Üretimde Işığın Önemi ?

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
S.A arkadaşlar evimin yatak odasında 1 çift beslemekteyim erkek bayağı bir azgın 1 yaşında dişide kızıştı iyice sürekli oynaştalar erkek sürekli kusup dişiye yem yediriyor bayağı bir izledim erkek çok fazla kur yapıyor boynu yerinden çıkacak sanki :) ama yatak odamız çok ışık alan bir yer değil gündüz gözü ile iyi sorun yok ama dediğim gibi ap aydın değil bu kuşların çiftleşmesinde sorun teşkil eder mi birde ben odadan çıktığımda kuşların sesi soluğu kesiliyor ama ben kuşların yanına gittiğimde erkek resmen azıyor dişiye sürekli kur yapıyor acaba onları oturma odasına mı alsam yatak odası sessiz sakin diye koydum ama ışık pek içime sinmedi önerilerinizi bekliyorum.

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Bu ufacık soru hakkında bilgi verecek kimse yokmu acaba  icon_pray

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Bulundukları odada hafiften ışık var ama çok değil oturma odasına koysam bir sakıncası olurmu orda yeterli gün ışığı var gürültüden dolayı sorun çıkarmı acaba?

BULENTBAG

Uzman Üyemiz
Adı
BÜLENT
Soyadı
BAĞ
İllaha güneşi bire bir alması gerekmez. Yem yiyecek kadar ışık ve temiz hava olsun yeter. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışır. Yeter ki çok sık yer değiştirmeyin. Onları huzursuz etmeyin. Yavru varken biraz fazla ışık gerekebilir. Lambayı bir kaç saat açık bırakırsanız olur. Hayırlı ve bol üretimler.

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Sağolun Bülent Bey yemlerini ve kendilerini oldukça rahat görecek kadar ışık var onda sıkıntı yok ışığıda dediğiniz gibi akşamüstleri 5 ile 8 arası açık bırakıyorum maksadım sessiz sakin bir ortamda olsunlar evde 4 yaşında oğlum onları rahatsız etmesin diyede yatak odasında yüksek bir yere astım kafeslerini, kafesleride oldukça büyük umrarım başarılı olurum .

Murat TÜRK

Takipçi Üyemiz
Adı
Murat
Soyadı
TÜRK
Güneş ışığının gelişim açısından büyük önemi vardır.Lütfen yanlış yönlendirmiyelim.
Büyüklerimiz ne demiş GÜNEŞ GİREN EVE DOKTOR GİRMEZ...

KUŞLARDA GÜNEŞ IŞIĞI ETKENİ

Güneş ışığı almayan insanların nasıl soluk ve bembeyaz bir cildi oluyorsa bu kuşlarınız içinde geçerlidir Güneş ışığını tam olarak alamayan kuşlarda 2-3 sene gibi bir zaman dilimi içersinde renklerde matlaşma ve yumurtlamalarında zorluklar , verimsizlik , kusun yerini sevmemesi , stres VB nedenleri ortaya çıkarır .
neşeleri de istediğiniz gibi olmaz durgun ve kırık olurlar , hastalıklara karsı dirençsizdirler. Bağışıklık sistemleri zayıf dır. Burada uzun uzun güneş ışığının faydalarını anlatmayacağım ancak yasayan bütün canlılar için vazgeçilmez bir yasam kaynağı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bu bağlamda kuşlarımızın da güneş ışığına yedikleri yem,içtikleri su oranında son derece ihtiyaçları vardır. Özellikle yavrularımızı aldığımız su mevsimde onların tüyden çabuk çıkması ve daha sağlıklı yavrular için doğal güneş ışığına ihtiyaçları vardır kuşlar üstlerine gelen direkt güneş ışıklarından nefret ederler onlar için bir sabah güneşinde demlenmek , keyif yapmak hatta banyo yapmak çok hoşlarına gider tüylerini bazen sererek açarlar hatta kümesinizin neresi güneş alıyorsa taban da bile keyif yaptıklarını,tabanda ki kum da banyo ihtiyaçlarını giderdikleri görebilirsiniz GÜNEŞ IŞIĞI ALAN KUŞLAR GÜNEŞ DE KAN TOPLAR RENKLERİ DAHA PARLAK VE SAĞLIKLIDIR.

Her şeyin doğalından yanayım ancak çeşitli nedenlerden dolayı (yer sorunu vb. gibi)kuşlarımıza şayet güneş ışığı sağlayamıyorsak en azından bu işleve yakın özellikleri olan aydınlatmalarla bu isi bir nebzede olsa sağlayabiliriz.

Kuşların ışık dan yoksun ortamda bulunmaları, döllenmelerde büyük etken dir. Erkek kusun hormonları, normal şartlardaki kuşlara nazaran 10 kat düşük olur, buda genetik bozukluklar,bünyede değişiklikler, tüylerde bozukluklar gibi kendini gösterir. yine yarışçı arkadaşlar bakımından dikkat edilmesi lazım gelen olaylar zinciri, karartmalar, yavruların eğitimi, yavru alimi, ayrış öncesi , yarış sonrası, ışık la oynama, karatmalar gibi, aslında hepsi baslı basına konuları açar ve konuyu çok uzatmış oluruz. Işıksız ortam veya kış ortamında erkek kuşların bildiğiniz gibi döl torbaları büzüşür, daha az döl salgısı oluşur, hasta kuşlarda da bu aynisidir. bu döl torbası büzüşmeleri bizim dinlenme zamanı dediğimiz kış sezonu süresince devam eder, sizsiz olun kış aylarında bile kuşlarınızın güneş ışığından en iyi faydalanacak zemin oluşturun ,  onların doğal ışık almaları döl torbalarında gelişmeyi sağlıklı kılar, kendilerini yenilemelerini sağlar is de bu nedenle kuşlarımızı kış aylarında üretime hazırlamak , es zamanı aylarını en iyi şekilde kullanmak , çok kısa geçen üretim aylarından en iyi verimi almak ve bu ayları iyi değerlendirmek sağlıklı bir kış dinlenmesinden geçer , ( Kasım Aralık Ocak ayları gibi ese atılmasının çok riskli olduğu zaman dilimlerinde yavru alma hırsı ne yazık ki kanaryalarınızın sağlıklı bir dönem geçirmesini engelleyen faktörlerden en önemlisidir. )

ALINTIDIR... www.ekanarya.com

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Teşekkürler olmadı kafesin yerini değiştirip oturma odasına alıcam biraz kalabalık ve gürültülü ama yapacak başka birşey yok

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Peki oturma odasına kafesi koyarsam kuşlar gürültüden ve yoğun hareketlerden strese girerlermi çiftleşme olurmu gerçi yükseğe asarım kimse erişemez ama insan amatör olunca ve bir işe ilk defa kalkışınca akıldaki soru işaretleride ister istemez artıyor :(

BULENTBAG

Uzman Üyemiz
Adı
BÜLENT
Soyadı
BAĞ
Murat TÜRK' Alıntı:
Güneş ışığının gelişim açısından büyük önemi vardır.Lütfen yanlış yönlendirmiyelim.
Büyüklerimiz ne demiş GÜNEŞ GİREN EVE DOKTOR GİRMEZ...
Güneş ışığı tüm üretimhanelerde kuşların üstüne mi geliyor sizce. Bilakis üstlerine geldi mi, güneş çarpması neticesi kuşlar rahatsızlanır. Güneşin ışığının üretimhanenin önüne düşmesi bile kuşlar için yeterli olacaktır. Az bir ışıkla ciddi üretim yapan yerler gördüm. Benim az bir ışıktan kastım budur. Bende o şekilde üretim yapmaktayım. Yanlış yönlendirme bunun neresinde anlayamadım. Uyguladığımız ve verim aldığımız yöntemi paylaştık.

tan5634

Uzman Üyemiz
Adı
ünal
Soyadı
tan
Bence göz görecek kadar bile aydınlık olması odaya güneş ışığının girmesi demektir.güneş ışığı girmeyen yer mutlaka gündüz karanlık olacaktır.kuşları sessiz sakin bir yere koyun kendi hallerine bırakın onlar ne yapacağını bilirler.bol yavru almanız dileğiyle.

Murat TÜRK

Takipçi Üyemiz
Adı
Murat
Soyadı
TÜRK
Bülent BAĞ' Alıntı:
Güneş ışığı tüm üretimhanelerde kuşların üstüne mi geliyor sizce. Bilakis üstlerine geldi mi, güneş çarpması neticesi kuşlar rahatsızlanır. Güneşin ışığının üretimhanenin önüne düşmesi bile kuşlar için yeterli olacaktır. Az bir ışıkla ciddi üretim yapan yerler gördüm. Benim az bir ışıktan kastım budur. Bende o şekilde üretim yapmaktayım. Yanlış yönlendirme bunun neresinde anlayamadım. Uyguladığımız ve verim aldığımız yöntemi paylaştık.
Bülent Bey ilk yorumunuzu bu şekilde yapsaydınız yanlış anlamama sebep olmazdı.Ben ilk yorumunuzdan güneş ışığının çok önemli olmadığını lamba ve ampul yardımıyla ihtiyaçlarını giderilebileceğini yazdığınızı düşündüm.Bu şekilde hiç doğal ışık almadan sadece yapay aydınlatma kullanarak üretim yapanlar var.Ben buna değinmek istedim.

BULENTBAG

Uzman Üyemiz
Adı
BÜLENT
Soyadı
BAĞ
Murat TÜRK' Alıntı:
Bülent Bey ilk yorumunuzu bu şekilde yapsaydınız yanlış anlamama sebep olmazdı.Ben ilk yorumunuzdan güneş ışığının çok önemli olmadığını lamba ve ampul yardımıyla ihtiyaçlarını giderilebileceğini yazdığınızı düşündüm.Bu şekilde hiç doğal ışık almadan sadece yapay aydınlatma kullanarak üretim yapanlar var.Ben buna değinmek istedim.
Bazen düşüncelerimizi yazıya dökemiyoruz. Yaptığımızı,  kısa ve öz anlatmaya çalışıyoruz. Bu da ister istemez yanlış anlamalara sebep oluyor. Size katılıyorum sırf yapay aydınlatma yardımıyla üretim yapmanın ciddi sıkıntıları olacaktır.

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Hepinize teşekkürler arkadaşlar yardımlarınızdan dolayı odamız günışığını fazlası ile görmektedir yani çiftim için yeterli ışık mevcuttur anladıgım kadarı ile sağolun bazı konuları sizler sayesinde öğrenmiş olduk.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Ünal TAN' Alıntı:
Bence göz görecek kadar bile aydınlık olması odaya güneş ışığının girmesi demektir.güneş ışığı girmeyen yer mutlaka gündüz karanlık olacaktır.kuşları sessiz sakin bir yere koyun kendi hallerine bırakın onlar ne yapacağını bilirler.bol yavru almanız dileğiyle.
+1 aynen

agatam

Uzman Üyemiz
Adı
Kadir Can
Soyadı
ŞAFAK
Çok araştırdım gerçektende güneş ışığının faydaları tartışılmaz o yüzden kapkaranlık ortamlar yerine güneş ışığının azda olsa girdiği yerde üretim daha verimli oluyormuş Örneğin yatak odamız gündüz bile karanlık oluyordu çok hafif bir aydınlık vardı kuşlar anladığım kadarı ile rahatsızdı bu durumdan ortam sessiz sakindi o kadar. kuşların yerini değiştirdim geçen hafta oturma odasına aldım azcık gürültü tv den çıkan sesler derken çiftimde coştu ve oda ne bugün 4. yumurtayı çıkarttı dişi. olay bu güneş ışığının önemi tartışılmayacak kadar çoktur.