benim bu konuya yorumum baya tuzlu olacak crazy
halt etmişler...kabaca oldu ama evet, halt etmişler, elma sirkesine kuşlarımıza zararlı diyenler halt etmişler. Bakın eski kuşçularımız boşuna elma sirkesi gibi doğal ürünler kullanmamışlar, onların zamanında ne kuş ilaçları vardı, ne vitamin takviyeleri vardı ne de probiotikler filan vardı...herşey doğaldı ustalar. Ne zaman ki bu veterinerlik denilen meslek türedi, hastalıklar da çoğaldı. Dostlar bu bir sektör, amerikan pazarlama stratejisi...bir sorun yarat, çözümünü pazarla...bu bir iş modelidir. Bizim burada bir dişçi var, kliniğinin altındaki dukkanın da sahibi...dukkan çikolatacı ve şekerci...düşününce çok mantıklı, insanların dişlerini bozacaksın ki sana gelip diş tedavisi olsunlar. Yani her sektörde olduğu gibi sağlık sektörü de kendine potansiyel müşteriler üretmekte...milleti hasta edeceksin ki hastahanelik olsun, yoksa o koca hastahaneler neyle dönecek. Aslında sağlık sektörü artık bunların başında geliyor...kendi müşterini kendin yarat modelini gayet iyi uyguluyorlar, hele günümüzde insan sağlığı bile hiçe sayılırken hayvan sağlığı kimsenin umurunda değil...para usta para, herşey bunun üzerine kurulu. Çocukluğumda hatırlıyorum da birkaç hastalık vardı, vefat eden insanlar yaşlılık veya ecelden vefat ederlerdi...bugün ise 45ini bile göremeden acaip-acaip hastalıklardan vefat edenler çok fazla. Hastahaneler darpahaneye dönmüş, veteriner klinikleri veterinerlik dışında her hizmeti veriyor...köpek traş etmek ve köpek gezdirme hizmeti gibi saçma servislerle tomarla para kazanıyorlar. Ama iş icraata gelince - fısss, bir halttan anladıkları yok, varsa yoksa kedi-köpek.
Elma sirkesi benim üretimhanemde olmazsa olmazlardan ve öyle kalacak. Yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır, geçtiğimiz şubat ayında kuşlarım hastalandı ve nereye başvurduysam hiç kimse yardım edemedi...hastalığın sebebine ve türüne kimse teşhis koyamadı. Sonunda iş başa düştü, kolları sıvayıp ders çalışır gibi birkaç ay kuş hastalıklarını araştırdım ve çalıştım, bulaşma şekillerini, belirtiler, korunma ve tedavi yöntemlerini vs. Kuşlarım 4-5 ay ızrap çekti ama sonunda sıkıntılarını kaşfettim ve tedavi ettim. Bu süreç beni 10 yıl yaşlandırdı ve sinir küpü bir adam haline getirdi...o yüzden Egzotik kuşlar üzerine ben uzman doktorum diyen gelsin beni inandırsın...diplomayla değil, gelsin beni bilgi ve tecrubesi ile ezip geçsin, o zaman tamam derim, bizim memlekette de kuşlar hakkında uzman veterinerler varmış derim. O yüzden, ben uzmanım diyen birisi Dr.David Phalen denilen kişinin yazısını türkçeye çevirdi diye ciddiye almam mı gerekiyor yani. Elma sirkesine devam ediyorum...hatta yapay olan tüm kuş tedavi ve destek ürünlerinden vazgeçip tamamen doğal ürünlere geçiyorum, bu konu hakkında da bir yazı hazırlıyorum ve bitince bu forumda paylaşmayı düşünüyorum.
Ben gerçekten doktor Ahmet beyle bu konuyu tartışmak isterim, neden Dr.David Phalen çalışması baz alınıyor, kendileri de Uluslararası Kuş Veteriner Hekimleri Derneği Üyesi, o zaman başka bir doktorun tezine değil de kendi tezini veya çalışmasını bu konularda neden yapmıyorlar ve yayımlamıyorlar. Bas-bas bağrıyoruz (hatta hakaret ediyoruz) ülkemizde egzotik kuşlar üzerine uzmanlaşmış veteriner ve kadro yok diye. Neden Ahmet beyin kliniği gibi klinikler hastalıklar, tedavi ve korunma hakkında çalışmalar yapmıyorlar, yapıyorlarsa nerde bu çalışmalar...yoksa bu Uluslararası Kuş Veteriner Hekimleri Derneği Üyesi ünvanını sadece kliniklerindeki fiyat listesine yansıtmak için mi alıyorlar. Ülkemizde bunun gibi klinikler ve veteriner uzmanlar varsa neden ülkemizdeki egzotik kuş yetiştiricileri kuşlarını tavuk, hindi, inek ve deve ilaçları ile tedavi etmek zorunda brakılıyor...nerde bu uzmanların bu konuda çalışmaları. Uzmanlarımız varsa ve bukadar yürtdışı kaynaklara bağlılarsa ayni bağlılığı neden yabancı ilaçlar hakkında da göstermiyorlar...neden Pantex, DAC, Belgica de Weerd, Chevita gibi kaliteli kuş ilaçları üreten firmaların ilaçlarını kaçak yollardan 30 misli fiyatına alıyorum. Saymak istediğim daha çok "neden...neden" var ama artık yazmaktan parmaklarıma kramp girdi. Uzmanız, şuraya üyeyiz, burada kliniğimiz var, falan-fişman belgelerimiz var ama bir halttan anlamıyoruz...hem uzmanız hem kendi çalışmalarımızı yapmıyoruz...nasıl uzmanız anlamadım gitti.