Kemal usta, beyaz hücre sayımı tek teşhis yöntemi değil, aslında yabancı sitelerde teşhis yöntemlerinin tümü sıralanmış. Bizim türkçe olan kaynaklar hep yetersiz veya yanlış bilgilerle dolu olduğu için bunun gibi hastalıklar teşhisi konusunda kuş sahipleri çaresiz kalıyor. Zaten bu testleri veterinerler yapmıyo veterinerler sadece şuphe üzerine bunun gibi testleri gerekli görebilirler. Testleri mikro-bioloji laburatuvarları yapıyor ve test sonuçlarını veterinere gönderiyor. Bunun üzerine veteriner hastalığın cinsine, tedavi yöntemi ve sürecine karar veriyor. Ünüverstiler bu konuda daha ciddi davranıyor, İzmirli olduğunuz için imkanınız varsa Ege Üniversitesini deneyebilirsiniz mesela.
Bulgulara gelince, zaten birçok hastalıkta tüm bulgular aranmaz, 1 veya 2si bir hastalığı yaklaşık olarak tahmin etmek ve diğer benzer hastalıklardan ayırd etmek için yeterli oluyor. Örneğin sizin durumda kesin tanı için bazı laburatuvar testleri gerekiyor...bu kan testi de olabilir, swap-dışkı testi de olabilir. Yine de gözle muayenede titreme gözlemlenmesi bu hastalığı işaret eder...titreme başka bir hastalıkta gözlemlenemez...psittakoza ait özel bir bulgudur.
Diğer yandan en sık yapılan hatalardan birisi de bu zaten, "kuşlarımdaki belirtilerle örtüşmüyor" deyip önemsemiyoruz...veya daha da kötüsü "kuşlarıma çok iyi bakıyorum, hasta olmaları imkansız" gibi düşüncelere kapılıyoruz. Size bir gerçekten bahsetmek istiyorum, psittakoz ülkemizdeki birçok üretimhanede, petşopta, hayvan barınağında ve hatta veteriner kliniklerinde bulunan bir hastalık. Bunu daha önce de yazmıştım ve biraz tepki toplayan bir yorum oldu ama burada yine yazmak istiyorum, birçok üretimhanede psittakoz artık kronikleşmiş durumda, üreticilerin sebebini bilmediği ve birtürlü anlam veremediği birçok ölümler yaşanmış. Geriye canlı kalan kuşlar ise bu hastalığın süper taşıyıcıları haline gelmiştir...hala hayatta olmalarının tek sebebi bu hastalığa bağşıklık kazanmış olmaları. Tehlikeli olan tarafı birçok üretici bunun farkında değil, olsalar bile ticari kaygılar nedeni ile bunu itraf etmezler veya başkaları ile paylaşmazlar...hiç kimse "benim kuşlarım hasta" demek istemez.
Ben veteriner veya bilim adamı değilim, sadece yukarda yazdıklarımı bire-bir tecrube edinen birisiyim...o nedenle bunun gibi tavsiyelerde rahatlıkla bulunabiliyorum. Yine de siz bilirsiniz, ama isterseniz ege üniversitesine gidip birkaç kişi ile görüşün.