kuş beslemek caizmidir

erdibasak

Takipçi Üyemiz
Adı
Erdi
Soyadı
ARIKAN
Erkan CİHANGİR' Alıntı:
ALMA KARDEŞİM SANA KİMSE FETVA AL DEMİYOR ALIP ALMAMAK SENİN ÖZ İRADENE BAĞLI AMA ELEŞTİRİRKENDE SEVİYENİ BİL YETERLİ
arkadaşım öncelikle bağırmadan (küçük harflerle) konuşalım. farkındaysan senin cevap yazdığın mesajım bu konuya yazdığım ilk mesajım ve seviyemi düşürecek herhangi bir yorumda bulunduğuma inanmıyorum. bunun yanı sıra doğru bildiğimi söylemek ve de bu konuyu okuyacak değerli Müslüman kardeşlerimi bilinçlendirmek benim en doğal hakkım ve görevim. yazdıklarına dikkat edersen sevinirim kardeşim.

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Bence bu konuda asıl önemli olan onlara hak ettiği gibi davranabilmek, onunda bir canlı olduğunu,acı çekebildiğini, strese girebildiğini anlayabilmektir. Sonuçta Allah(cc) dünyayı yarattığında hiçbir hayvan evcil değildi. Yani o zaman hiçbirini beslemek doğru değil. Geçenlerde Bursa da bir üreticiyle tanıştım. Sohbet ederken kuşlardan yılda kaç yavru alıyorsunuz dedim, ben hiç yumurtadan kaldırmam dedi, yumurtlasın para kazandırsın çalışmayan kuş istemem ölürse ölür dedi. İşte bence caiz olmayan durum tam olarak budur.

erdibasak

Takipçi Üyemiz
Adı
Erdi
Soyadı
ARIKAN
Onur ALVER' Alıntı:
Bence bu konuda asıl önemli olan onlara hak ettiği gibi davranabilmek, onunda bir canlı olduğunu,acı çekebildiğini, strese girebildiğini anlayabilmektir. Sonuçta Allah(cc) dünyayı yarattığında hiçbir hayvan evcil değildi. Yani o zaman hiçbirini beslemek doğru değil. Geçenlerde Bursa da bir üreticiyle tanıştım. Sohbet ederken kuşlardan yılda kaç yavru alıyorsunuz dedim, ben hiç yumurtadan kaldırmam dedi, yumurtlasın para kazandırsın çalışmayan kuş istemem ölürse ölür dedi. İşte bence caiz olmayan durum tam olarak budur.
Bursaspor'lu kardeşim Ankaragücü'nün bir taraftarı olarak sana kesinlikle katılıyorum. :)

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Bende Ankaragüçlüyüm .Evlendim Bursaya taşındım artık kardeş takımımızı destekliyoruz. Ama hayatım Ankara da ve Ankaragücüyle geçti.

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Onur ALVER' Alıntı:
  Abi insanlar kendisine fayda sağlayan ve bakımını yeterli derecede yapabildiği her hayvanı besleyebilir ve faydalanabilir diye düşünüyorum. Sonuçta hayvanlar bizim için yaratılmış ancak dediğin gibi herkes hayvanların da bir canlı olduğunu unutmadan onları rahat ettirmelidir. Her hayvan bize yarar sağlayacaksa evcilleştirilip beslenebilir diye düşünüyorum. Ama hayvanlar bizim için yaratılmış olsa da onların da canlarının olduğunu bazı gereksinimlerinin karşılanması gerektiğini unutmayalım.

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Aynen öyle Efekan kardeşim. Mühim olan bunu anlayabilmek. O açıdan en fazla sağlam akvaristlere saygı duyuyorum. Adam akvaryumu kurarken sudaki yararlı bakteriden tut da ph derecesi , ısısı, oksijen seviyesi, kayası, yosunu vs herşeyiyle doğadaki ortamı oluşturmaya çalışıyorlar. Kuşta da böyle olmalı durum bence

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Onur ALVER' Alıntı:
Aynen öyle Efekan kardeşim. Mühim olan bunu anlayabilmek. O açıdan en fazla sağlam akvaristlere saygı duyuyorum. Adam akvaryumu kurarken sudaki yararlı bakteriden tut da ph derecesi , ısısı, oksijen seviyesi, kayası, yosunu vs herşeyiyle doğadaki ortamı oluşturmaya çalışıyorlar. Kuşta da böyle olmalı durum bence
Makine zihniyeti yerine dediğiniz olmalı ama işte gördüklerimiz de ortada...

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
Sonuçta düzelmesi için bir şeyler yapmak lazım. Belki burada ki bir konuşma küçük bir değişime yol açar. Özellikle bu alanda ki uzman abilerimizin teşviğiyle olabilecek bir olay bence.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
bu konu çok acaip tartışma ve polemiklere sebep olur, herkezin kendine göre aklı-fikri var, kendine göre düşüncesi, inancı ve ibadeti var. Muhabbet caizdir, saka değildir...bunlar çok acaip şeyler, saka bir doğa kuşu da muhabbet kuşu değilmi...antalyada karoğlan parkına gidin, heryer muhabbet ve sevda papağanı kaynıyor, serbestçe doğada yaşıyorlar. O yüzden hangi hayvanı beslemek caizdir hangisi değildir konusunu tartışmak boş iş. Tüm diğer hayvanlar gibi tüm küş türleri de birşekilde doğadan gelmedir, önemli olan onlara gösterdiğimiz davranış ilgi merhamet ve insaniet. Oraya kalsa insaniyet namına hiç birşey görmemiş adamlar var, adam cubbe giymiş namazlı niyazlı ama (ahmet hocadan bahsetmiyorum) kurbanlık hayvan besleyip satıyor...nasıl beslediğini ve hayvanlara nasıl davrandığını görseniz adamı dövesiniz gelir. O yüzden sadece kuş değil, hayvan besleyen herkez beslediği hayvanın yerine kendisini koymayı bilmeli...anca o zaman hayvanına gerektiği gibi insanietçe bakabilir. Biri gelip senin yaptığın caizmidir diye sorduğunda, senin yaptığın caizmi diye vicdanı rahat bir şekilde cevap verebilmeli....Yani, bu soruyu kula kul yönetemeyeceğini karşısındakine incitmeden anlatabilmeli.

kaldı ki...kredi kartına 10 taksit kurbanlık satılan bir memlekette kuş beslemek caizmidir konusunu tartışmak gerçekten düşündürücü.

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
bu konu çok acaip tartışma ve polemiklere sebep olur, herkezin kendine göre aklı-fikri var, kendine göre düşüncesi, inancı ve ibadeti var. Muhabbet caizdir, saka değildir...bunlar çok acaip şeyler, saka bir doğa kuşu da muhabbet kuşu değilmi...antalyada karoğlan parkına gidin, heryer muhabbet ve sevda papağanı kaynıyor, serbestçe doğada yaşıyorlar. O yüzden hangi hayvanı beslemek caizdir hangisi değildir konusunu tartışmak boş iş. Tüm diğer hayvanlar gibi tüm küş türleri de birşekilde doğadan gelmedir, önemli olan onlara gösterdiğimiz davranış ilgi merhamet ve insaniet. Oraya kalsa insaniyet namına hiç birşey görmemiş adamlar var, adam cubbe giymiş namazlı niyazlı ama (ahmet hocadan bahsetmiyorum) kurbanlık hayvan besleyip satıyor...nasıl beslediğini ve hayvanlara nasıl davrandığını görseniz adamı dövesiniz gelir. O yüzden sadece kuş değil, hayvan besleyen herkez beslediği hayvanın yerine kendisini koymayı bilmeli...anca o zaman hayvanına gerektiği gibi insanietçe bakabilir. Biri gelip senin yaptığın caizmidir diye sorduğunda, senin yaptığın caizmi diye vicdanı rahat bir şekilde cevap verebilmeli....Yani, bu soruyu kula kul yönetemeyeceğini karşısındakine incitmeden anlatabilmeli.

kaldı ki...kredi kartına 10 taksit kurbanlık satılan bir memlekette kuş beslemek caizmidir konusunu tartışmak gerçekten düşündürücü.

muhendis155

Uzman Üyemiz
Adı
İSA
Soyadı
YAYILKAN
Arkadaşlar mesele din meselesi olunca fetva veren çok oluyor bilen bilmeyen herkes yorumluyor. herkes istediği dine inanabilir. ona göre amel edebilir ama sen müslümansan mezhebin hanefi mezhebiyse aç imamı azamın kitabına bak ne yazıyor. mezhebin şafi ise bak imamı şafi ne diyor bunun hakkında.. dinde yorum olmaz kural neyse odur..
bazı incelikler var doğada yakalanan bir şerçeyi kafese koysanız 2 güne çatlar ölür dayanamaz bu günah işte. kafeste beslenmiş bir kuşuda doğaya salarsanız 2 güne yem olur bile bile ölüme yollamaktır ikiside... ayrıca niyette önemlidir bir işi yaparken ameller niyetlere göredir.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Tavuk çiftliklerinde 1 karış yerde yumurta tavuğu besliyorlar.
Bence o canlı hakkını helal etmez. Aynı yumurta daha ferah bir yerde yumurtlanarak alınmalı şimdi bende eve yumurta alıyorum bu hayvanlkar böyle eziyetle mal gibi bakılıyor ben bilerek bilmeyerek bu işe alıcı olduğumdan mesul tutulurmuyum acaba.

Tam hatırlamıyorum yerini  ama bilen bilir.Bir ülkenin sinirsiz dana yemekleri meşhur ama marifet ette nasılmı?
Dana doğunca bacakları tavana asılıp öyle besleniyor. Ölmüyor büyüyor ve ette sinir gelişmiyor ve dünyaca ünlü bir yer olarak yemeği yapılıp satılıyor.
Bunu bilinerek yeniyor çünkü eti pahalı imiş İşte bu eti yiyende hayvanı asıp felç eden kadar cani bence.

Kuşlarımız biden razı gelecekmi yoksa çok dardı kafesim. Sen pis su içirdinmi diyecek. Yoksa altım pisti hakkı ile bakmadınmı diyecek. Yksa yavrularımı aldın eline keyif için beni üzdün mü diyecek

Acaba onlarında bizleri şikayet hakkı varmı?

Yoksa bana iyi baktın güzel ve rahat bir ortam sağladın üzmedin eş aldın. Mı diyecek.

Sanki birazda hayvan bizden şikayetçi olursa yandık gibi geliyor.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Allahın katında yeri nedir bilmem ama bende kendime şaşıracak kadar dinlemekten keyif alıyorum. Çok akıcı ve düşündürücü ve çarpıcı anlatımları var o açıdan cidden beğeniyorum. Uslubu 10 numara bence. Bu adamcağız din adamı olmayaydı şovmenleri sollardı Tarzını anlayacak kadar fırsat verin seyredin sözleri veya anlattıkları ve hatta anlatımı çok hoş.

Görüşlerim aynı olmayabilir ancak dinlediğim zaman anlıyorumki ben bir bakışta bir önyargı ile beğenmesemde bu adam benden çok şey biliyor konusunda. Aslında konu hepimizin konusu ancak maalesef beğenmediğimiz kişiler kadar bilmiyoruz . Bilenlerde vardır tenzih ederim.

mehmet_terkesli

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
terkeşli
Ben üretim işine başlamadan önce bu konu ile ilgili çok araştırma yaptım ve sonuç olarak: Eğer beslemiş olduğunuz bu hayvanı her hangi bir hayvan olabilir bu sadece muhabbet kuşu için değil bu hayvanı doğaya bıraktığınızda hayatta kalabilirse bunu kafese hapsetmek çok büyük günah. Muhabbet kuşlarınıda şu şartlarda doğaya bıraktığımızda yaşamayacağını hepimiz biliyoruz, hatta doğaya bırakınca hayatını sürdüremeyen kuşların veya hayvanların bakımını üstlenmek sevaptır.

leon1986

Üyemiz
Adı
eray
Soyadı
özkılıç
Şimdi şu hayvanı beslemek caiz şunu beslemek değil vb. tartışmalarından öte şu hoca ne demiş bu ne dememişi foruma taşımak buranın amacına da uygun değil kanımca, tartışmaları da beraberinde getireceği aşikar bir konuyu dini alanda yayın yapan forumlarda paylaşsanız daha yararlı olurdu. Ne yapıyorsanız yapın mesele vicdanlı, adil ve dürüst olmaktır ki yaptığınız şey karşınızdakine zarar vermesin hayvan veya insan. İster bir dine inanın ya da inanmayın bunlar insanlığın ortak değerleridir. Dini meseleler her zaman hassas ve beraberinde tartışmaları getirecek konulardır, o yüzden kırmadan dökmeden bu tür konuları daha sağlıklı tartışılabileceğiniz ortamlarda paylaşmanızı tavsiye ederim, aksi taktirde siyaset de işin içerisine girer ve işler karmaşıklaşır. Zaten merak eden araştırır ve gerektiği cevabı da alır. İyi geceler....

ısparta12

Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
demirbaş
Hz. Peygamber, Kuşu Ölen Zeyd’e Taziyeye Gidiyor

Zeyd 3 ya da 5 yaşlarında idi. Zeyd’in çok bağlandığı, çok sevdiği, adını Umeyr koyduğu küçük bir kuşu vardı. Hz. Peygamber Zeyd’i her gördüğünde “Umeyr’in babası” anlamında “Ebu Umeyr” diye hitap ederdi ona. Bir gün Zeyd’in kuşu öldü. Onun ölümü Zeyd’i çok üzdü. Kuşun öldüğü günlerde Hz. Peygamber Zeyd’in evine gitti. Çocuğun kederli hali, Hz. Peygamber’in merhametli kalbini etkiledi. Onu neşelendirmek istedi. Çocuğun saçlarını okşayarak yanağını öptü. Gülümseyerek:

−“Ya Ebu Umeyr! Nüğayr (serçe kuşuna benzeyen bir kuş veya bülbül) ne oldu?” dedi. “Hayvanı ne yaptın?..”

Hz. Peygamber’in kalbe huzur veren ilgisiyle ferahlayan Zeyd, bu söze çok güldü.

ugur05

Üyemiz
Adı
uğur
Soyadı
sönmez

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
Erkan CİHANGİR' Alıntı:
Cübbeli ahmet hoca gibi,son dönemde,ülkemizin yetiştirdiği nadir alim şahsiyet hakkında çapını bilmeden yazı yazan  arkadaşa sesleniyorum

"islamın şartı beştir" Bu cümleyi, inansın inanmasın, bir çok insan duymuştur, ezberlemiştir.
Beşten sonrası hakkında, mizahi olarak şu ifadeler kullanılır:
Altıncısı haddini bilmek.
Yedincisi de, haddini bilmeyene, haddini bildirmektir...
ağzına sağlık erkanım...

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Uğur SÖNMEZ' Alıntı:
arkadaşlar bu sayfayı ziyaret eden herkes sorunun cevabını almıştır. Bence tartışma bununla son bulmalıdır. Çok güzel açıklanmış. Ayet ve hadisle desteklenmiştir. Yayınlayan arkadaşa da ayrıca teşekkür ederim aydınlattığı için.
Olay caizdir,caiz değildir olayını çoktan geçti de o yüzden uzuyor bu kadar bu konu...

Cübbeli Ahmet hoca'nın ismini duyunca kendinden geçenler var o yüzden uzuyorda uzuyor,bu video cübbeli'nin olmasa inanınki bu kadar uzamayacaktı bu konu...