Doğada albino muhabbet kuşu var mı ?

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Öncelikle merhabalar,

Albino bildiğim kadarıyla renk veren gendeki eksiklikten kaynaklanan bir durum ve doğadaki bir çok hayvanda da mevcut olan birşey. Acaba muhabbet kuşlarında da doğalarında albino olan var mı ? İzlediğim belgesellerde hiç denk gelmedi merak ettim doğrusu ?

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Ben olduğunu düşünüyorum. Milyonda bir de olsa serçelerde bile albino oluyor. Albino serçelerin görüldüğü özel bir yer vardı ama unuttum.

egeden

Üyemiz
Adı
erkan
Soyadı
cihangir
albino bütün yaratıklarda var olduğunu göre buna insanda dahil bencede doğadada albino muhabbet vardır

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Öyle diyorsunuz ama bu internette ki doğal yaşam videolarının hepsinde tipik  sarı kafa yeşil gövde mavi kuyruklu olarak gözüküyor videolarda da nereden baksan 2000+ kuş gösteriliyor hiç gözüme çarpmadı bu zamana kadar bırakın albino'yu başka renk  ;)

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Sercan TOPÇU' Alıntı:
Öyle diyorsunuz ama bu internette ki doğal yaşam videolarının hepsinde tipik  sarı kafa yeşil gövde mavi kuyruklu olarak gözüküyor videolarda da nereden baksan 2000+ kuş gösteriliyor hiç gözüme çarpmadı bu zamana kadar bırakın albino'yu başka renk  ;)
İşte bende tam olarak bundan bahsediyorum. Hiç mi denk gelmez albino. Yani sadece o videolara bakarak karar vermekte yanlış olabilir. o yüzden acaba denk gelen veya duyan var mı acaba merak ediyorum.

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Onur ALVER' Alıntı:
İşte bende tam olarak bundan bahsediyorum. Hiç mi denk gelmez albino. Yani sadece o videolara bakarak karar vermekte yanlış olabilir. o yüzden acaba denk gelen veya duyan var mı acaba merak ediyorum.
Şimdi şöyle de bir yönü var aslında kafama yatan.Bu vatandaşlar sürü halinde dolaşıyorlar,yaşıyorlar vs bu sürüde hasta olan olsun bir değişik bir şeyi olan olsun hemen dışlama olayı oluyor bildiğim kadarı ile bizim elimizdeki kuşlarda çeşit çeşit renk var sorun olmuyor birbirleri ile ama sürüde başka renk sorun yaratır mı orası da ayrı bir konu.

Bu konu üzerine 20'ye yakın video denk geldi buna avustralya yaşam alanları ve almayandaki hayvanat bahçesi dahil yine tipik standart renkler mevcut.Gören bilen varsa resim vs desteklerse çok memnun olurum...

ahkara46

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
kara
bildiğim kadarıyla doğadaki muhabbet kuşlarının hepsi yeşil renkli, bu kuşlara kafes üretimine geçtikten sonra diğer renkler (mavi, sarı, beyaz) ortaya çıkmış...

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Ahmet KARA.' Alıntı:
bildiğim kadarıyla doğadaki muhabbet kuşlarının hepsi yeşil renkli, bu kuşlara kafes üretimine geçtikten sonra diğer renkler (mavi, sarı, beyaz) ortaya çıkmış...
Sonuç olarak yani insan elinde mi bir oynamaya gitmiş bu hayvanların renkleri?  confusedtw

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Doğru eşlemeler yapılarak büyük ihtimalle bazı değişik kuşlarla mavi almışlardır diye düşünüyorum.

Oğuz Emre ACAR

Üyemiz
Adı
Oğuz Emre
Soyadı
ACAR
Albinoluk bir hastalık olduğuna göre ve hemen her canlı türünde olabildiğine göre, bence muhabbet kuşlarında da vardır diye düşünüyorum.

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Ye$il olanlarin yaninda göze batarak ilk av olanlardandir bu tür mutasyonlar !!!

Yapraklarin arasinda digerleri gibi saklansa bile hemen göze carpar avcilari tarafindan, ... ömrüde ona göre az olur, belgesel`lerde ondan görmemi$indir  rotfl

Saygilar

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Oğuz Emre ACAR' Alıntı:
Albinoluk bir hastalık olduğuna göre ve hemen her canlı türünde olabildiğine göre, bence muhabbet kuşlarında da vardır diye düşünüyorum.
Tabii albino olacak milyonda bir diye illa o belgeseldeki kuşlarda olacak diye bir şey yok. Bir sürüde 2 tane olur dengeler işte :D

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Muhabbet kuşları yıllardır inanılmaz değişik renkleri ile evlerimizi süsleyen, cıvıl cıvıl ötüşleri ile ve bir çok papağana taş çıkartacak kadar çok kelimeyi düzgün konuşabilmeleri ile ailemizin neşe kaynağı olmuşlardır. Bu kuşların anavatanı Avustralya ovalarıdır ve bulundukları doğal ortamlarında evcil olarak üretilenler kadar değişik renk ve çeşitlerde bulunmazlar. Genel olarak doğadaki bir çok hayvanda olduğu gibi kamufle olabilecekleri yeşil, gri ve siyah renklerde olan sayıları binleri bulabilen sürüler halinde yaşarlar. Arada farklı renklerde mutasyona bağlı bireyler çıksa da ne yazık ki doğanın acımasızlığı nedeniyle bu farklılık av olmalarına neden olur ve renkler basit yeşil ve tonlarında nadir olarak da mavi vb renklerle sınırlı kalır. Kafeslerimizde sıkça beslediğimiz albino dediğimiz kırmızı gözlü renk pigmenti taşımayan varyeteler ve Lutino dediğimiz yine kırmızı gözlü albino benzeri ama tüm vücut limon sarısı olan bireyler doğada hayatta kalamazlar. Kamuflaj için uygun olmayan bu renkler bir çok yaban hayvanında olduğu gibi doğada negatif özellik oluşturup avcılar tarafından ilk olarak dikkat çekmelerine ve avlanmalarına neden olur.         

Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir
Veteriner Hekim

canso

Takipçi Üyemiz
Adı
Cansay
Soyadı
AKKAYA
Sercan TOPÇU' Alıntı:
Muhabbet kuşları yıllardır inanılmaz değişik renkleri ile evlerimizi süsleyen, cıvıl cıvıl ötüşleri ile ve bir çok papağana taş çıkartacak kadar çok kelimeyi düzgün konuşabilmeleri ile ailemizin neşe kaynağı olmuşlardır. Bu kuşların anavatanı Avustralya ovalarıdır ve bulundukları doğal ortamlarında evcil olarak üretilenler kadar değişik renk ve çeşitlerde bulunmazlar. Genel olarak doğadaki bir çok hayvanda olduğu gibi kamufle olabilecekleri yeşil, gri ve siyah renklerde olan sayıları binleri bulabilen sürüler halinde yaşarlar. Arada farklı renklerde mutasyona bağlı bireyler çıksa da ne yazık ki doğanın acımasızlığı nedeniyle bu farklılık av olmalarına neden olur ve renkler basit yeşil ve tonlarında nadir olarak da mavi vb renklerle sınırlı kalır. Kafeslerimizde sıkça beslediğimiz albino dediğimiz kırmızı gözlü renk pigmenti taşımayan varyeteler ve Lutino dediğimiz yine kırmızı gözlü albino benzeri ama tüm vücut limon sarısı olan bireyler doğada hayatta kalamazlar. Kamuflaj için uygun olmayan bu renkler bir çok yaban hayvanında olduğu gibi doğada negatif özellik oluşturup avcılar tarafından ilk olarak dikkat çekmelerine ve avlanmalarına neden olur.         

Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir
Veteriner Hekim

Veteriner hekimin verdiği bilgiye ek olarak;av olmasalar ve hayatta kalmayı becerebilseler dahi,bu özelliği diğer nesillere geçirmesi zordur.Çünkü albinizm çekinik gen özelliği taşır.Dolayısı ile sürüde çok büyük ihtimalle normal baskın gene sahip yeşil kuş ile çiftleşeceğinden kendinden sonraki nesillere bu özelliğini geçirebilmesi çok küçük bir ihtimaldir.Ve bu silsile aynı bu şekilde devam edeceğinden bu özellik, zamanla kuşların gen haritasında en ücra köşelere sıkışacaktır.Ta ki,bir sonraki milyonda bir veya milyarda bir aynı çekinik genleri taşıyan kuşların çiftleşerek bu özelliğin ortaya çıkmasına kadar...

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Yumurtanin icinde ne olur, ne olmaz kim ne bilsin, ...

Benim Ku$larda`da görüyorum, hesap ettigimde cikiyor, etmedigimde, birde hic hayalini bile edemedigim, ...

Kulucka döneminde yumurtalar Anne tarafindan isiniyor, ... yuvayi terk edip oda gerekli ihtiyaclarini görmesi gerek, biraktigi di$ki en güzel örnek, ... büyük büyük olur genelde, ... yani yumurtalar kulucka makinasi gibi isindirilmiyor, ... bu demektirki, icinde sicakligi aldikca geli$en ve büyüyen can ayni hizla geli$miyor, ... bu demektirki, bazi geli$meler o an durur, kalir, yenilerine sebep verir, veya daha baskin, yani dominant olana yer verir ister istemez, ... Mutasyonlarda genelde durum bundan ibaret, ... tabi Rainbow ile Rainbow büyük ihtimal ile Rainbow verirse iyidir, ... verecegi, ... tabi saf ise, ama Rainbow zaten mutasyon oldugu icin safda olamiyor, ...

1,0: 50% sari kafa ( 2 faktörlü ) acik mavi
1,0: 50% sari kafa( 2 faktörlü ) koyu mavi

0,1: 50% acik mavi ( 2 faktörlü ) sari kafa
0,1: 50% koyu mavi ( 2 faktörlü ) sari kafa

vermesi büyük olasilik !!! Hesabima göre, ... dogada iki ye$il dersek ne verir ?

1,0: 50% acik ye$il
1,0: 50% koyu ye$il

0,1: 50% acik ye$il
0,1: 50% koyu ye$il

yani, beyaz verme olasiligi zaten yok, cogu genelde ye$il oldugu icin, bahsedilen beyaz renk ise mavi faktöründen geldigi icin, ye$il`lerden düz beyaz cikma ihtimali zaten oldukca az, ciksa ciksa sarili ye$il veya sari cikar ilk etapta !!!

Fakat yine diyorum, yumurtanin icinden hangi reaksiyonlar meydana gelir, biz nerden bilelim, ... di$ görüntü bildigimiz yumurta, fakat ici cok entersan ve kompleks bir durum, bilindigi gibi en büyük ku$ bile bir yumurtadan cikmi$tir, yumurtanin beyazi bize ku$ diye görünen, yumurtanin sarisi ise yumurtada geli$en yavrunun yem kaynagi, ... bilmiyenler icin, ...

Velhasilikelam, dogada kendini rengi ile zaten koriyamiyan kaderine razi gelmeli, suc onun degildir elbetde, fakat buda doganin kanunu, ... cenàbi Allah böyle uygun görmü$, ... acimasizda görünse, birinin ya$amasi icin digerinin ölmesi gerekiyor, oda zevkine öldürmüyorya, onunda yuvasinda yem bekliyenler var, ...

Saygilar