlendirmeye alınmazsa yumurtlamaya baslamıs kuslar kolay kolay durmazlar.. yıldıa en az 2 ay kusları dinlendirmek lazım.. ister salmada ister kafeste olsun.. Kusları dinlendirmeden sürekli yavru alan kisilere ben üretici demem malesef..

zaqwer

Takipçi Üyemiz
Adı
RECEP
Soyadı
YAMAN
Mehmet ÇETİN...' Alıntı:
hayırlı olsun recep kardeş... dost acı söylermiş ama bir gerçek var.. yuvaların ağzını açtığın zaman diğer yuvalar boşta beklerken gelmiş bir yuvanın başında en az 4-5 tane dişi ve yanlarında erkekleri beklemeye başlar.. bir bakmışsin bir sabah dişinin bir tanesinin ağzı burnu kan içinde, acaba hangisi ile kavga etmiş diye başlarsın aramaya.. bir daha bakmışsın kavga ettiği dişyi öldürmüş.. böyle bir sürü olumsuzluklarr. senin yapacağın tek şey var.. ya hep salma yap hep kafes yapma, hem salma hem kafes yap.. kavga eden dişileri ve erkeklerini tekrar kafese al.. tahmini 18 dişiden 10 tanesi (o da uysal olanları) salmada üretime devam eder.. ama mecburen kavgacıları tekrar kafes üretimine alırsın.. salmada üremiş yavrularının gürbüzlerinden aşağı yukarı 20 kadarını yine bırak aynı salmaya orada büyüyüp damızlık olsunlar ve boş yuvalardan birine yumurtlarlar.. Ama bu süreç aşağı yukarı 7-8 ayı bulur.. eğer sabrederim dersen...
40 çift kafeste var kardeş
salmaya aldıklarım kafeste bir türlü yumurtlamıyorlardı salmada yumurtlar inşallah
o riski göze aldık inşallah çok büyük sıkıntı olmaz.
kafesleri boş bekliyor kavga edenler geri dönecek

zaqwer

Takipçi Üyemiz
Adı
RECEP
Soyadı
YAMAN
herkesin bakım şartlarına zamanına ve imkanlarına göre bunlar değişiklik gösterir
herkes kendi imkanlarına göre salmamı ve box mu karar vermelidir.
behsat beyin dediği gibi kafesler uygun olmadığı zaman kafesten de verim alamazsınız
salmanında püf noktaları var uymazsanız verim alamazsınız mehmet beyin dediği gibi
derin mevzu bunlar derine çok inmemek lazım

oktaykoc

Üyemiz
Adı
oktay
Soyadı
koç
neden ınmemek lazım recep hocam belkide bu yuzden cogu ınsan bılgısız kalıyor soruyorsun anlatmıyor kımse o bıldıklerını ne guzel ogrenmıs vaktı ımkanı varmıs cevresı varmıs ogrenmıs peki olamayanlar bunları hıc ogrenmeyeceklermı ????

yanı ben sızın böle demenızden sunu anlıyorum "ben bılıyorum ama soylemem" blkıde ben yanlıs anladım fakat su an ıcın boyle anladım....yınede tesekkur ederım tavsıyelerınız ıcın tesekkur ederım

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Oktay KOÇ' Alıntı:
neden ınmemek lazım recep hocam belkide bu yuzden cogu ınsan bılgısız kalıyor soruyorsun anlatmıyor kımse o bıldıklerını ne guzel ogrenmıs vaktı ımkanı varmıs cevresı varmıs ogrenmıs peki olamayanlar bunları hıc ogrenmeyeceklermı ????

yanı ben sızın böle demenızden sunu anlıyorum "ben bılıyorum ama soylemem" blkıde ben yanlıs anladım fakat su an ıcın boyle anladım....yınede tesekkur ederım tavsıyelerınız ıcın tesekkur ederım
Oktay bey fazla derine inmemekten kasıt aşırı derecede tartışma ortamına gitmemesi açısından.Sitedeki salma üretimi ilgili onlarca konu var sadece arama kısmından arayıp okumanız yeterli.Bunun üzerinde çokça konuşulur ama bütün herşey kişinin kendisinde bitiyor.

Buyrun bir iki linkte ben vereyim.

http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,9514.0.html

http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,9698.0.html

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
salma ortamı her zaman daha verimlidir tabi gerekli şekilde sistemi oturttuktan sonra...