uzun kış gecelerinde aydınlatma

asya

Üyemiz
Adı
Cihan
Soyadı
Ahlat
Arkadaşlar merhaba bildiğimiz uzere içinde bulunduğumuz kış mevsiminde uzun süren kış gecelerinde yavrular yuvalarda 12/ 13 saat aç kalmasın diye kümesime tımer takıp gece 22:00'den 23:30'a kadar 03:00'den 04:30'a kadar ışıklar yanıyor anne baba yavruları doyuruyor ancak bu olayı 2 haftadır uyguluyorum ve uygulamaya başladıktan sonra kuşlar gündüzleri sürekli kıyı köşe çekilip uyuyorlar sanki  hasta gibi ama hasta falan değiller, sizce gece uykularını bölerek yanlış yapıyor olabilirmiyim, gece hiç ışık yakmasam yavrular açlıktan zarar görürmü? yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürederim.

faustt

Üyemiz
Adı
erdal
Soyadı
demirtaş
tımeri gece kurmak yerine gündüz ısık varken baslayıp aksam 20- 21 gibi kapanacak sekilde kursan daha iyi olur gibime geliyor.

besyo26

Uzman Üyemiz
Adı
AHMET
Soyadı
ÇETİN
Erdal DEMİRTAŞ' Alıntı:
tımeri gece kurmak yerine gündüz ısık varken baslayıp aksam 20- 21 gibi kapanacak sekilde kursan daha iyi olur gibime geliyor.
katılıyorum erdal beye

aliozen

Uzman Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
Özen
Erdal DEMİRTAŞ' Alıntı:
Ankara'da kanarya üreticisi bir arkadaşım (Ercan KOÇOĞLU) bu şekilde ayarlıyordu.

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
Bu şekilde devam edersen STRESTEN dolayı 3 gün sonra dişiler yavruları öldürmeye başlar, boş yumurtalar vs bir sürü problem başlar haberin olsun.
Arkadaşların belirttiği gibi akşam 21 dedimi ışığı kapat birde hafif bir gece lambası tak eğer gee içerisi yeterince aydınlıksa onuda yapmana gerek yok

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Cihan bey yaptıgınız şeyin ne kadar yanlış oldugunu sizi kırmadan ve kısa yoldan anlatmak için şu örnegi vereyim; KUŞLARA  EZİYET ETME DÜNYA ŞAMPİYONASI düzenlense sizin bu yaptıgınız kesin madalya alırdı(Amacınızın kuşlara eziyet etmek olmadıgını düşünsemde).Kendi elinizle kuşlarınızı öldürmeye çalışıyorsunuz istemedende olsa.Tekrar yazayım sizin kuşlara eziyet etmeye çalışmadıgınızı biliyorum..

salihh

Uzman Üyemiz
Adı
salih
Soyadı
özkan
Ömer ADAM' Alıntı:
Bu şekilde devam edersen STRESTEN dolayı 3 gün sonra dişiler yavruları öldürmeye başlar, boş yumurtalar vs bir sürü problem başlar haberin olsun.
Arkadaşların belirttiği gibi akşam 21 dedimi ışığı kapat birde hafif bir gece lambası tak eğer gee içerisi yeterince aydınlıksa onuda yapmana gerek yok
+1

ismail yüce

Uzman Üyemiz
Adı
T C İsmail
Soyadı
YÜCE
..Bu şekilde yaparak kuşların psikolojisini bozarsınız..Yemlikte yem yerken küt ışıklar kapanıyor..Tam dinlenmeye geçeceği sırada küt ışıklar yanıyor..Disko gibi :)Alışınca bu sefer yem yemek için dışarı çıkıyor ve elektrikler kapanınca hayvan dımdızlak ortada kalıyor ve kuluçkaya yatamama durumu oluşuyor..Bu yüzden 20:00-21:00 gibi ışıkların kapanması en doğal olanıdır..

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
Uykusuzluk Kuşlara da Yaramıyor  (GÜRHUN AYAZ'IN  PAYLAŞIMIDIR)

Evde beslediğimiz muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi kuşların çoğu, ortalama 10-12 saat kadar uykuya ihtiyaç duyar. İnsan için ortalama 8 saat uykuyu esas alırsak, onların ihtiyacı bizden yüzde 30-50 daha fazla. Yaşadıkları ortamın uzun süre aydınlık kalması, çevresindeki gürültü ve hareket, kafes kuşlarının uyku ihtiyaçlarını tam olarak karşılamalarını çoğu kez engeller.
Ev ortamında, özellikle de büyük şehirlerdeki evlerde gece yarısına kadar hareket olur, televizyon ve ışıklar açıktır. Gün ağardığında da kuş bizimle birlikte uyanır. Tüm bunları hesaba katarsak, bir çok kuşun yeterli uyku alamadığı anlaşılacaktır. Uyku yetersizliği, tüm canlılarda olduğu gibi kuşlarda da sağlık problemlerine neden olur.

Bunlardan en önemlileri:
* Saldırganlık, çığlık atma ve ısırma gibi karakter bozuklukları
* Stres neticesinde tüy yolma gibi kendine zarar veren davranış bozuklukları
* Dişi kuşlarda kronik yumurtlama problemleri
* Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bunun sonucunda hastalıklara karşı kuşların direncinin azalması olarak sayılabilir.
Bu problemlerin oluşmasını önlemek için kafes kuşlarının günde 10-12 saat uyku uyuyabilecekleri bir ortamda bulunmaları gerekir. Bu ortamı sağlamak için belli bir saatten sonra kuşu evin daha karanlık, sessiz ve daha az girip çıkılan bir odasına alabilirsiniz. Uyku uyuması için daha küçük bir kafes, sabit olarak böyle bir odada bulundurulabilir de. Sabah erken uyanmaması için, kafesi ışık geçirmeyen bir örtüyle kapatıp yeterli uyku almasına yardımcı olabilirsiniz.

06 Haziran 2010, 00:54 Gonca Gökçek
http://hayvansevergazetesi.com/haber/2923-uykusuzluk-kuslara-da-yaramiyor.html

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Hilmi AKYILDIZ' Alıntı:
Uykusuzluk Kuşlara da Yaramıyor  (GÜRHUN AYAZ'IN  PAYLAŞIMIDIR)

Evde beslediğimiz muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi kuşların çoğu, ortalama 10-12 saat kadar uykuya ihtiyaç duyar. İnsan için ortalama 8 saat uykuyu esas alırsak, onların ihtiyacı bizden yüzde 30-50 daha fazla. Yaşadıkları ortamın uzun süre aydınlık kalması, çevresindeki gürültü ve hareket, kafes kuşlarının uyku ihtiyaçlarını tam olarak karşılamalarını çoğu kez engeller.
Ev ortamında, özellikle de büyük şehirlerdeki evlerde gece yarısına kadar hareket olur, televizyon ve ışıklar açıktır. Gün ağardığında da kuş bizimle birlikte uyanır. Tüm bunları hesaba katarsak, bir çok kuşun yeterli uyku alamadığı anlaşılacaktır. Uyku yetersizliği, tüm canlılarda olduğu gibi kuşlarda da sağlık problemlerine neden olur.

Bunlardan en önemlileri:
* Saldırganlık, çığlık atma ve ısırma gibi karakter bozuklukları
* Stres neticesinde tüy yolma gibi kendine zarar veren davranış bozuklukları
* Dişi kuşlarda kronik yumurtlama problemleri
* Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bunun sonucunda hastalıklara karşı kuşların direncinin azalması olarak sayılabilir.
Bu problemlerin oluşmasını önlemek için kafes kuşlarının günde 10-12 saat uyku uyuyabilecekleri bir ortamda bulunmaları gerekir. Bu ortamı sağlamak için belli bir saatten sonra kuşu evin daha karanlık, sessiz ve daha az girip çıkılan bir odasına alabilirsiniz. Uyku uyuması için daha küçük bir kafes, sabit olarak böyle bir odada bulundurulabilir de. Sabah erken uyanmaması için, kafesi ışık geçirmeyen bir örtüyle kapatıp yeterli uyku almasına yardımcı olabilirsiniz.

06 Haziran 2010, 00:54 Gonca Gökçek
http://hayvansevergazetesi.com/haber/2923-uykusuzluk-kuslara-da-yaramiyor.html
+

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Benim kış aylarında kendi kümesimde uyguladığım yöntem; Sabah 06.30 da ışık otamatik yanar 09.30 kapanır, öğleden sonra  16.00 da yanar 20.30 da kapanır...Gece lambası da otomatik olarak akşam 20.15 de yanar sabah 06.45 de söner... :)

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Cihan AHLAT' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba bildiğimiz uzere içinde bulunduğumuz kış mevsiminde uzun süren kış gecelerinde yavrular yuvalarda 12/ 13 saat aç kalmasın diye kümesime tımer takıp gece 22:00'den 23:30'a kadar 03:00'den 04:30'a kadar ışıklar yanıyor anne baba yavruları doyuruyor ancak bu olayı 2 haftadır uyguluyorum ve uygulamaya başladıktan sonra kuşlar gündüzleri sürekli kıyı köşe çekilip uyuyorlar sanki  hasta gibi ama hasta falan değiller, sizce gece uykularını bölerek yanlış yapıyor olabilirmiyim, gece hiç ışık yakmasam yavrular açlıktan zarar görürmü? yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürederim.
sizin uyguladığınız yöntem çok yanlış ve zararlı bir yöntem... :(

Burakk99

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
Demir
gece lambası veya 10-15 watt lık ampul işinizi fazlasıyla görür,

kendi kümesimde sabah 06.30 da ışıklar yanar, gece 20:30 da kapanır gece 20.30 ile sabah

06:30 arası gece lambası yanık kalıyor, bu sayede ne yumurtlar soğuyor ne yavrular aç

kalıyor , ne de kuşlar uykusuz kalıyor. 

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
Yahya SAYIN' Alıntı:
Benim kış aylarında kendi kümesimde uyguladığım yöntem; Sabah 06.30 da ışık otamatik yanar 09.30 kapanır, öğleden sonra  16.00 da yanar 20.30 da kapanır...Gece lambası da otomatik olarak akşam 20.15 de yanar sabah 06.45 de söner... :)

cüneyt

Yeni Üyemiz
Adı
cüneyt
Soyadı
alaca
öncelikle iyi üretimler bende senin yaptığın hatayı yaptım gece ışıklandırma yanlış sadece gece lambası kullanıyorum sorunlar kalktı

asya

Üyemiz
Adı
Cihan
Soyadı
Ahlat
Değerli yorumlarınız için öncelikle hepinize teşekkür ederim.Ancak bağzı arkadaşlar'ın yorumların okuduğumda , neredeyse kendimi kuşların kötülüğü için elinden geleni yapan vicdansız, hayvan düşmanı,zır cahil bir insan gibi hissettim, oysaki yazdığım yazıda bu işi yavrularımın uzun gecelerde aç kalmaları kafama takıldığından denediğimi yazmıştım ve o arkadaşlar yorumlarını yapmadan ben gerekli değişiklikleri yapmıştım zaten, ama bağzı tecrübeler yaşanmadan öğrenilmiyor arada ufak tefek hatalar maalesef yapılabiliyor, önemli olan en kısa sürede hatayı fark edip düzeltmek ise ben hatamı düzelttim.