Mamaya Alıştırma

gfbli1

Takipçi Üyemiz
Adı
Emre
Soyadı
KAYACIK
Arkadaşlar 3-4 aylık kuşlara yumurta maması veriyorum ama yemiyorlar ne gibi yöntemler denemeliyim ?

engin

Uzman Üyemiz
Adı
Engin
Soyadı
DUMAN
gfbli1' Alıntı:
Arkadaşlar 3-4 aylık kuşlara yumurta maması veriyorum ama yemiyorlar ne gibi yöntemler denemeliyim ?
bu şekilde çok maman çöpe gider..zamanla alışacaktır..

enginersin

Uzman Üyemiz
Adı
engin
Soyadı
ersin
hiçmi yemiyorlar yoksa koyduğunuz mamalığın birmiktarını mı yiyip geri kalnına dokunmuyorlar bunu bir belirtirmisiniz

ikbal

Üyemiz
Adı
ikbal
Soyadı
kahraman
benimde aynı sorunum var bir kısmını yıyorlar sanedersem yumurtayı yıyıp dıyerlerını bırakıyorlar  mıkserde karıstırıyorum ama nasıl sa ayırıyorlar nedenı ne ola bılır. 

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Kuşlara mama yedirme konusunda o kadar çok mücadelem,tecrübem başarı ve başarısızlıklarım olduki.Anlatsam roman olur derlerya.Bu konu defalarca forumlarda tartışıldı.Neler neler önerildi ve bu önerilerden denemediğim kalmadı.Eğer bir kuş mama yemeye yavru iken alışmadı ise bu işi becerebilmek gerçekten çok zor.Kıvamı tutturmak içeriğini değiştirmek vs vs vs.Gözlemlediğim kadarı ile
1.Alışmamış kuşa yedirmek gerçekten çok zor.Yapa yapa eh işte yedirmeye başlıyorsunuz.
Ancak mamanın yarısı çöpe...
2.Yavrusu olan kuş mamayı daha rahat yiyor.Hatta yumurtalı olarak hazırlamayın hazır olanları verin bakıyorsunuz onu bile yemiş.Ancak yavrusu olduğu halde nazlı nazlı yiyende oluyor.Kuştan kuşa çok farkediyor.
3.İthal gelen kuşlar bu konuda daha nazlı.Yerli kuşlar daha başarılı.
4.Toplu olarak salmada olan kuşlar sürü psikolojisi ile yiyenleri gördükçe yemeye daha hızlı alışıyorlar.
5.Kuş üzerindeki mevsimsel etkiler yada baskılar stres durumları tüy dökümü dönemleri mamaya olan alakayı azaltıyor.
6.Aç bırakmak sonra mamayı önlerine koymak bazı kuşlarda işe yararken bazılarında yaramıyor.
7.Azda olsa yedikleri mamaya alışık olmadıkları farklı bir şey katarsanız yadırgıyor ve yemiyorlar.
8.Günlük tükettiği yem miktarından fazla mama tüketmiyorlar.
9.Mama içine çimlenmiş tohum eklerseniz çimlenmiş tohum üzerine bulaşmış muhtelif katkılarınız ve özellikle bunlar toz formda ise gayri ihtiyari ağızlarına gidiyor.
10.3-4 saatten sonra kalanı yemeleri dahada zorlaşıyor.
11.Kafes içinde hem yemlik hem de mamalık takılı ise mamaya rağbet azalıyor.
12.Yemeye alışmış bir kuş üzerinde mevsimsel baskı stress vs olmasada akıl almaz şekilde mamayı yemeyebiliyorlar.
13.Kendi yavrularım önüne mamanın hangi çeşidini koyarsam koyayım kendini tahıl ambarında sanan aç tavuklar gibi silip süpürüyorlar.Hafta sonları 2 sefer mama yapmak zorunda kaldığım zmanlar bile oluyor.Banada doğumlarından itibaren onların damaklarına mama tadını alıştıran anne babalarına teşekkür etmek kalıyor.

Arkadaşlar yazdıklarım; üzerine kafa patlattığım mama yedirme hadisesi konusunda tamamen kendi gözlemlerimdir.Doğrudur diye iddia ettiğim şeyler değildir.

Umarım kuşlarınız benimkilerin beni yorduğu kadar sizi yormazlar ve bu yorumlarımı okumak zorunda bile kalmazsınız...

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Gürkan bey, çok araştırmışsınız, sonuçta başarmışsınız. Benim hiç öyle derdim olmadı, salmada olduğundan kıskaçlıklarından 30 dk da ne varsa süpürüyorlar.

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
gfbli1' Alıntı:
Zamanla muhakkak alışacaklardır. Yöntemden ziyade sabır

gfbli1

Takipçi Üyemiz
Adı
Emre
Soyadı
KAYACIK
Siz tecrübeli ağabeylerime birşey daha danışmak istiyorum ben okula sabah gidiyorum. saat 06:20 civarı kalkıyorum ve eve saat 13:00 civarı dönüyorum kuşlara hangi saatte mama vermeliyim? sabah derseniz yumurtayı akşamdan haşlayıp buzdolabına koyup sabah hazırlasam olur mu? (yavru kuşlar için değil 1 yaşında bir çiftim var onlar için soruyorum onların maşallahı var açlarsa hemen yiyorlar)

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Mamayı sabah vermek her zaman için daha iyidir.

gfbli1

Takipçi Üyemiz
Adı
Emre
Soyadı
KAYACIK
ŞAHİN GÜNGÖR' Alıntı:
Mamayı sabah vermek her zaman için daha iyidir.
Peki dediğim gibi yumurtayı akşamdan haşlayıp streçleyip buzdolabına koysam sabahta hazırlasam problem olur mu ? 
Kuşlar günün ilk yemini saat kaç gibi yerler ?

E

elaziz2316

Guest
Mehmet Kıdır' Alıntı:
Gürkan bey, çok araştırmışsınız, sonuçta başarmışsınız. Benim hiç öyle derdim olmadı, salmada olduğundan kıskaçlıklarından 30 dk da ne varsa süpürüyorlar.
      :D

enginersin

Uzman Üyemiz
Adı
engin
Soyadı
ersin
evet salma ortamında böyle bir sorun yok yemiyen kuş varsa bile onun hakkınıdı yiyiyorlar
Gürhana katılıyorum yavruyken alıştırılmadıysa biraz zor yiyiyorlar helede petşoplardan alınmış bir kuş ise çok zor çünkü onlara birde mama masrafı yapılacağına pek ihtimal vermiyorum verenin olduğuna inanıyorum ama çok çıkmaz benim yetişkin olarak aldığım kuşlar mamalığı tam dolduruyorum yavrusu olasına rağmen yarısını yiyiyor diyemiyorum mamalıkta yarım mama var ama o yarının da yarısı kafesin içine dökülmüş kendi yetiştirdiğim damızlıklar ise hiç yadırgamadan bir çift bir mamalığın nerdeyse tamamını bitiriyor gürhannın dediği gibi yavruluktan alıştırmak en iyisi

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
gfbli1' Alıntı:
Peki dediğim gibi yumurtayı akşamdan haşlayıp streçleyip buzdolabına koysam sabahta hazırlasam problem olur mu ? 
Kuşlar günün ilk yemini saat kaç gibi yerler ?
Sabahın ilk ışıklarıyla yemeye başlayabiliyorlar. Sabah kalktığınızda vaktiniz varsa yumurtayı sabah yapmanız daha iyi olacaktır. Vaktim yok diyorsanız belirtmiş olduğunuz gibi gecedende hazırlayabilirsiniz

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
ZAMANLA ALIŞAÇAKLARDIR KUŞLARINIZDAN BİRİ YESE SALMADAKİ GİBİ DİĞERİDE YİYECEKTİR

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Mehmet Kıdır' Alıntı:
Mehmet bey,
Mama yerdirme konusunda zaman zaman hırsımdan oturup ağlayasım gelirdi.Tam bir sıkıntı benim için.Söylediğin şey kesinlikle doğru salmada olan kuşlarımın içine hiç mama yemeyen bir kuş atsam aynen kıskançlıktan olabilir yada sürü psikolojisi olabilir mamayı yiyor.Sonra bu kuşu ayır başka kafese  koy mamadan yine kesilebiliyor.
Ama en azından ağzı alıştığı için azda olsa yemeye devam ediyor.

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak
Benimkilerde ilk başlarda yemiyorlardı sonra alıştılar. Yemiyorlar diye mamadan vazgeçme. Benimde yaptığım gibi aynen çöpe attığım çok oldu ama bir süre sonra mamalığı kafesten boş çıkardığımda oldu. Bu birazda kuşun iştahına ve ihtiyacına bağlı sanırım. İştahı yerindeyse yiyor ihtiyacı yoksa yüzüne bile bakmıyor.

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Onur Tunç' Alıntı:
Benimkilerde ilk başlarda yemiyorlardı sonra alıştılar. Yemiyorlar diye mamadan vazgeçme. Benimde yaptığım gibi aynen çöpe attığım çok oldu ama bir süre sonra mamalığı kafesten boş çıkardığımda oldu. Bu birazda kuşun iştahına ve ihtiyacına bağlı sanırım. İştahı yerindeyse yiyor ihtiyacı yoksa yüzüne bile bakmıyor.
Onur beyin cevabını okuyunca aklıma geldi.
Gözlemlediğim birşey var.Vitamin mineral aminoasit anlamında kuşu yeterince desteklerseniz ,kuş fazla yem yeme ihtiyacı duymuyor.Buda aynı şekilde mamaya olan ilgisizliğe yansıyor.