Ultra Viyole (UV) Yararları ve Zararları

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Ultraviolet rays. Görünen ışın ile X- ışınları arasında kalan elektromanyetik radyasyonlar. Ultraviyole (mor ötesi) ışınların dalga boyları X- ışınlarınınkinden uzun, görünen ışınlarınkinden ise kısadır. Dalga boylarının kısalığı
sebebiyle insan gözüyle görülemezler. Fakat bâzı böcekler, meselâ bal arıları, tarafından rahatlıkla görülebilirler.

Ultraviyole ışınların en büyük kaynağı güneştir. Güneşten yayılan enerjinin yaklaşık % 9u ultraviyole radyasyonudur. Bunun da ancak % 14ü 3000 A°dan küçük dalga boylu bölgeye âittir. Güneşten gelen mor ötesi ışınların yarıdan fazlası atmosferde tutulur. Atmosferde tutulan (absorbe olan) radyasyonun ekserisi küçük dalga boylu radyasyonlardır. Öyle ki, 3000 A° olan küçük dalga boylu ışınlar, yeryüzüne hemen hemen hiç gelmez.
Ultaviyole ışınlar görünen ışınlar gibi optik kurallarına uyarlar. Kuvars, florit ve damıtık sudan rahatlıkla geçtikleri halde, görünen ışınlar için geçirgen olan birçok madde tarafından tutulurlar. Meselâ alelâde pencere camı 3000 A°dan kısa dalga boylu ışınları geçirmez. 2000 A°dan kısa dalga boylu ışınların havanın kısa bir mesâfesinde tutulmaları ihmâl edilebilecek kadar az olduğu halde, atmosfer tabakası boyunca tutulma yeterli olmaktadır. Daha kısa dalga boylu radyasyonlar oksijen tarafından tutulur. Bu olayla da oksijenden ozon meydana gelir.

FAYDALARI

Önemli biyolojik etkisi insan derisinde ergosterolden D vitamini meydana getirmeleridir. Güneş ışığının bu etkisi raşitizm denilen hastalığın önlenmesini veya tedâvi edilmesini sağlar.
Ultraviyole radyasyonlarının önemli bir yönü de, bakterileri öldürme veya tesirsiz hâle getirme özellikleridir. Bu sebepten hastânelerin bâzı bölümlerinde, çocuk odalarında ve sterilize hava gereken birçok ameliyede ultraviyole lambaları kullanılır.

ZARARLARI

3050 A°dan kısa dalga boylu ışınlar insan cildinde güneş yanığı meydana getirir.
3050-2900A° arasındaki dalga boyları “Suntan” olarak bilinen pigmentasyona (boyadan meydana gelen renklilik) sebep olur.
UV ışınlarına UVB radyasyonuna maruz kalma özellikle açık tenli kişilerde halsiz bırakan güneş yanıkları,güneş çarpmalarına neden olur.
Fazla UV ışınına maruz kalma kar körlüğü ve uzun vadede katarakt oluşumuna neden olur.
Cilt üzerinde ise uzun vadede UVB
radyasyonundan dolayı cilt kanseri oluşması ve hızlı yaşlanmaya sebep olabilir.
Bu ışınlara maruz kalma aynı zamanda bağışıklık sistemini de baskılayabilir.bulaşıcı hastalıktan korunmayı ve aşı etkilerini azaltır.

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Bu konu altında, Ultra Viyole 'yi herhangi bir sebeple üretimhanesinde kullanmayı düşünen veya kullanan üreticilerimize bilgi,tecrübe ve paylaşımlarımızı sunalım. Ultra Viyole 'yi en doğru ve bilinçli şekilde kullanmak adına doğrudan yada dolaylı olarak bu konu hepimize faydalı olacaktır.

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
ultraviole lamba herkesin bildiği gibi açık gözle bakmak çok zararlı göz retinasına zarar veriyor benim kendi yaptığım  hava temizleme cihazımın içinde dışarı 16 v var ışık dışarı  çıkmıyor kapağını açmadan ışığını  kapatıyorum

yalvaclı

Uzman Üyemiz
Adı
AZİZ
Soyadı
TÜRKER
hilmi abi senin hava temizleme cihazının fotosu varmı bende lamba alıp yapmayı düşünüyorumda yardımcı olurmusun

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Benim mesleğim matbaacılık ve makina operatörüyüm. Her makinede ultra viyole lambalar kullanırız. Lambaları söküp takarken, değiştirirken lambaya çıplak elle temas etmeyiz. Lambanın sönmüş olsa dahi cilt ile temasından kaçınılmalı.
Bir önemli nokta daha var her lambanın belirli bir çalışma ömrü vardır. Ömrü biten/azalan lambalar ışık saçmaya devam eder ancak daha fazla enerji tüketir.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Geçen hafta abimizle beraber oturup muhabbet kuşundan konuşuyorduk. Birden abimin telefonu çaldı konuştular ve kapattılar. Bir arkadaşının üretimhanesinde sorun olmuş kuşlar uçamıyormuş hadi dedi beraber gidelim. Gittik üretimhaneye girdik yaklaşık 40 çift kuş üretimhaneye gireli 3 dakika oldu olmadı ikimizdede müthiş bir ağrı başladı gözlerimiz karıncalandı derken yukarda 2 tane büyük ultraviyole ışık gördüm. Bu kuşlar neden uçamıyo sağa sola çarpıyo derken kör olduğunu anladık. Yaklaşık 40 çift kuş kör olmuştu arkadaşlar birşey göremiyorlardı. Bu tecrübeyi paylaşmak istedim, bu konunun ciddiyeti diğer arkadaşlar tarafından daha iyi anlaşılır sanırım teşekkürler.

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
Geçen hafta abimizle beraber oturup muhabbet kuşundan konuşuyorduk. Birden abimin telefonu çaldı konuştular ve kapattılar. Bir arkadaşının üretimhanesinde sorun olmuş kuşlar uçamıyormuş hadi dedi beraber gidelim. Gittik üretimhaneye girdik yaklaşık 40 çift kuş üretimhaneye gireli 3 dakika oldu olmadı ikimizdede müthiş bir ağrı başladı gözlerimiz karıncalandı derken yukarda 2 tane büyük ultraviyole ışık gördüm. Bu kuşlar neden uçamıyo sağa sola çarpıyo derken kör olduğunu anladık. Yaklaşık 40 çift kuş kör olmuştu arkadaşlar birşey göremiyorlardı. Bu tecrübeyi paylaşmak istedim, bu konunun ciddiyeti diğer arkadaşlar tarafından daha iyi anlaşılır sanırım teşekkürler.
İşte bazı insanlar kafalarına göre şeyler uyduruyorlar. Bunu yapan şahıs kendiside hasta olabilir doktora gitmesini önerin kendisine.

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
  şaka gibi