Ethem YAMAN' Alıntı:
acayip eğlenceli stres atıcı bir iş ama çok masraflı

) 30 çift kul 2 ayda ortalama 120 yavru veriyo mu hocam
30 çiftle her zaman 120 yavruyu bulamazsın, bu demektir ki her kuluçkada çift başına 4 yavru...bu hesap çok yanlış bir hesap usta. 70-75 yavru bul ama temiz bul. Bu işe başlarken elimde hesap makinası ile başladım. Sonra gördüm ki hesap makinası boş iş...ne hesap yaparsan yap, hiç birzaman hesabın tutmaz. Hele ki kümesi bir hastalandırırsan en az 2 kuluçkayı unutabilrsin. Sonuç olarak şunu tecrube edineceksin... 30 çift yapacağına 60 çıft olsun diyeceksin, işte o zaman anca cebinde para görmeye başlarsın.
Birde şunu eklemekte fayda var, salma veya kafes...buna tabii ki kendin karar vermen gerekiyor. Bazı üreticiler mecburen salma yapıyor, bunun başlı sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz
1. yer darlığı - küçük mekanda maksimum çift sayısı ile üretim yapmak
2. zaman darlığı - birçok üretici biryerde zaten çalışıyor ve kuşara az zaman kalıyor. Salmada temizlik, yuvalık kontrolü, yem ve su takviyesi gibi işlemler hızlı olur.
3. ne çıkarsa bahtıma - salmalarda üretim yapanlar genellikle sayı olarak bir üretim hedefi yoktur, buna rağmen bir çok salma çok başarılı ve verimli olur.
Kafes üretimi ise daha derli toplu bir olay ama salma üretiminin tersine bakımı daha zor ve zaman alan üretim şeklidir. Her bir kafesle ayrı ayrı ilgilenmek zorundasınız. Üretim verimi yaptığınız bakım ve gösterdiğiniz alakaya bağlı olarak salma üretiminden çok daha verimli olabilir. Bazı çiftlerim var, rahatlıkla 6 yavruya bakıp çıkarıyor. Diğer yandan kontrolü daha kolaydır...kim ne yapmış anında anlayabilirsiniz, ve bu şekilde hangi çift verimli hangisi değil daha kolay görürsünüz, gerekirse verimsiz çiftleri eş değişikliği yapar veya elden çıkarabilirsiniz. Salmada bu olayı gözlemlemeniz biraz zor olur, daha doğrusu bu konuda yanılmanız da oldukça olası.
Sonuç olarak, salma veya kafes üretimi, her ikisinin de kendi avantaj ve dezavantajları var. Benim kafes üretimini tercih etmemin en büyük sebebi, hastalık olasılığında komple kümesi gümletmemek...atalarımız ne demiş... asla tüm yumurtalarını aynı sepete koyma. Diğer sebep ise, yavrularımdan damızlık ayırmaya kalktığımda hangi yavru hangi çiftten geldiği belli olması. Salmalardaki yavrulardan alıp eşleştirmek kardeş eşleşme olasılığını arttırır. Bu nedenle, çok iri bir ırkla üretime başlamanıza rağmen, 2 nesilde bu ırkın yavrularını eşleştirerek ırkı küççültebilirsiniz...yani kendi damızlıklarınız iri anaçlardan olmasına rağmen, onlardan alacağınız yavrular Suriye kuşlarına benzemeye başlar ve vitrin rekabetleri olmaz.
bir reklam vardı ve şöyle diyordu sanırım ...
kontrölsüz güç, güç değildir