Üretimhane Kurma Aşamaları

herox4180

Yeni Üyemiz
Adı
Mücahit
Soyadı
Yılmaz
S.a ustalarım.Arkadaşımla beraber üretimhane kurmayı düşünüyoruz ilk etap olarak 30 çift kuş alıcaz.Sizce yavrumu almalıyız yoksa hazır çiftmi?Salmadamı üretim yapmalıyız yoksa normal kafestemi?30 çift kuş ayda ne kadar yem ve mama yer.Şİmdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

ersinaksar

Uzman Üyemiz
Web sitesi
ersinaksar.blogspot.com
Adı
ERSİN
Soyadı
AKSAR
çoklu üretimlerde en uygunu box sistemi. pvc malzemeden imal edilen boxlar çok kullanışlı. yavru kuşmu damızlıkmı tabiki yavrudan almanız sizin için daha iyi olur.

geum

Uzman Üyemiz
Adı
Umut
Soyadı
GENÇ
Yavru kuştan başlamanız en iyi verimi almanızı sağlar.

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Ali Alp hocam gibi bende üretimhane kurmayı planlıyorum ilerki zamanlarda.. Aynı soruları bende merak ediyorum ayrıyeten en merak ettiğim şeyde üretimhane masrafları ! üretimhane masrafları yemi maması ilacı elektiriği suyu kirası , 25-30 çift kuşla üretime başlayan bir kişi bunları çııkartıp kar edebilir mi ?? Yavru alıp salmada  4-5 ayda büyüyüp eşe atmayı beklediğimizi sayarsak artıı ürettiğimiz kuş sayısı da çok fazla olmadıgından toptan petshoplara satma olayında da zorluk olcak başlarda , bu gibi engeller , bu işten usanmadan ilk gün ki heyecanla daha da büyümeye yetiyor mu terubeli bu yollardan geçmiş abilerim..

ensar

Takipçi Üyemiz
Adı
hüseyin
Soyadı
karabacakoğlu
Ethem YAMAN' Alıntı:
Ali Alp hocam gibi bende üretimhane kurmayı planlıyorum ilerki zamanlarda.. Aynı soruları bende merak ediyorum ayrıyeten en merak ettiğim şeyde üretimhane masrafları ! üretimhane masrafları yemi maması ilacı elektiriği suyu kirası , 25-30 çift kuşla üretime başlayan bir kişi bunları çııkartıp kar edebilir mi ?? Yavru alıp salmada  4-5 ayda büyüyüp eşe atmayı beklediğimizi sayarsak artıı ürettiğimiz kuş sayısı da çok fazla olmadıgından toptan petshoplara satma olayında da zorluk olcak başlarda , bu gibi engeller , bu işten usanmadan ilk gün ki heyecanla daha da büyümeye yetiyor mu terubeli bu yollardan geçmiş abilerim..
ethem kardesım hosgeldın öncelıkle.bende senın gıbı sorarak araştırarak başladım bu işe.bu sorularına ustadlar dahada ıyı cevap verecektır ama bende nacızane fıkırlerımı söylemek ıstıyorum.muhabbet üretiminin altın kuralı sabırdır.direk kazancını düşünerek gırersen bu ıse kısa zamanda sıkılır ve bırakırsın.sağlıklı bır uretım ıcın kuşlarını yavru alman lazım onlar buyuyup es tutup yavru alana kadar en azından 5-6-7 ayın gececektır.bu ort 6ay ıcınde yem ısık mama ısı kıra dıgerlerın olacaktır ve uretım ısı sadece bunlarla sınırlı değildir dışarıdan bakıldıgında ucuz gıbı görunsede ekstra masrafların cıkacaktır.kı 6 ayın sonunda kuslarının hepsı eş tutacak dıye bı kaıde yok.eş değişimine dıgeceksın ,sorunlu cıftlerın olacak onların derdını anlamaya calısacaksın kı bunların hepsı zaman ve para demektır.bılıyorum cok olumsuz konustum ama başta bu işten yılmazsan vazgecmezsen kuslarında sana verdıgın emegın karsılığını mutlaka verecektır.sonrada buyuyup gıdeceksın.bu işi zevkle severek yapmalısın direk kazanca bağlamak dogru degıl.emeksız bır ıs olmuyor hak verırsen.üretimhane kurarken kendı ıhtıyaclarının dısında bu ıse ayırdıgın bı para olsun kenarda derım.ama ınan tadını aldınmı yavruların cıkmaya başladıgı zaman bırakamıcaksın :) Allah hakkında hayırlısı neyse onu versın.hayırlı uretımler kardesım
saygılar...

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Hüseyin KARABACAKOĞLU' Alıntı:
ethem kardesım hosgeldın öncelıkle.bende senın gıbı sorarak araştırarak başladım bu işe.bu sorularına ustadlar dahada ıyı cevap verecektır ama bende nacızane fıkırlerımı söylemek ıstıyorum.muhabbet üretiminin altın kuralı sabırdır.direk kazancını düşünerek gırersen bu ıse kısa zamanda sıkılır ve bırakırsın.sağlıklı bır uretım ıcın kuşlarını yavru alman lazım onlar buyuyup es tutup yavru alana kadar en azından 5-6-7 ayın gececektır.bu ort 6ay ıcınde yem ısık mama ısı kıra dıgerlerın olacaktır ve uretım ısı sadece bunlarla sınırlı değildir dışarıdan bakıldıgında ucuz gıbı görunsede ekstra masrafların cıkacaktır.kı 6 ayın sonunda kuslarının hepsı eş tutacak dıye bı kaıde yok.eş değişimine dıgeceksın ,sorunlu cıftlerın olacak onların derdını anlamaya calısacaksın kı bunların hepsı zaman ve para demektır.bılıyorum cok olumsuz konustum ama başta bu işten yılmazsan vazgecmezsen kuslarında sana verdıgın emegın karsılığını mutlaka verecektır.sonrada buyuyup gıdeceksın.bu işi zevkle severek yapmalısın direk kazanca bağlamak dogru degıl.emeksız bır ıs olmuyor hak verırsen.üretimhane kurarken kendı ıhtıyaclarının dısında bu ıse ayırdıgın bı para olsun kenarda derım.ama ınan tadını aldınmı yavruların cıkmaya başladıgı zaman bırakamıcaksın :) Allah hakkında hayırlısı neyse onu versın.hayırlı uretımler kardesım
saygılar...
Öncelikle zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim .. Ben 10-12 yıldır ara ara ailemle birlikte muhabbet kuşu besledim. Zaman zaman tek besleyip ele alıştırdık zaman zaman eşe atıp yavru aldık.. Tam bir muhabbetkuşu sevdalısıyım fakat maddi yönünü düşünmeden de büyük bir üretimhane kurmak , biryerler kiralamak gözükapalı gitmek olur diye düşünüyorum. Tamamen sabır işi olduguna katılıyorum sorunlar olacağına katılıyorum , bunun yanı sıra eğlencesinin de harika bi duygu oldugunu biliyorum :))

Ancak bu işe girerken maddi yönü düşünmeden olmuyor öbür türlü zaten  evimde 2 çift kuş besleyip hobi olarak devam edebilirim.. Ben bu işe girdikten sonra tüm bu sabrı gösterine emeğin karşılıgı maddi manevi alınıyor mu ? Kuşlarımıza petshoplar gereken değeri veriyor mu ? Kaç ay sonra maliyeti kurtarıp kar yapmaya başlıyoruz ? Bu tür konuların da üretime başlamak isteyen arkadaşlar için aklında soru işareti oldugunu , birçok muhabbet sever üretime girip aynı zamanda zevkini de almak istiyordur biliyorum ama Türkiye şartlarında maddi şartlar dolayısıyla kaygı yaşadıklarından eminim..

Sadece maddi çıkar için elbette bu işe girilmez cabuk yılınır ve iş yarım bırakılır.. Ama hobi amaçlıda olsa giderlerin ağırlıgı itibarı ile maddi yönlerini de merak ediyorum :)))

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
ve bu işi yaparken tatil hayallerinizden vazgeçmeniz gerekir...
hergün yapacağınız mutat şeyler...

Şimdiden yolunuz açık olsun

kemal akbulut

Uzman Üyemiz
Web sitesi
ww.muhabbetkusuureticileri.com
Adı
Kemal
Soyadı
Akbulut
arkadaşım yapta nasıl yaparsan yap her şeyin çaresi var yeterki iste sev HER İŞİN ZOR YANIDA VAR KOLAYIDA NE DEMİŞLER SEVDİĞİN İŞİ YAPARSAN HİÇ İŞ YAPMAMIŞ DİBİ OLURSUN ESKİDEN ZAMAN AYARIMI EVET ADAMLAR O ZAMANLAR BU İŞİ KUM SAATLERİYLE ÇÖZMÜŞ ŞİMDİ YETERKİ FAZLA DEĞİL BİRAZ PARAN OLSUN ZAMAN AYARLI YEMLEME OTOMATİK FAN VS VS HEPSİ AKIL İLE İLİŞKİLİ SEN ONLARA FAZLA KARIŞMA ONLAR EVEL ALLAH CC YARDIMIYLA YURUR GİDER SEN SAĞOL HA ŞU VAR BEN DERİMKİ DELİKANLI ZAMANIN VARSA BEĞENDİĞİN YAVRULARDAN AT SALMAYA VAKTI ZAMANI GELİNCEDE TAK YUVALIKLARI ARZULAR ŞELALE  SLM

azuri

Uzman Üyemiz
Adı
uğur
Soyadı
ata
Benim en büyük tecrübem bu işe başladığımda evdeki hesabın çarşıya uymadığı oldu. Başlayın tecrübe edin. Öyle anlarsınız. Gerisi ne söylense boş.

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
30 takım kuşum var ayda 120 ile 130 tl yem masrafı var kışın sürekli elektrikli soba yakıyorum 100 tl yakın geliyor ayda 100 tl yakın pazar masrafı var marul havuç vb... ilaç mama rahat 100 tl tutuyor artık diğer masraflar kafesler yuvalılar vb....yani artı zaman 30 takım kuşa akşamları 4-5 saat hizmet etmem gerekiyor temizliği yemleri suları mamaları yavruları herzaman kontrol etmem gerekiyor bazılarını anneleri bakmıyor şırınga yöntemi ile ben besliyorum aslında  çok zor iş ama seviyoruz onları pazara kazanmak yok bu işte bu kadar eziyet çek tanesini en pahalı 18 tl sat bu kadar basit...... alkisd

brhmcskn

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
coşkun
Üretime başlıcaksan da şimdi başla. En az 4 ay yakıt masrafın olmaz.  ;) Allah kolaylıklar versin inşallah herşey gönlünce olur. Fakat kuş işinde fazla kar bekleme.

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Ayhan YILDIRIM' Alıntı:
30 takım kuşum var ayda 120 ile 130 tl yem masrafı var kışın sürekli elektrikli soba yakıyorum 100 tl yakın geliyor ayda 100 tl yakın pazar masrafı var marul havuç vb... ilaç mama rahat 100 tl tutuyor artık diğer masraflar kafesler yuvalılar vb....yani artı zaman 30 takım kuşa akşamları 4-5 saat hizmet etmem gerekiyor temizliği yemleri suları mamaları yavruları herzaman kontrol etmem gerekiyor bazılarını anneleri bakmıyor şırınga yöntemi ile ben besliyorum aslında  çok zor iş ama seviyoruz onları pazara kazanmak yok bu işte bu kadar eziyet çek tanesini en pahalı 18 tl sat bu kadar basit...... alkisd
acayip eğlenceli stres atıcı bir iş ama çok masraflı :)) 30 çift kul 2 ayda ortalama 120 yavru veriyo mu hocam

yisemu

Takipçi Üyemiz
Adı
MUSTAFA
Soyadı
KELLECİ
1,5 Yıldırlı bu işi yapıyorum severek isteyerek yoksa bu iş çok zor,önce sabır sonra sabır ve en sonunda forumda güzelce paylaşmak sormak araştırmak ama herşeyi denememek deneyimli üstadların yaptıklarını uygulamaktır.
Kar olayına gelirsek benim bu süre zarfında karım (-) eksi lerde ama ben bunu ekstra bir iş olarak yapıyorum ve benim için vazgeçilmez bir hobi ve zevk.Karımı manevi olarak tartışamam bu bir zevk ve hastalık çok şükür kahvelerde,iddaa bayilerinde,at yarışlarında sürteceğimize Allahın (C.C.) can verdiği bu güzel canlılar ile uğraşıyoruz.

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Mustafa KELLECİ' Alıntı:
1,5 Yıldırlı bu işi yapıyorum severek isteyerek yoksa bu uş çok zor,önce sabır sonra sabır ve en sonunda forumda güzelce paylaşmak sormak araştırmak ama herşeyi denememek deneyimli üstadların yaptıklarını uygulamaktır.
Kar olayına gelirsek benim bu süre zarfında karım (-) eksi lerde ama ben bunu ekstra bir iş olarak yapıyorum ve benim için vazgeçilmez bir hobi ve zevk.Karımı manevi olarak tartışamam bu bir zevk ve hastalık çok şükür kahvelerde,iddaa bayilerinde,at yarışlarında sürteceğimize Allahın (C.C.) can verdiği bu güzel canlılar ile uğraşıyoruz.
Çok güzel söylediniz manevi olarak insana huzur verir.. ve son dediğiniz kahvelerde iddaa bayilerinde at yarışlarında sürteceğime kısmına katılıyorum ..

senfoniork22

Uzman Üyemiz
Adı
Ahmet
Soyadı
Tatlıpınar
yavru kuşlardan başlamnız daha uygun olur hem fiyat olarak daha uygun olur hemde daha verimli olur4 aylık olduklarında eşe geliyorlar zaten kafesde üretmekmi salmada üretmekmi sorusuna gelince 20 gün önce sormuş olsanız bu soruyu kafes derdim ben salma üretimine geçeli 3 hafta oluyor kafese göre salmada çok daha verimli oluyor kafeste yumurtlamayan bazı çiflerim vardı salmaya attım çoktan yumurtladılar bile salmada çok daha çabuk eşe geliyorlar erkek muhabbet kuşları kendi eşleri yumurtlayınca hemen başka bir dişiyle çifleşmye başlıyor verim yüzde yüz yumurtaların boş çıkma ihtamali düşük bir dişi birden fazla erkekle çifleşe biliyor tabiki salmada verim ala bilmek için altın kurallar var 1- salmaya attığın kuşlar sağdan soldan toplama kuş olmayacak huyunu suyunu bildiğin kuşlar olacak 2- yuvalıkların hepsi aynı hizada olmalı ve yuvalıkların ağızları birbirini görmemeli aralarında enaz 30 cm mesafe olmalı 3- dişi sayısı erkek sayısından en az 10 tane fazla olmalı 4- yuvalık sayısı çift sayısından fazla olmalı 5 - salmya kesinlikle sonradan kuş atılmamalı

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Ethem YAMAN' Alıntı:
acayip eğlenceli stres atıcı bir iş ama çok masraflı :)) 30 çift kul 2 ayda ortalama 120 yavru veriyo mu hocam
30 çiftle her zaman 120 yavruyu bulamazsın, bu demektir ki her kuluçkada çift başına 4 yavru...bu hesap çok yanlış bir hesap usta. 70-75 yavru bul ama temiz bul. Bu işe başlarken elimde hesap makinası ile başladım. Sonra gördüm ki hesap makinası boş iş...ne hesap yaparsan yap, hiç birzaman hesabın tutmaz. Hele ki kümesi bir hastalandırırsan en az 2 kuluçkayı unutabilrsin. Sonuç olarak şunu tecrube edineceksin... 30 çift yapacağına 60 çıft olsun diyeceksin, işte o zaman anca cebinde para görmeye başlarsın.

Birde şunu eklemekte fayda var, salma veya kafes...buna tabii ki kendin karar vermen gerekiyor. Bazı üreticiler mecburen salma yapıyor, bunun başlı sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz

1. yer darlığı - küçük mekanda maksimum çift sayısı ile üretim yapmak
2. zaman darlığı - birçok üretici biryerde zaten çalışıyor ve kuşara az zaman kalıyor. Salmada temizlik, yuvalık kontrolü, yem ve su takviyesi gibi işlemler hızlı olur.
3. ne çıkarsa bahtıma - salmalarda üretim yapanlar genellikle sayı olarak bir üretim hedefi yoktur, buna rağmen bir çok salma çok başarılı ve verimli olur.

Kafes üretimi ise daha derli toplu bir olay ama salma üretiminin tersine bakımı daha zor ve zaman alan üretim şeklidir. Her bir kafesle ayrı ayrı ilgilenmek zorundasınız. Üretim verimi yaptığınız bakım ve gösterdiğiniz alakaya bağlı olarak salma üretiminden çok daha verimli olabilir. Bazı çiftlerim var, rahatlıkla 6 yavruya bakıp çıkarıyor. Diğer yandan kontrolü daha kolaydır...kim ne yapmış anında anlayabilirsiniz, ve bu şekilde hangi çift verimli hangisi değil daha kolay görürsünüz, gerekirse verimsiz çiftleri eş değişikliği yapar veya elden çıkarabilirsiniz. Salmada bu olayı gözlemlemeniz biraz zor olur, daha doğrusu bu konuda yanılmanız da oldukça olası.

Sonuç olarak, salma veya kafes üretimi, her ikisinin de kendi avantaj ve dezavantajları var. Benim kafes üretimini tercih etmemin en büyük sebebi, hastalık olasılığında komple kümesi gümletmemek...atalarımız ne demiş... asla tüm yumurtalarını aynı sepete koyma. Diğer sebep ise, yavrularımdan damızlık ayırmaya kalktığımda hangi yavru hangi çiftten geldiği belli olması. Salmalardaki yavrulardan alıp eşleştirmek kardeş eşleşme olasılığını arttırır. Bu nedenle, çok iri bir ırkla üretime başlamanıza rağmen, 2 nesilde bu ırkın yavrularını eşleştirerek ırkı küççültebilirsiniz...yani kendi damızlıklarınız  iri anaçlardan olmasına rağmen, onlardan alacağınız yavrular Suriye kuşlarına benzemeye başlar ve vitrin rekabetleri olmaz.

bir reklam vardı ve şöyle diyordu sanırım ... kontrölsüz güç, güç değildir

;)

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
bu iş 30 çift ile başlancak bi iş değil onu öğrendim :) salma ile başlayıp yer avatajı sağlayıp , 3-5 salma ile başlıycaksın 100 çift fln muhabbet ile :) o zaman para da kazanırsın.. Benim aklıma en cok takılan petshopların hep kendimiz üretiyoruz dışardan almıyoruz deyişi :)

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Yavru alarak başlamanızı ve box üretimini tavsiye ederim.