TÜY DİPLERİ KANIYOR ACİL YARDIM LÜTFEN :(

beko_27

Uzman Üyemiz
Adı
BEKİR
Soyadı
ÇOLAK
üstadlar lütfen fikri olan ve bu durumu yaşayan bi akıl versin kuşum ölüyor. kuşum geçen hafta tüyden çıktı mükemmel bi görünüme ulaşmıştı ama son4-5 gündür suratına bakılmayacak derecede çirkinleşti tüyler çok kötü bir hale geldi.göz etrafı falan dökülüyor. bugün kursağını falan kontrol etmek için elime aldım tüyler sanki emaneten koyulmuş gibi patır patır döküldü derisi kıp kırmızı olmuş kanatlarındaki tüyler dökülmüş derisi oldugu gibi ortada göğüs kısmındada dökülme ve kan gördüm.elime aldığımda dokunduğum yer kanadı anlamadım kuş çok bitkin.diğer kuşlarda bi problem yok yanındaki erkek çakı gibi maşallah ama dişi gidiyor ne yapacam yardım ederseniz çok sevinirim.

Yazar

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.facebook.com
Adı
Müslüm
Soyadı
GÖYCE
Kuşunuz mantar olmuş olabilir. Bu konuda geniş bilgiye sahip olan arkadaşlar var. Yanlış bir şey söylemek istemiyorum, onlar yardımcı olucaklardır.

beko_27

Uzman Üyemiz
Adı
BEKİR
Soyadı
ÇOLAK
valla dün geceden beri bekliyorum ama maalesef kimse yorum yazmamış mantara baktım hiçbiryerinde rastlamadım.

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
kuşunuz mantar deil fransız tüy hastalığına yakalanmış anlattığınıza göre bu hastalığın şu an tedavisi yok yapacagınız şey buna iyi bakmanız ve bu kuşun anne ve babasını tekrar eşe atmamanız gerekiyor eş değişikliği şart....bir batımda sağlam yavrular veren takım 2. batımda bu tarz yavru veriyor kardeşleri sağlam 1-2 tanesi bu şekilde sakat bir durum geçmiş olsun...

beko_27

Uzman Üyemiz
Adı
BEKİR
Soyadı
ÇOLAK
Ayhan YILDIRIM' Alıntı:
kuşunuz mantar deil fransız tüy hastalığına yakalanmış anlattığınıza göre bu hastalığın şu an tedavisi yok yapacagınız şey buna iyi bakmanız ve bu kuşun anne ve babasını tekrar eşe atmamanız gerekiyor eş değişikliği şart....bir batımda sağlam yavrular veren takım 2. batımda bu tarz yavru veriyor kardeşleri sağlam 1-2 tanesi bu şekilde sakat bir durum geçmiş olsun...
ayhan hocam haklısın galiba araştırmalarım sonucunda bu verileri doğruluyor.bu kuşu eşe atmıştım o zaman hemen ayırıp gidip değiştirmem gerek yapacak birşey kalmadı demekki.

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Bekir ÇOLAK' Alıntı:
ayhan hocam haklısın galiba araştırmalarım sonucunda bu verileri doğruluyor.bu kuşu eşe atmıştım o zaman hemen ayırıp gidip değiştirmem gerek yapacak birşey kalmadı demekki.
Abi hayvanı geri vermeye gerek yok geçici bir hastalık her zaman devam etmez zaten. Sen bakımını yap düzelir.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Bekir ÇOLAK' Alıntı:
Bekir hocam kuşu değiştirmeye gerek yok, 2 gün önce aramıştın telefonda anlattın ben de sana çözümünü izah ettim. Ayrıca Ayhan ustaya burada katılamıyorum...fransız tüyü dökümü hastalığı türkiyede neredeyse yok, olsaydı inanın hiç birimizin kuşları şu anda sağ olmazdı...çok bulaşıcıdır. Bekir hocam senin dediğine göre bu sorun tek bir kuşunda var, bu da fransız tüyü dökümü olasılığını ortadan kaldırıyor. Senin daha kaliteli takviye ürünleri alıp kullanman gerekiyor, ve bu takviyeleri korkmadan düzenli olarak kuşlara vermen gerekiyor. Hayvanın iyileşmesi zaman alacak ama iyileşmez diğe birşey yok.

ilave

şimdi özelden mesajlar gelip bu çözümü soranlar olacağını tahmin ettiğim için yorumuma biraz daha açıklık getirmek istedim. Fransız tüyü dökümünü araştırdığımızda karşımıza hastalığa sebep olan Polyoma virüsü çıkıyor...burada virüs kelimesi çok önemli, yani hızlı ve masif bir şekilde bulaşan bir hastalık olduğu anlaşılıyor. Virütik olması, hasta kuşun bulunduğu ortamdaki hiç bir kuşu ayırd etmeksizin tüm diğer kuşlara da bulaşağı anlaşılıyor. Er yada geç sağlam ve dirençli olan yetişkin kuşları bile etkisi altına alacağı belli. Hastalıkla ilgili açıklama yapılmış yazılarda bazı kuşların tüyüleri dökülmeyeceğini ama virüsü taşıyıp diğer kuşlara bulaştırmaya devam edeceği yazıyor. Hatta virüsün yumurtaki embriyolara bile geçtiği yazıyor. İşte bu nedenle yukarıdaki yorumumda bahsettiğim gibi...öyle bir durum olsaydı virüsün yaılması ve neredeyse ülkedeki tüm kuşları etkisi altına alması sadece 1-3 ay sürerdi. Hepimizin kuşları etkilenip bu gibi sorunlar masif bir şekilde rapor edilmeye başlanırdı.

Bana göre Bekir hocamızın kuşunda olan sorun vücudunda ayni anda birkaç temel yapı taşlarının eksikliğinden kaynaklanıyor, bunlar başlıca protein vitamin ve minerallerin doğru orantıda bulunmaması, bu da vücüt direnci ve mekanizmanın doğru çalışmamasına sebep oluyor...doğal olarak bu da buna benzer sorunlara yol açıyor. Bazı besinlerin fazla miktarda ve uzun süre verildiğinde de bu gibi durumlar meydana gelebilir, örneğin fazladan vitamin vermek de ters tepki yapıp buna benzer sorunlara yol açabilir. Bekir hocamıza kendi kuşlarımdan örnek verdim, 2 yıl önce bendeki bazı çiftlerin birkaç yavrusunda da tüyü sorunu olmuştu. Ek besin takviyeleri ile bu kuşlar düzeldi ve şu anda harika yavrular veriyorlar. Aslında herşey düzenli bir diyet proğramına bağlı, öyle sağda-solda her gördüğümüz mama tarifini kafamıza estiği gibi kuşlarımızda denemeler yapmamak gerekiyor. Kuşlara iyilik yapalım derken kendi elimizle hasta edip sakatlamayalım. Bekir hocamızın mamasını sordum, saydıklarını ben yesem hiç uzay mekiği kullanmadan aya uçarım. Yavru alma hevesi ile kuşları kızıştırıcı ve yağlı besinlerle yüklemenin anlamı yok. İnsan bile hergün 1 avuç dolusu ceviz, badem, fıstık, keçi boynuzu tozu, bal filan yese 1 hafta sonra heryerinde sivilceler fışkırmaya başlar...bunu minnacık kuşlara yedirdiğinizde onlarda yaptığı etkiyi düşünün. Bunu kg/ağırlık bazına tercume edip kabaca hesaplarsak hergün çuval dolusu ceviz, badem, fındık, fıstık filan yemiş sayılırsınız.

Kısacası, bazen istemeyerek de olsa yanlışlar yapıyoruz, bu hatalarımız da ister istemez kuşlarımızın sağlığına yansıyor. Bu nedenle doğru bir diyet tasarlayıp düzeni bozmadan uygulamak gerekiyor. Diyetleri hem mevsime hem de kuşların üreme sezonuna göre ayarlamak gerekiyor. Örneğin mevsim kış ise ve üretim yapmıyorsak ona göre bir diyetimiz olmalı...üretim yapıyorsak yine ona göre bir diyet olmalı. Keza ayni şey yaz mevsimi için de geçerli...gerekli besin ayarlamalarının yapılması şart. Sadece diyet değil, diyet yapılması gerekenlerden sadece birisi, kuşlarımnızın yaşam ortamı standardını yükseltmekten tutun, doğal döngülerini tamamlamalarına fırsat tanımaya kadar gidiyor...bunların içinde zamanında tüye girme ve çıkma, üretim-dinlenme sezonlarını oturtup kuşların buna alışması gibi şeyler var. Kuşlarımızın sağlıklı olmaları için bunların hepsine bir bütün olarak bakmamız lazım.

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Tedavi edin yazık değil mi hemen gözden çıkartıyorsunuz!!

beko_27

Uzman Üyemiz
Adı
BEKİR
Soyadı
ÇOLAK
günay abi çok haklısın hemde çok. yavru alma hevesiyle hergün farklı birşey veriyorum vitamin veriyorum telefonda anlattıgım gibi karmakarışık oldu kuşların besin dengeleri.kuşu vermekten vazgeçtim zaten verdiğin ürünleri alıp onlarla bakımlarını ayarlayıp yem ölçülerini ayarlayıp düzene girecez kuşlarımızla inşallah herkese teşekkürler.

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
öncelikle geçmiş olsun hocam günay abiye sonuna kadar katılıyorum kulaktan dolma şeylerle hareket ediyorum birisi çıkıp zehir kuşlara iyi geliyor dese alır veririz herkesin her dediğini yapmamak lazım yapacaksakta forum var ordan bir konu açıp danışmak lazım bu ilacı bu vitamini bu besini versem ne gibi faydaları ne gibi zararları olur onu öğrendikten sonra vermek lazım inşallah kısa süre içinde kuşun düzelir

konviva

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
KONUK
Kuşunuz french molt hastası değil zira bu hastalık genetiktir ve sonradan görülme gibi bi durum söz konusu değildir varsa yavruyken belli olur. Kuşunuzda başka bir rahatsızlık var bencede inşaallah bi an önce iyi olur..