Üretimhanemizde aniden başlayan ölümlerin sebebi sizce ne olabilir ? Resimli.

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
Arkadaşlar ben veteriner fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. dün yazdıklarınızı okuyunca bugün hemen mikrobiyoloji hocamın yanına gittim durumu anlattım, hocam sadece salmonella testi yapabiliriz dedi, diğer testler için imkanlarnın olmamasından kaynaklı bir durum sanırım. yarın taze dışkı örneği götüreceğim, ama bu süre içinde kuşlara ilaç kullanmalımıyım yada beklemeli miyim bilmiyorum, dün Dianalix diye bir ishal ilacı almıştım ama henüz kullanmadım, sularına düne kadar vitaform katıyordum, bugün tazeledim sularını, ilaç katmadım bu kez. birde kafama takılan birşey daha var bazı takımlarda hastalıktan eser yok tam tersine çok iyi durumdalar yavrularına çok güzel bakıyorlar, bugün 2 tane yavru daha ölmüş okuldan gelince gördüm genelde yeme düşmek üzere yada yeni yeme düşmüş yavrular ölüyor. yuvadaki yavrulara birşey olmuyor.
Vitaformun bu sizin bahsettiğiniz rahatsızlıklara hiçbir faydası olmaz...

marjinal

Uzman Üyemiz
Adı
Ayhan
Soyadı
AYTEKİN
resimdeki kuşlar kuruma olmuş inşallah kuşlarınızın hepsi öle değildir..büyük geçmş olsun

sabri_24

Uzman Üyemiz
Web sitesi
hotmail.com
Adı
SABRİ
Soyadı
BUDAK
bu ara bendede aynı sorun var genelde jumbo kuslarım ölüyor 2 aylık yavrular tek tek ölüyor.2 gün porsuyorlar 3. gün ölüyor anlamadım neden bi care bulursanız çok yardımcı olursunuz

Atilla karadag

Uzman Üyemiz
Adı
atilla
Soyadı
karadağ
yahya bey vitaformu elimde vitamin bulunmadığı için ve enfeksiyon olma ihtimaline karşı kullandım ama dediğiniz gibi bir faydası olmadı. kuruma hastalığının tedavisi yok mu?

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
Kuşların muhtemelen ishal durumları ve sindirim sistemlerinde  bir şekilde bir bozulma var kullandığınız suyu kontrol ettirin güvenemiyorsanız  elma sirkesi sudaki bakteri seviyesini üremelerini engellediği için dengede tutacaktır ayrıca şebeke suyunda fazla kaçmış klor varsa onuda bir nebze nötralize edecektir iyonize etme özelliği ilede kuşların bünyesini rahatlatacaktır çokta kuvvetli bir antioksidan olduğu için kuşların terleme yolu ile derilerinde biriken zararlıları bünyelerinden uzaklaştırır kolay gelsin.

Atilla karadag

Uzman Üyemiz
Adı
atilla
Soyadı
karadağ
Elma sirkesi kullanmıyorum, ama şüphelendiğim birşey var, 7-8 gün önce sular kesildi tekar geldiğinde aşırı derece klorlu geldi ve rengi bi garipti ondan olabilir mi ?

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
mümkün gerekirse 5-10 litrelik damacana suyu kullanın risk aldığınıza değmez  kaçı kaç kuruş elma sirkesini onada kullanabilirsiniz ama rahatsızlanmış olan kuşlarınız için iyi bir temizlik yapmanız gerekebilir sulukları yemlikleri dezenfekte etmeniz lazım vanodin kullanabilirsiniz veya dezende kullanılabilir ama iyi durulamanız arıtmanız ilaç artıgı bırakmamanız gerekiyor veya ılık su dolu bir kovaya iki kapak çamaşır suyu döküp fırcalayabılırsınız sonra iyide durulayıp kuruttuktan sonra kulanıma baslarsınız elinizin altında bir adetde baytril-k %10 luk bulundursanız fena olmaz % 5 liğide olur fakat 2.5 luk baytril eksik kalır ve jel kıvamında oldugu ıcın kuslara kullanımını tavsıye etmem  baytrili litre hesabı litreye 1 cc şırınga ile katıp suluklara doldurun rahatsız kuşlarınızada ağızdan sadece bir damla 4 gün günde bir kez 4. gün sonunda 3 gün ara vermelisiniz düzelme olmaz ise 3. gün aradan sonra tekrar bir 4 günlük bir kür daha uygulamanız gerekebilir ek besin vermeyin sade yem kullanın ek besinler ishali tetikleyeceği için pek tavsiye etmiyorum sadece çok azar iyi haşlanmış yumurta beyazı kullanın geçmiş olsun.

Atilla karadag

Uzman Üyemiz
Adı
atilla
Soyadı
karadağ
herkese çok teşekkür ederim fakültede hocamızla birlikte yaptığımız otopsiler ve mikrobiyolojiden çıkan sonuca göre sindirim kanalında e.coli ağırlıklı e.coli ile kontamine birçok bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktı. ve sulardan kaynaklandığından şüphe ediyoruz.antibiyogram testide yaptık, teste göre hastalık için en ideal antibiyotik enroflaksasin. 3 gündür hazır su kullanıyoruz ve suya enroflaksasin etken madde içeren bir ilaç kullanıyoruz ölümler durdu ve tam tersine hasta kuşumuz neredeyse kalmadı. şimdi size danışacağım konu şu; kuşlar yeniden çiftleşmeye başladı, üretime ara verip kuşları dinlendireyim mi? yoksa üretim devam mı etsin? aslında 2 gün önce olsaydı üretimi durduracaktım ama 2 gündür çok kuşun çiftleştiğini gördüm? ne yapacağımı bilmiyorum sizin fikriniz nedir ?

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
herkese çok teşekkür ederim fakültede hocamızla birlikte yaptığımız otopsiler ve mikrobiyolojiden çıkan sonuca göre sindirim kanalında e.coli ağırlıklı e.coli ile kontamine birçok bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktı. ve sulardan kaynaklandığından şüphe ediyoruz.antibiyogram testide yaptık, teste göre hastalık için en ideal antibiyotik enroflaksasin. 3 gündür hazır su kullanıyoruz ve suya enroflaksasin etken madde içeren bir ilaç kullanıyoruz ölümler durdu ve tam tersine hasta kuşumuz neredeyse kalmadı. şimdi size danışacağım konu şu; kuşlar yeniden çiftleşmeye başladı, üretime ara verip kuşları dinlendireyim mi? yoksa üretim devam mı etsin? aslında 2 gün önce olsaydı üretimi durduracaktım ama 2 gündür çok kuşun çiftleştiğini gördüm? ne yapacağımı bilmiyorum sizin fikriniz nedir ?
Kuşlar antibiyotik tedavisinden geçtikleri için verimden düşeceklerdir. Ayrıca  ağır bir hastalık döneminden geçtiklerinde knendilerini tam anlamıyla toparlamarı için dinlendirmen en mantıklı yol olacaktır.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
Yazınızın Birinci sayfasında yorum yapmıştım...haklı olduğumu görmek şaşırtıcı bir şey değil...bu günlerde en sık rastlanan bakteriel enfeksyon E-coli oluyor bu yüzden dikkat edin derim. Tedavi için ise yine 1nci sayfadaki yorumumda vermiş olduğum link sizi aydınlatabilir http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php/topic,11141

Sorunuza gelince...kuşlarınızı kesinlikle üretimden ayırın ve yaz boyu dinlendirin, tüm aşı ve bakımlarını ihmal etmeyin. Üretime ancak önümüzdeki sezon (eylül ayı başları) başlayın...benim tavsiyem bu yöndedir.

kinzavas

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
ay
Attilla bey,  Hilmi abi  habil ve günay kardeşimin yorumlarını dikkate al zira daha 2 ay öncesine kadar ben dahil üretici dostlarım yavru ölümleri ile başa çıkamazken otopsi sonucu uzman kanatlı veteriner yardımı ile sorunları hallettik.

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
Arkadaşlar ben veteriner fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. dün yazdıklarınızı okuyunca bugün hemen mikrobiyoloji hocamın yanına gittim durumu anlattım, hocam sadece salmonella testi yapabiliriz dedi, diğer testler için imkanlarnın olmamasından kaynaklı bir durum sanırım. yarın taze dışkı örneği götüreceğim, ama bu süre içinde kuşlara ilaç kullanmalımıyım yada beklemeli miyim bilmiyorum, dün Dianalix diye bir ishal ilacı almıştım ama henüz kullanmadım, sularına düne kadar vitaform katıyordum, bugün tazeledim sularını, ilaç katmadım bu kez. birde kafama takılan birşey daha var bazı takımlarda hastalıktan eser yok tam tersine çok iyi durumdalar yavrularına çok güzel bakıyorlar, bugün 2 tane yavru daha ölmüş okuldan gelince gördüm genelde yeme düşmek üzere yada yeni yeme düşmüş yavrular ölüyor. yuvadaki yavrulara birşey olmuyor.

salmonella ve diğer bütün rahatsızlıkların ana sebebi ortamdaki hava sirkülasyonu ve taze hava girişinin kısıtlılığı ve üretim döneminde sürekli marul ve ek besin verildiğinde sindirim sistemi sıkıntıları meydana gelebiliyor ve verilen meyve sebzelerdeki zirai ilaçlarda bu tarz durumlara sebebiyet verebiliyor zirai ilaçlar direk muhtelif sindirim sistemi organlarını bağırsak ve kursak kısımlarını tahriş ettiği için bir prebiyotik bozulmalarına neden oluyor sonra gelsin vücutlarında uygun ortamı bekleyen mikrop ve hastalıklar en güzel tedavi uygu bakım ve temiz ortam temiz ortam dediğim sürekli hijyen değil yerine göre hayvan kafes zeminindeki doğal mayalanmayada ihtiyacı var sulukların büyük etke olduğuna deyinmeden geçmeyeceğim elma sirkesi doğal bir antioksidan ve antimikrobiyaldir bakteri ve mantar üretimini durdurur içemeyecekleri yoğunlukta olmadığı taktirdede her daim severek ve iştahla suluklarındaki suları tüketeceklerdir temel bakım gerekli temizlik (verilen ek besinlerin bir gün sonunda en geç kafesten uzaklaştırılması gibi.)sulukların ayda bir kaynatılmış ve haala ziyadesi ile sıcak olan bir suda bir fırça ve bir miktar yine elma sirkesi ile temizlenip durulandıktan sonra gerekli çözeltideki elma sirkesi veya vitaminli su yahut taze temiz su ile doldurmak sureti ile ve yemliklerin özellikle muhabbet kuşlarında bu çok önemli tamamen boşalmamasına ve gereksiz emin olmadığınız ek besin ve ilaçları kullanmazsanız hiç bir sıkıntı yaşamadan üretiminizi gerçekleştirmiş olursunuz sıcak su sert plastik bir fırça ve sıcak suya katacağınız bir miktar elma sirkesinden korkmayınız temizlikten zarar gelmez ama dediğim gibi prebiyotik maya düzenini bozmadan ve kuşları strese sokup rahatsız etmeden ve mümkün ise fevkalade hafif ve yavaş harreketlerle kuşlarınıza güven vererek bakımlarını yaptığınızda kuşlarınız size karşılığını verecektir.

kuşçu_10

Uzman Üyemiz
Adı
ORÇUN
Soyadı
AST
Şahin GÜNGÖR' Alıntı:
Habile katılıyorum. Ani ölümler ya zehirlenme yada salgın bir hastalığın belirtisidir. Ezbere ilaç vermenin bir faydası olmaz. Veteriner test sonuçları ve tavsiyeleri tam anlamıyla ne yapmanız gerektiği konusunda sizi aydınlatacaktır.

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
Habil TANTA' Alıntı:
RESİMLER GÖZÜKMÜYOR... photo

DURUM CİDDİ GİBİ GÖZKÜYOR . ACİLEN BİR KANATLI HAYVAN VETERİNER KLİNİĞİNE GİT VE TEST YAPTIR. GENEL BİR VİRÜS VEYA BAKTERİ ENFEKSİYONU OLABİLİR. SOLUNUM SİSTEMLİ BİR HASTALIKTIR VE BULAŞICIDIR BÜTÜN KÜMESİN HEBA OLABİLİR. ÜRETİMİ DURDURUP DEZENFEKSİYON İŞLEMİNE BAŞLA HASTA KUŞLARI SAĞLIKLI KUŞLARIN OLDUĞU ORTAMDAN MUTLAKA AYIR.