üretimhane ve ev farkı

seanpoul58

Uzman Üyemiz
Adı
Ozan
Soyadı
SARIYILDIZ
Ben evde tek çift besliyorum suanda 2tane yavruları var
Gerekli ortamı sağladıgınız sürece evde üretmek zor değil

sessiz sakin ve yüksek bi yere koyun kafesi fazla rahatsız etmeyin kolaylıkla evdede üretim yaparsınız

shartz

Takipçi Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
BOZDOĞAN
İlyas ŞEN' Alıntı:
Sürü psikolojisi tezi doğrudur. Bende hemfikirim. Buna ilave olarak muhabbet kuşlarında gözlemlediğim bir diğer husus ise karakter sahibi olmalarıdır.  Yani her kuş birbirinden farklı karekteristik özellikler sergileyebiliyor. Bu karakterlerin farklılıkları üretmeye de yansıyor. Nasıl ki biz üreticiler üretim yaparken en verimli kuşumuzdan çıkan yavruları damızlık bırakmaya özen gösteriyoruz. Bunun nedeni özelliklerin soy yolu ile devam etmesindendir. Aynı durum huyları için de geçerli mesela yavrularının tüylerini yolmayı huy edinmiş kuşun yavrusu da tüy yolabiliyor. Gibi tezleri sıralayabiliriz. Bunların yanında kıskanç hayvanlardır. Aynı kümeste onlar çıkardıkları sesler ile anlaşıyorlar ne dediklerini biz belki anlamıyoruz ama farklı kafeslerde de olsalar birbirlerinin yavru beslerken veya farklı aktivitelerdeyken çıkardıkları sesleri kıskandıklarını düşünüyorum ben. Bu durum da onların daha çabuk eşe gelmelerini sağlıyor zannımca.

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Ozan SARIYILDIZ' Alıntı:

sessiz sakin ve yüksek bi yere koyun kafesi fazla rahatsız etmeyin kolaylıkla evdede üretim yaparsınız
Şans, kısmet üç çift var yavru yok, tek çift yavru yapar hiç belli olmuyor bu işler hayvanların kendilerini hazır hissetmesiyle ilgili bence.

muhendis155

Uzman Üyemiz
Adı
İSA
Soyadı
YAYILKAN
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
Kuşlar birbirlerini görünce sürü psikolojisi olan bir hayvan türü olduğu için coşarlar. Üretimhane'nin avantajı da budur.
sürü olayı etkili salmada ise verim box kafeslere göre daha fazla demek ki bu kuşlar kabalıkta daha çok üreme eğilimindeler.

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Enver ERGİN.' Alıntı:
Benimde gözlemlediğim az çok abilerim arkadaşlarım ile aynı. Mesela ben kuşlarımı kendi odamda bakıyorum. Şu sıralar gececi olduğum için zaten odama uğradığımda yok yani rahatlar :) malum sabah kuşlar uyutmuyor. Her neyse kuşlar sürü piskolojiside olsa tek çiftle üretim yapan kişilerde var görüldüğü gibi.Bana göre biz hobi üreticileri hatayı şurada yapıyoruz. Yavru almak için sabırsızlandığımız için üretici abilerimize gidip eş kuşlar alıyoruz. Daha sonra şu kadar ay oldu yumurtlamadı diyoruz. Fakat gözden kaçırdığımız bir konu oluyor çoğu zaman. Üretimhane kuşları genelde üreticinin kendi yavrularından oluşur. Yani bu demek oluyor ki aldığımız kuş gözünü açdığından beri sadice bi kişinin gözetimi altında oluyor genelde ziyaretler harici sadece 1 kişi görüyor ve ona alışıyor. Biz eve getiriyoruz bir kere sessizlik olduğu için kuş bi affallıyor daha sonra siz ilgileniyorsunuz kuş sizi tanımadığı için korkuyor. Benim kuşlarım 4 5 ay boş geçirdi ben salmanın önünden geçsem kaçacak delik arıyorlardı sonra sonra alıştılar Maşallah şuanda 1 çift hariç hepsi yavrulu. Hatta 1 çiftim 2. kuluçkasına yatıyor 2 yumurtası var. İyi günler.
Kuşlarım yavrudan yeme yeni düştüklerinde alıp eşe attım. 1 yaşındalar amasonuç yok , ortam ve bakım derseniz çok çok iyi :) Sürü sürü sürü olayı cabuklaştıran şey %100. ha ne olur en geç 1.5 yaşına geldiğinde bu kuşların yavrusunu alırım. Burda 1 çift zaman olarak illa ki gecikme yaratıyor

spectacular_iey

Uzman Üyemiz
Adı
Ethem
Soyadı
YAMAN
Ozan SARIYILDIZ' Alıntı:

ev üretimi yapanlar da bir dünya kişi elbette. Elbette oluyor ama üretimhanede ki verim olmuyor . Evde üretim olmaz diye bir şey yok. Sizin yanılgınız şu oluyor. 1 çift evde tutmuş kolayca yavru almışsınız devam ediyor amenna. Ama bunu 10 çift ile ayrı ayrı deneyin 3 çiftinde kolayca başarıya ancak ulaşacaksınız belki de. Gözlem araştırma ve cogunlugun çıkarımı da bu yönde. Evde yavru alamadıgımız kuşlarımızı 2 ay üretimhaneye bıraktıgımızda altında yumurtası oldugunu görüyoruz. Sürü öyle bir tetikliyor ki kuşları , herkesin sabır sabır deyip 1yıl-1.5 yıl beklediği zamanı (tabi ki üreme çağındaki kuş için) 3-4 ayda hallediyor

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Ethem YAMAN' Alıntı:
ev üretimi yapanlar da bir dünya kişi elbette. Elbette oluyor ama üretimhanede ki verim olmuyor . Evde üretim olmaz diye bir şey yok. Sizin yanılgınız şu oluyor. 1 çift evde tutmuş kolayca yavru almışsınız devam ediyor amenna. Ama bunu 10 çift ile ayrı ayrı deneyin 3 çiftinde kolayca başarıya ancak ulaşacaksınız belki de. Gözlem araştırma ve cogunlugun çıkarımı da bu yönde. Evde yavru alamadıgımız kuşlarımızı 2 ay üretimhaneye bıraktıgımızda altında yumurtası oldugunu görüyoruz. Sürü öyle bir tetikliyor ki kuşları , herkesin sabır sabır deyip 1yıl-1.5 yıl beklediği zamanı (tabi ki üreme çağındaki kuş için) 3-4 ayda hallediyor
++

carpenectum

Üyemiz
Adı
Onur
Soyadı
Alver
İsa YILMAZ.' Alıntı:
sürü olayı etkili salmada ise verim box kafeslere göre daha fazla demek ki bu kuşlar kabalıkta daha çok üreme eğilimindeler.
İşte konunun özeti bu. Şöyleki ; önceden 3 katlı box kafeste üretim yapıyordum. Kuşlar sadece birbirlerinin sesini duyuyordu. Bi çifti (en çok çiftleşen, en hareketli çiftim) tel kafese alıp box ın karşısına astım. Sonuç gözle görülür şekilde farklıydı. Kuşlar diğerlerini gördükçe yavruluğa ve birbirine karşı ilgisini artırıyo. Evdeki asıl meselelerden biride hayvanların sürekli rahatsız edilmesi. İlk yumurtadan sonra sürekli yuvalığın açılıp kontrol edilmesi. Kuş sonra o yuvalığa güven duymuyor ve kolay kolay çiftleşmiyorda sonrasında.