Tüy Değişimi

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
              Tüy dökümü, Her kuşun hayatında doğal bir dönem olup, eski aşınmış tüylerinin yerine yenilerinin gelmesidir; Yeni vücut, kanat, kuyruk tüyleriyle kuş daha alımlı olacaktır. Bu süreçte kuşlar tamamen çıplak kalmazlar ama Yeni tüylerin doğuşu kuş için oldukça sıkıntı, stresli olur.
Aşağıdaki resimde Tüy değişimindeki Penguenleri görebiliriz.




  Bu konunun Fransız Tüy Dökümü Hastalığı (French Molt) ile bir ilgisi yoktur.
  Muhabbet Kuşlarında Tüy döküm sıklığı kuştan kuşa değişiklik gösterebilir, Yılda bir yahut bir kaç kez; Mevsim değişikliği, Stres, hastalık, Çevre değişikliği, İç/dış parazitler ve yetiştirmeye bağlı sebeplerden dolayı; Ayrıca Tüm yavru MuhabbetKuşları gelişimlerinin yaklaşık 12. haftasında yavruluk tüylerini dökerler. Aşağıdaki resimlerde bir kuşun 2 günde dökebileceği tüy miktarını görebiliriz.





          Bu stresli süreci bazı kuşlar bir hafta içerisinde atlatabilirlerken bazıları için (Yaş, Hastalık, parazitler, Bakımdaki farklılıklar gibi sebeplerden dolayı) 10 haftadan fazla bir zaman gerekebilir. 
        Böyle bir dönemde kuşumuzda değişik huy ve davranışlar görülebiliriz (Hırçınlaşabilir, Durgunlaşabilir, olağandışı davranabilir ve sürekli bağırabilir) daha fazla yiyecek ve daha fazla uyumak/dinlenmek isteyecektir;  Lakin bu değişim, hareket etmek ve ötmekten daha fazla enerji gerektirecektir..


                         


      Bu sancılı süreçte tüm vücudunda tüy kapsüllerini(Genç tüy uçlarını) görebilmek oldukça kolay dır (Özellikle baş ve boyun bölgesinde).
      Tüy değişimindeki MuhabbetKuşları kaşınan, Tüy kapsüllerinden dolayı ele almamakla
      Tohumlar, kürler ve günlük meyva, sebzelerle (yüksek Protein desteği, Vitamin ve Mineraller) dengeli bir diyetle
      Vücudun enerji arttırabilmesi için her gün 12 saatlik uykuyla
      Son Olarak kuşumuza sıkıntı veren Tüy kapsüllerinin gelişimini hızlandırması için sıklıkla banyo vererek bu dönemi kolay atlatmasına yardımcı olabiliriz. 
 

gökay tatar

Uzman Üyemiz
Katılım
22 Ağu 2010
Mesajlar
347
Konum
istanbul
Adı
gökay
Soyadı
TATAR
şimdi benim dişi kuşlar tüye girdi ve altlarında yumurtaları var nasıl bir beslenme uygulamalıyım?