Titreme

kemo35

Uzman Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Soylu
Arkadaşlar bende üreticiyim fakat bir soruma yanıt arıyorum, kuşlarımın bazılarında aşırı bir titreme oluyor. Özelliklede ben yanlarına gidince.
Siz sormadan ben yanıtlayım:
-Korkmuyorlar, hatta elime gelenler bile var okadar sakin yetiştirdim ;)
-Üşümüyorlar ısı daima 24-30 derece aralığında
-Çok iyi besleniyorlar (mamaları kendi karışımım)
-Sadece bira mayası vermiyorum (fakat haftada bir berovit veriyorum)

karahanuzun

Uzman Üyemiz
Adı
Karahan
Soyadı
UZUN
icon_think  strese baglı ortamdan mı kaynaklanıyor acaba  ısık  vs.....

kemo35

Uzman Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Soylu
Yok hocam gayet güzel bir odadalar. 2-3 kuşumda böyle bir sorun var biri de show jumbo

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Dediklerinizden yola çıkarak ancak bir ihtimal kalıyor geriye, o da çaresi olan ama üreticiler tarafından pek önemsenmeyen bir rahatsızlık. Adı Psittakoz, halk arasında Papağan Ateşi olarak bilinen bir tür kuş rahatsızlığı. Hastalığa sebeb olan Chlamydia psittaci bakterisidir ve genellikle yarattığı sendroma chlamydiosis denir. Göz ile muayenede kuşta titreme gözlenmesi hastalığın teşhisinde en belirgin bulgudur, bu nedenle benzer belirtilere sahip hastalıklardan kolayca ayırd edilebiliyor.

Dilerseniz bu konuyu bir araştırın ve fazla da endişelenmeyin. Araştırmanızdan sonra bir veterinere danışın ve şüphenizden bahsedin, bu veterinerinize biraz da olsa yön verir ve daha doğru bir teşhis konulmasını sağlar. Teşhis konulup doğrulandıktan sonra, veterineriniz kullanmanız için size uygun etken maddeli ilaç tavsiyelerinde bulunur.

kemo35

Uzman Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Soylu
Günay abi teşekkürler linki inceledim, gerçi bir çok bulgu uyuşmuyor benim kuşlarımla sadece titreme kısmı aynı. Teşhis kısmında beyaz kan hücresi sayımından filan bahsetmişte bunu hangi veteriner hekim yapacak merak ediyorum doğrusu :) malum bizim hekimler kedi köpekten başka pek bir hayvanla uğraşma gereği duymuyorlar fatura düşük kalacağı için.

Yine de çok teşekkürler ilgilendiğin için abi.

ixirseviyo

Uzman Üyemiz
Adı
Salih
Soyadı
ÖZDEMİR
bendede  aynı şekilde elime aldığımda zangır zangır titreyen bir  dişi show jumbo var. sonuç elde edersen kemal bana özel mesaj atarsan sevinirim.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Kemal usta, beyaz hücre sayımı tek teşhis yöntemi değil, aslında yabancı sitelerde teşhis yöntemlerinin tümü sıralanmış. Bizim türkçe olan kaynaklar hep yetersiz veya yanlış bilgilerle dolu olduğu için bunun gibi hastalıklar teşhisi konusunda kuş sahipleri çaresiz kalıyor. Zaten bu testleri veterinerler yapmıyo veterinerler sadece şuphe üzerine bunun gibi testleri gerekli görebilirler. Testleri mikro-bioloji laburatuvarları yapıyor ve test sonuçlarını veterinere gönderiyor. Bunun üzerine veteriner hastalığın cinsine, tedavi yöntemi ve sürecine karar veriyor. Ünüverstiler bu konuda daha ciddi davranıyor, İzmirli olduğunuz için imkanınız varsa Ege Üniversitesini deneyebilirsiniz mesela.

Bulgulara gelince, zaten birçok hastalıkta tüm bulgular aranmaz, 1 veya 2si bir hastalığı yaklaşık olarak tahmin etmek ve diğer benzer hastalıklardan ayırd etmek için yeterli oluyor. Örneğin sizin durumda kesin tanı için bazı laburatuvar testleri gerekiyor...bu kan testi de olabilir, swap-dışkı testi de olabilir. Yine de gözle muayenede titreme gözlemlenmesi bu hastalığı işaret eder...titreme başka bir hastalıkta gözlemlenemez...psittakoza ait özel bir bulgudur.

Diğer yandan en sık yapılan hatalardan birisi de bu zaten, "kuşlarımdaki belirtilerle örtüşmüyor" deyip önemsemiyoruz...veya daha da kötüsü "kuşlarıma çok iyi bakıyorum, hasta olmaları imkansız" gibi düşüncelere kapılıyoruz. Size bir gerçekten bahsetmek istiyorum, psittakoz ülkemizdeki birçok üretimhanede, petşopta, hayvan barınağında ve hatta veteriner kliniklerinde bulunan bir hastalık. Bunu daha önce de yazmıştım ve biraz tepki toplayan bir yorum oldu ama burada yine yazmak istiyorum, birçok üretimhanede psittakoz artık kronikleşmiş durumda, üreticilerin sebebini bilmediği ve birtürlü anlam veremediği birçok ölümler yaşanmış. Geriye canlı kalan kuşlar ise bu hastalığın süper taşıyıcıları haline gelmiştir...hala hayatta olmalarının tek sebebi bu hastalığa bağşıklık kazanmış olmaları. Tehlikeli olan tarafı birçok üretici bunun farkında değil, olsalar bile ticari kaygılar nedeni ile bunu itraf etmezler veya başkaları ile paylaşmazlar...hiç kimse "benim kuşlarım hasta" demek istemez.

Ben veteriner veya bilim adamı değilim, sadece yukarda yazdıklarımı bire-bir tecrube edinen birisiyim...o nedenle bunun gibi tavsiyelerde rahatlıkla bulunabiliyorum. Yine de siz bilirsiniz, ama isterseniz ege üniversitesine gidip birkaç kişi ile görüşün.

kemo35

Uzman Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Soylu
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Kemal usta, beyaz hücre sayımı tek teşhis yöntemi değil, aslında yabancı sitelerde teşhis yöntemlerinin tümü sıralanmış. Bizim türkçe olan kaynaklar hep yetersiz veya yanlış bilgilerle dolu olduğu için bunun gibi hastalıklar teşhisi konusunda kuş sahipleri çaresiz kalıyor. Zaten bu testleri veterinerler yapmıyo veterinerler sadece şuphe üzerine bunun gibi testleri gerekli görebilirler. Testleri mikro-bioloji laburatuvarları yapıyor ve test sonuçlarını veterinere gönderiyor. Bunun üzerine veteriner hastalığın cinsine, tedavi yöntemi ve sürecine karar veriyor. Ünüverstiler bu konuda daha ciddi davranıyor, İzmirli olduğunuz için imkanınız varsa Ege Üniversitesini deneyebilirsiniz mesela.

Bulgulara gelince, zaten birçok hastalıkta tüm bulgular aranmaz, 1 veya 2si bir hastalığı yaklaşık olarak tahmin etmek ve diğer benzer hastalıklardan ayırd etmek için yeterli oluyor. Örneğin sizin durumda kesin tanı için bazı laburatuvar testleri gerekiyor...bu kan testi de olabilir, swap-dışkı testi de olabilir. Yine de gözle muayene titreme gözlemlenmesi bu hastalığı işaret eder...titreme başka bir hastalıkta gözlemlenemez...psittakoza ait özel bir bulgudur.

Diğer yandan en sık yapılan hatalardan birisi de bu zaten, "kuşlarımdaki belirtilerle örtüşmüyor" deyip önemsemiyoruz...veya daha da kötüsü "kuşlarıma çok iyi bakıyorum, hasta olmaları imkansız" gibi düşüncelere kapılıyoruz. Size bir gerçekten bahsetmek istiyorum, psittakoz ülkemizdeki birçok üretimhanede, petşopta, hayvan barınağında ve hatta veteriner kliniklerinde bulunan bir hastalık. Bunu daha önce de yazmıştım ve biraz tepki toplayan bir yorum oldu ama burada yine yazmak istiyorum, birçok üretimhanede psittakoz artık kronikleşmiş durumda, üreticilerin sebebini bilmediği ve birtürlü anlam veremediği birçok ölümler yaşanmış. Geriye canlı kalan kuşlar ise bu hastalığın süper taşıyıcıları haline gelmiştir...hala hayatta olmalarının tek sebebi bu hastalığa bağşıklık kazanmış olmaları. Tehlikeli olan tarafı birçok üretici bunun farkında değil, olsalar bile ticari kaygılar nedeni ile bunu itraf etmezler veya başkaları ile paylaşmazlar...hiç kimse "benim kuşlarım hasta" demek istemez.

Ben veteriner veya bilim adamı değilim, sadece yukarda yazdıklarımı bire-bir tecrube edinen birisiyim...o nedenle bunun gibi tavsiyelerde rahatlıkla bulunabiliyorum. Yine de siz bilirsiniz, ama isterseniz ege üniversitesine gidip birkaç kişi ile görüşün.
Günay abi deiklerine aynen katılıyorum, harfi harfiyen...
Bana ve eminim diğer bir çok bu işi yapan kişiye zor gelen kısmı kuşu da alıp üniversite hastanesine gidip test yaptırmak ordan veterinere götürmek, veteriner başka bir şey isterse bidaha gitmek gelmek vs vs. Yani yurtdışında özellikle usa de adamların insan hastanelerini aratmayan hayvan hastaneleri var. Kuştur iguanadır vs tüm tropikal hayvanlarını insanlar box kafeslerin içerisinde hayvanı strese sokmadan götürüp muayene tetkik vs yaptırabiliyorlar. Keşke bizde de bu imkanlar olsa. Ben kuşlarımı üretimhanemden dışarı çıkartmıyorum ama bu konunun da peşindeyim bir şekilde halledeceğim inşallah. Sadece yavruların olduğu kafeste arbededen yavru kuşlarımdan biri tellere ayağını taktırmış ve kırmış onu veterinere götürmüştüm, çok şükür iyileşmişti ama agresif bir kuş olmuştu.
Kısacası Günay abi elimde taşıma kafesiyle hastanelere filan gitmek istemiyorum ama başka da çare yok gibi.. Bakacaz artık :(

kemo35

Uzman Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Soylu
Video eklenmiştir konu hakkında fikri olan arkadaşları bekliyorum

Yakup ÜNAL

Uzman Üyemiz
Adı
Yakup
Soyadı
ÜNAL
Kuşun kaslarında bir sorun var titreme o yüzden ancak tippi bir yol sonuca varabilir.