TROPHEUS CİNSİ BALIKLAR HAKKINDA BİLGİ

şehzade16

Takipçi Üyemiz
Adı
SEDAT
Soyadı
ÇİFTÇİ
Slm arkadaşlar Uzun zamandır aranızda yoktum.çok ugraşlar vermeme ragmen kuşlarımdan bir türlü yavru almak nasip olmadı istemeyerekte olsa hepsini sattım :(.  şimdilerde balıklarımla zaman geçiriyorum siz deyerli doslarımdan yine bana balıklar hakkındada yardımçı olmanızı bekliyorum.malavi çikletlerimi tropheus cinsi olan ikolalarla deyiştirdim bu balıklarla ilgili bilgisi olan arkadaşların bigilerini ve deyeyimlerini benimle paylaşmalarını bekliyorum şimdiden herkese tşkrler.. bye_happy

ahmetondul

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
öndül
Hayırlısı olsun.
Tropheus tangalyika çikletleri içerisinde güzel balıklardır, ortalama 250 lt akvaryum ,kumlu sık kayalıklardan hoşlanırlar,tek bakılması gurup oluşturulması otçul bir balık ve erkeklerin kayalık tutması için avantaj salar,25 -28 derece su sıcaklığı idealdir,otçul yemlerle desteklenmesi gerekir.Çok hareketli seyri güzel baliklardır.Yanına tropheusların diğer cinsleri bırakılmaması ırkın kırılmaması için önlemdir.Aklıma gelenler bunlar.Saygılar.

şehzade16

Takipçi Üyemiz
Adı
SEDAT
Soyadı
ÇİFTÇİ
Ahmet bey benim akvaryumum 310 lt kum olarak midye kırıgı kullanıyorum bol miktarda kaya mevcut ilk olarak 14 tane aldım fakat 2 tanesi öldü :( suyun derecesi 26-27 arası.yem olarakta bitkisel yemler kullanıyorum evet dediyiniz gibi çok hareketli balıklar yanlız benim balıklar su yüzeyine çok yakın yüzüyorlar araştırdım ikollar orta ve dipte yüzen balıklar diye geciyor diyer formlarda acaba benim atladıgım bir eksiklikmi var?

Serdar_84

Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Bozarslan
şehzade16' Alıntı:
Ahmet bey benim akvaryumum 310 lt kum olarak midye kırıgı kullanıyorum bol miktarda kaya mevcut ilk olarak 14 tane aldım fakat 2 tanesi öldü :( suyun derecesi 26-27 arası.yem olarakta bitkisel yemler kullanıyorum evet dediyiniz gibi çok hareketli balıklar yanlız benim balıklar su yüzeyine çok yakın yüzüyorlar araştırdım ikollar orta ve dipte yüzen balıklar diye geciyor diyer formlarda acaba benim atladıgım bir eksiklikmi var?
Balıklarınızın yüzeye yakın yüzmesi oksijen yetersizliğinden kaynaklanabilir. Havayı biraz daha artırın. Tropeuslar hassas balıklardır suyun ph değeri 8,5 ila 9,0 arasında olmalıdır. Bu değeri tutturmak zordur suya katkı gerekebilir. Akvaryumdaki kayalıklar dağınık olmamalı kümeler şeklinde olmalıdır. En fazla 2 küme kayalık tavsiye ederim. Ve birbirlerinden uzak olmalılar. Böylece hem geniş yüzme alanı oluşur hem de yer kavgası olmaz. Balıklarınızı en az 5 çeşit bitkisel yemle beslemenizi, her çeşit yemi 1 ögün olarak vermenizi ve yemleri karıştırmamanızı öneririm. Günde 2 öğün yem vermeniz yeterli. Balıkların 1-2 dakikada bitirecekleri kadar yem verin. Haftada 1 %30 civarı su değişimi yapmanızı öneririm. Akvaryum içinde akıntı olması balıklarınızı daha sağlıklı yapar. Dış filitre kullanıyorsanız 2 yada 3 ayda 1 akvaryum suyu ile temizleyiniz. Mümkün olduğunca bu işlemi kısa sürede yapın ki bakteri kaybınız az olsun. Dış filtrye yardımcı olarak bir de iç filtre kullamanızı tavsiye derim. Böylece dış filtre daha verimli çalışır. Hava motoru, dış ve iç filtre kesinlikle 24 saat çalışmalı. Akvaryum ışıklandırmasını mümkün olduğunca düzenli yapın ki balıklarınız stresten uzak olsunlar. Bence timer  ile yapmanız daha uygun olur. Tropheuslar çok hiyerarşik canlılardır. 1 erkek 5-6 dişi yada 2 erkek 10-12 dişi şeklinde bakılmalıdır. aksi taktirde ölümcül kavgalar oluşur. Mümkünse akvaryuma sonradan balık eklemeyin koloniye kabul edilmeleri çok zordur. Yüksek ihtimal diğerleri tarafından öldürülür. Son olarak bu canlıların baş düşmanı strestir.

Başka bir sorunuz olursa bildiğim kadarıyla cevaplarım. BAŞARILAR.

ahmetondul

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
öndül
Sağolsun Serdar bey gerekenleri söylemiş
Akvaryumunuz ve ekipmanlarınız ideal bir ara bende ikola besledim akvaryumun her yerinde yüzüyorlardı çok hareketlilerdi ama bildiğim kadarıyla dişi ve erkekler hazır olduğu zaman kayalıklarla ilgilenip özellikle erkekler kayalıklara sahip cıkıyorlar.Saygılar.

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
şehzade16' Alıntı:
Slm arkadaşlar Uzun zamandır aranızda yoktum.çok ugraşlar vermeme ragmen kuşlarımdan bir türlü yavru almak nasip olmadı istemeyerekte olsa hepsini sattım :(.  şimdilerde balıklarımla zaman geçiriyorum siz deyerli doslarımdan yine bana balıklar hakkındada yardımçı olmanızı bekliyorum.malavi çikletlerimi tropheus cinsi olan ikolalarla deyiştirdim bu balıklarla ilgili bilgisi olan arkadaşların bigilerini ve deyeyimlerini benimle paylaşmalarını bekliyorum şimdiden herkese tşkrler.. bye_happy
Hakkınızda hayırlısı olsun...

mustafa buruk

Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
buruk
Evvela kumunuz yanlış.Ph 9 olması vede suyunuzun sert olması için midye kırığı yerine mercan kırığı koysaydınız iyi olurdu bunu pek önemsemeyin zira ülkemizin suları genellikle alkali (sert sulu yükek ph lı)
Tropheuslar koloni balıklarıdır 2 erkek 10 dişi  yada 20 yirmi dişi şeklinde olusa daha iyi olur dişi sayınız fazla olunca erkeklerin kuluçkadki dişileri rahatsız etme olasılığı azalır.
İkola yavru alınması zor türlerdedir.Stres en büyük düşmanlarıdır.Blot hastalığına yakalanabilirler bunu istemezsiniz.Ve mümkün olduğunca koloniye balık eklemeyin.
En güzel yanıda oturmuş kolonide diğer balıklar yavruları diğer chiclid türleri gib yemezler hatta usta dişiler bakamayan dişilerin yavrularına dahi bakarlar. :)
Hayırlı olsun.Bu arada bu balıklarla ilgili en geniş ve kapsamlı bilgileri akvaryum.com tanganyika forumunda bulabilirsin.

şehzade16

Takipçi Üyemiz
Adı
SEDAT
Soyadı
ÇİFTÇİ
Selam arkadaşlar ben1,5 yıl önce akvaryum hobisine başladım ilk önce malavi çilletleriyle başladıgım bu gözel ve zefkli hobiye şimdi tropheuslarla devam etmek istedim 14 gün önce 14 tane 2,5-3 cm boyunda ikola kayser cinsi trop aldım akvaryum boyutlarım 130-40-60,filitre özel yapım tepe filitre, su decesi 26 ,kum midye kırıgı ve bol miktarda kaya , yemlere gelince sera flora ve tropical süper spirulina forte. su havasız diyicem deyil kafa motoru sürekli hava üflüyor haftada %30 su deyişim işi tamam sirkilosyon oda var bulamadım bir türlü sorun nerde ph hiç ölçmedim elimde o imkanım yok.Acaba ben nerde hata yapıyor ola bilirim?
Bugüne kadar iki tane balık kaybettim onlarda keyifsizdiler zaten birtanesini karnı şişti bloat oldu galiba diyeride günlerce kayanın arkasında saklanıp durdu  ilk başlardan yeme geliyordu sonraları yem yememeye başladı  2-3 gün sonra onuda kaybettim..tedaviye başladım ama geç kaldım herhalde flagyl-500 mg kullandım .Şimdi çok şükür bir sorun gözükmüyor.suyun üst seviyesinde yüzmeleri dışında birde birkac balıgımın renkleri soluk gibi kafa kısımları mat bu neden olabilir acaba?  crying

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
şehzade16' Alıntı:
Selam arkadaşlar ben1,5 yıl önce akvaryum hobisine başladım ilk önce malavi çilletleriyle başladıgım bu gözel ve zefkli hobiye şimdi tropheuslarla devam etmek istedim 14 gün önce 14 tane 2,5-3 cm boyunda ikola kayser cinsi trop aldım akvaryum boyutlarım 130-40-60,filitre özel yapım tepe filitre, su decesi 26 ,kum midye kırıgı ve bol miktarda kaya , yemlere gelince sera flora ve tropical süper spirulina forte. su havasız diyicem deyil kafa motoru sürekli hava üflüyor haftada %30 su deyişim işi tamam sirkilosyon oda var bulamadım bir türlü sorun nerde ph hiç ölçmedim elimde o imkanım yok.Acaba ben nerde hata yapıyor ola bilirim?
Bugüne kadar iki tane balık kaybettim onlarda keyifsizdiler zaten birtanesini karnı şişti bloat oldu galiba diyeride günlerce kayanın arkasında saklanıp durdu  ilk başlardan yeme geliyordu sonraları yem yememeye başladı  2-3 gün sonra onuda kaybettim..tedaviye başladım ama geç kaldım herhalde flagyl-500 mg kullandım .Şimdi çok şükür bir sorun gözükmüyor.suyun üst seviyesinde yüzmeleri dışında birde birkac balıgımın renkleri soluk gibi kafa kısımları mat bu neden olabilir acaba?  crying
Kafa kısımları biraz daha mat olanlar dişi oluyor.

şehzade16

Takipçi Üyemiz
Adı
SEDAT
Soyadı
ÇİFTÇİ
Ufuk İNAN' Alıntı:
Kafa kısımları biraz daha mat olanlar dişi oluyor.
Çinsiyet ayrımı için daha çok erken deyilmi 2-3 cm boylarındalar daha renkleri bile daha tam oturmamış.Ama inşallah dediyiniz gibidir sonuçta dişi balık daha iyi  :)

şehzade16

Takipçi Üyemiz
Adı
SEDAT
Soyadı
ÇİFTÇİ
mustafa buruk' Alıntı:
Evvela kumunuz yanlış.Ph 9 olması vede suyunuzun sert olması için midye kırığı yerine mercan kırığı koysaydınız iyi olurdu bunu pek önemsemeyin zira ülkemizin suları genellikle alkali (sert sulu yükek ph lı)
Tropheuslar koloni balıklarıdır 2 erkek 10 dişi  yada 20 yirmi dişi şeklinde olusa daha iyi olur dişi sayınız fazla olunca erkeklerin kuluçkadki dişileri rahatsız etme olasılığı azalır.
İkola yavru alınması zor türlerdedir.Stres en büyük düşmanlarıdır.Blot hastalığına yakalanabilirler bunu istemezsiniz.Ve mümkün olduğunca koloniye balık eklemeyin.
En güzel yanıda oturmuş kolonide diğer balıklar yavruları diğer chiclid türleri gib yemezler hatta usta dişiler bakamayan dişilerin yavrularına dahi bakarlar. :)
Hayırlı olsun.Bu arada bu balıklarla ilgili en geniş ve kapsamlı bilgileri akvaryum.com tanganyika forumunda bulabilirsin.
Mustafa bey o dediyin forba baktım hatta üye dahi oldum ama ilgi alak sıfır herkes ayrı telden calıyor birin dogru dediyi şeye diyer bir üye yanlış diyor kafam çok karıştı orda bende ne varsa burdaki üstatlarımda vardır diyip konuyu burda açtım herkese ilgi leri için ayrı ayrı tşkr ediyorum.. love

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
şehzade16' Alıntı:
Çinsiyet ayrımı için daha çok erken deyilmi 2-3 cm boylarındalar daha renkleri bile daha tam oturmamış.Ama inşallah dediyiniz gibidir sonuçta dişi balık daha iyi  :)
Selamlar 2,5-3 cm ye pek dikkat etmemişim :) Biraz büyüsünler 5 cm ye geldiklerinde o şekilde cinsiyetleri belli olur.

mustafa buruk

Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
buruk
Tropheus ülkemizdeki mazisi profösyönel-amatör manada 5-6 yıl kadar ancak.Forumlarda ihtilaflı olmaları gayet normal hobi çıtasının yükselmesi açısından sevindirici.
Mesela bundan yaklaşık 4yıl önce yabancı bir forumda kuluçka yöntemiyle nyavru alınması videosu seyrettim ve uznca süre çalıştım ve sonunda yavru almayı başardım.Hala değişik konularda deneme yapılıyor ve ihtilaflı olmaları normal.
Balıklların çok ufak cisiyet ayrımına gelince 8-9 aylık olunca anüs-vent yaparsun (en garatisi bu).Bol bol makale oku.
Tepeden filtre kullanıyorum demişsin.Dış filtre kullanmanı şiddetle öneririm.Akvaryumun hacmi galiba 250 litre.1000 lt/saat debili dış filtre  olsun.Gerisi sabır  rotfl

FAHRÜYEALYA

Uzman Üyemiz
Adı
Mutlu
Soyadı
ERTUĞRUL
Arkadaşlar 20 adet İkola ile üretim yapmaktayım.Troplar başka türlere benzemezler.Sabır ve ilgi isterler.En önemlisi yerli olmaları ithallerin adaptasyonu bir hobiciye göre çok zordur.Troplar ani su değişim,ısı değişim,dekorasyon değişiminden çok çabuk biçimde etkilenirler.Troplarınızı akvaryumunuza  önce akvaryumunuzun dekorasyonunu bir kere yapıp bir daha oynamayın.En çok rastlanan hastalıkları BLOAT hastalığıdır.Bunun en büyük nedenlerinden birkaçı diyetlerine uygun beslenmeyişi,su dengesinin bozuk oluşudur.Tropların dişi oranı her zaman fazla olmalıdır.Güzel dekore edilmiş bir akvaryum da 3-4 erkek 15-20 dişi gibi bir dengelemeye izin vardır.Tropların dişi ve erkek ayrımı yumurtalamaya kadar bilinemez.Bunun için değişik metodlar vardır.Fakat en sağlılısı ANÜS-VENT denilen sistemdir.Bunun içinde Koloniniz de yumurta almalar başlamış olmalıdır.Tropheuslar ilk yumurtaladıkların da yavru alma imkanı yoktur.Balıklarınızın en az 4-5 kere yumurta alıp atmalarına yada yutmalarına izin vermelisiniz.Kusturma yöntemini bu dönemler içinde kesinlikle kullanmamalısınız.Kusturma işlemi balığı strese sokup uzun zaman eşleşmemesine neden olur.
Başka merak ettiğiniz yada kafanıza takılan olur ise yardımcı olmaya çalışırım.

zafer_1981

Uzman Üyemiz
Adı
zafer
Soyadı
aktemur
slm-karde,
beni-ortagım-senin-balıklardan-üretiyor-gerçi-famly-olarak-tüm-ekimanlarıyla-satıcak-ama-gerekli-bilgiyi-senin-için-sorabilirim

zafer

kral_afat

Uzman Üyemiz
Adı
SemiH
Soyadı
AYTEKİN
Ahmet Öndül' Alıntı:
Hayırlısı olsun.
Tropheus tangalyika çikletleri içerisinde güzel balıklardır, ortalama 250 lt akvaryum ,kumlu sık kayalıklardan hoşlanırlar,tek bakılması gurup oluşturulması otçul bir balık ve erkeklerin kayalık tutması için avantaj salar,25 -28 derece su sıcaklığı idealdir,otçul yemlerle desteklenmesi gerekir.Çok hareketli seyri güzel baliklardır.Yanına tropheusların diğer cinsleri bırakılmaması ırkın kırılmaması için önlemdir.Aklıma gelenler bunlar.Saygılar.

+1