Kafes Tabanlarında ZEOLİT Taşı Kullanımı

• Konbuyu başlatan elaziz2316
  • Başlangıç tarihi
E

elaziz2316

Guest
    Profesyonel diyebileceğim bir üretici abim, kafeslerinin altındaki tavalarda Zeolit taşı kırıklarını kullanıyor. Tavayı tamamen bu kumdan biraz büyük sayılabilecek bu malzeme ile dolduruyor. Bu malzemenin mucizevi yapısında;

- Yüksek bir amonyak seçiciliği vardır. İyon değişim filtresi olarak kullanıldığında, su kültürü sistemlerindeki amonyağı %97 oranında azaltır.
    - Zeolitlerin nitrojen çekme özelliği, su sistem havalandırmasında oksijen yönünden zengin hava üretmesini sağlar. Filtre olmadan da göl yüzeyine yayılan zeolit amonyağın azaltılmasında etkili olur. Göl yatağı çamuru geri kazanılabilir ve yavaş salınımlı, besin bakımından zengin bir gübre olarak kullanılabilir.
      - Zeolit, canlı balıkların nakliyesi sırasında oluşan amonyağı azaltarak litre başına daha fazla balık taşınabilmesini sağlar.

Ben kendim bizzat üretimhanesinde gözümle gördüm. Zerre koku yoktu. Hatta bu tavalardaki malzeme 1 ay abile kalsa koku olmuyor diyordu. Sonra tavadaki bu malzemeyi yıkayıp, güneşte kuruttuktan sonra tekrar tekrar kullandığını anlattı. Yıkama esnasında kuşların dışkılarının su yüzeyine çıktığını ve onları alarak kumu temizlediğini anlattı. Sağolsun bana da verecekti, benim zaten kuşlarım az dedim ve almadım. Ama ileride kafeslerin altına olmasa bile (yıkama işi ile uğraşmamak için) üretim yapılan yerlerde kesinlikle olması gereken bir maden. Kuş üreticileri için hem de pırlanta değerinde bir maden (bence).

Bir örnek http://www.zeoliteproducer.com/sukulturu.html

Bu malzemeyi bir kum işi yapan bir şirketten, hem de çok hesaplı bir şekilde aldığını söyledi.

E

elaziz2316

Guest
mustafa karaeli' Alıntı:
İsmail arkadaşın zeoliti nereden ve kaça almış bizleri bilgilendirirmisin ?
    Öğrenebilirsem buradan sizlerle paylaşırım. Ama bu arada sizlerde kendi ilinizde bulabileceğiniz kum işi yapan veya maden işi ile ilgilenen yerler var ise oralara sorun. Malum taş-kum ağır şeyler, nakliyesi malzemeden daha pahalıya gelebiliyor.

seom

Uzman Üyemiz
Adı
Adil & Semih
Soyadı
SABANCI
İyi akşamlar bende kafeslerin altına inşaatlarda kullanılan priketi kırarak koyuyorum nohut ya da mercimek büyüklüğüne gelecek şekilde ne kadar doğru bilmiyorum ama kuşlar memnun gibi :)

bülentyıldız

Takipçi Üyemiz
Adı
Bülent
Soyadı
yıldız
İzmirde oturan arkadaşlar karabağlar da eski terminal binasında ki pet shop lardan toptan olarak temin edebilirler.

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
İsmail ODLUYURT' Alıntı:
    Profesyonel diyebileceğim bir üretici abim, kafeslerinin altındaki tavalarda Zeolit taşı kırıklarını kullanıyor. Tavayı tamamen bu kumdan biraz büyük sayılabilecek bu malzeme ile dolduruyor. Bu malzemenin mucizevi yapısında;

- Yüksek bir amonyak seçiciliği vardır. İyon değişim filtresi olarak kullanıldığında, su kültürü sistemlerindeki amonyağı %97 oranında azaltır.
    - Zeolitlerin nitrojen çekme özelliği, su sistem havalandırmasında oksijen yönünden zengin hava üretmesini sağlar. Filtre olmadan da göl yüzeyine yayılan zeolit amonyağın azaltılmasında etkili olur. Göl yatağı çamuru geri kazanılabilir ve yavaş salınımlı, besin bakımından zengin bir gübre olarak kullanılabilir.
      - Zeolit, canlı balıkların nakliyesi sırasında oluşan amonyağı azaltarak litre başına daha fazla balık taşınabilmesini sağlar.

Ben kendim bizzat üretimhanesinde gözümle gördüm. Zerre koku yoktu. Hatta bu tavalardaki malzeme 1 ay abile kalsa koku olmuyor diyordu. Sonra tavadaki bu malzemeyi yıkayıp, güneşte kuruttuktan sonra tekrar tekrar kullandığını anlattı. Yıkama esnasında kuşların dışkılarının su yüzeyine çıktığını ve onları alarak kumu temizlediğini anlattı. Sağolsun bana da verecekti, benim zaten kuşlarım az dedim ve almadım. Ama ileride kafeslerin altına olmasa bile (yıkama işi ile uğraşmamak için) üretim yapılan yerlerde kesinlikle olması gereken bir maden. Kuş üreticileri için hem de pırlanta değerinde bir maden (bence).

Bir örnek http://www.zeoliteproducer.com/sukulturu.html

Bu malzemeyi bir kum işi yapan bir şirketten, hem de çok hesaplı bir şekilde aldığını söyledi.
Selamlar Zeolit Klinoptilolit akvaryumculukta çok yaygın kullanılmaktadır. Hatta kedi kumlarında silikon sistemden önce zeolit kullanılmaktaydı.

Zeolit yapısı gereği amonyak emilimini çok iyi yapabilen bir maddedir.Ben uzun süre akvaryum balığı üretimi yaptım ve illaki Zeolit kullandım. Kokuyu kesmeside doğrudur.

Yalnız zeolit sadece yıkama ile rejenere (yenilenme) olmaz. İllaki tuz ile yıkama yapılması gerekir ardından kurutulup tekrar kullanılabilir fakat 3-4 seferden fazla kullanmamanızı öneririm emilim kabiliyeti gittikçe düşer.

Peki Zeoliti ne zaman rejenere etmeliyiz ?
Zeolit Gri-beyaz renktedir ve çeşitli boyları vardır.Zeolit doyuma ulaştığında yeşil renk alır ve rejenereye veya yenilemeye gerek duyulur.

Zeoliti nerden bulabilirsiniz ?

Zeolit gıda toptancılar ve su arıtmacıların vb. bulunduğu yerlerden çuval ile alabilirsiniz. 25 kg çuvalı 10 tl civarlarındaydı fiyatı. İzmir 'de gıda çarşısında Okyanus arıtmadan alabiliyorduk fakat birkaç gez gittiğimde kapalıydı sanırım şirketi kapattılar.Bunun yerine madenci firmalarla görüşüp bayilerini bulabiliriz.

Sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim buradan . Saygılar

E

elaziz2316

Guest
    Ufuk bey, konuyu aşıkladığınız için teşekkürler. Umarım arkadaşlar için daha açıklayıcı olmuştur. Teşekkürler.

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
Rica ederim İsmail bey bildiğim konularda her zaman yardımcı olabilirim. Uzmanlık alanım balıklar aslında ama balık işini sonlandırıyorum.Kanatlı işine yeni gireceğim nasipse inşallah iyi olacak.
Bu kanatlı işini araştırmaya başladım ama Balıklarda olduğu kadar bilimsel çalışmalar ve hastalık detayları pek göremedim bu hobide. Ama takip ettiğim kadarıyla gelişen bir sektör Türk hobicileri olarak genetik,hastalık ve üretim detayları bakımından çok ilerleyeceğimize eminim.

Saygılar

mustafa buruk

Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
buruk
Özellikle balık bakan arkadaşlar burada eksik bilgiler yada dikkatsiz bilgilerle kuş besleyen arkadaşları bence yanlış yönlendiriyorsunuz.
Öncelikle zeolit sanıldığı kadar akvaryumlarda kendisi amonyağı yüzde bilmem kaçlara kadar yok etmiyor.Bunu istanbulda oturanlar Sn. Mert Taşkıran dan öğrenebilirler.Kendisiyle akvaryum.com yada diskustrclub.com olması gerekekiyor irtibata geçebilirler.kendisi bizzat denemiş ve konu ile ilgili makale yazmıştır.
Olay akvaryumdaki suyun zeolit içerisinden geçerek zeolitin içindeki oturmuş yaralı bakteriler tarafından içindeki amonyağı nitrata dönüştürerek balıklar için daha az zararlı forma sokması ve su değişimini biraz daha uzatmayı sağlaması.Burada görev başlı başına zeolitte değil tamamen zeolite yerleşmiş bakterilerdir.Zeolitin buradaki görevi içindeki anyon yada katyonları çözüp suya salmasıdırki amaçta bu değildir.Zeolitin görevini bakterileri tutabilecek herhangi bir nesne de yapabilir örnek bioball sünger gibi.
Şimdi biz kuşların dışkısını amonyak formunda nitrat formuna dönüştürmemiz için dışkıyı zeolitin içinden geçirmemiz gerek.Bunu pek sağlıklı yapamayacağımıza göre sadece kokuyu alması için kullanabiliriz.

Yani öyle mucize bir taş değil nu kuşlar için.Kafesin altına bir gazete koysak ve ızgara da varsa temizlik pek sorun olmaz.
Çünkü akvaryumun suyundaki amonya kve nitrat değerleri önemli ama kuşlsarın pek böyle bir derdi yok.Kafees temizliği akvaryumla aynı değil.