Üretimci, 60 günün sonunda aldığı 40 tane kuşu tanesi 20 TL den PetShop'a verir. PetShop, tanesi 50, 45 yahut 40 TL den olmak üzere ilk hafta yarısını satacaktır, kalan yarısını da 2. hafta satarak %100 den fazla kar edecektir.
Muhakkak, üretimde olduğu gibi satışta da zorluklar vardır ama bu denge bana pek adaletli gelmiyor. Sadece yem-su vererek üretimcinin 8 haftada kazandığını 2 haftada kazanacak; çoğu PetShop üretim yapmıyor; Neden yapmadığı bariz.
Sizden 20TL ye alırken suratı asıktır, Bir gün bir kişi çıkar 3 kere 17TL den kuş verirse artık O müşteriniz size kuş başı 20TL ödemek istemeyecektir.
Belki de 2-3 üretimci bir araya gelip PetShop açmalı yada yerli üretimi bırakıp Show Jumbo üretimi yapılmalı belki bir gün bizde Vasıflı kuşlar göndeririz Yurtdışına..
Bir gün bir kutuya 6 tane yavru kuş koymuştum; 25 ten fazla PetShop dolaştım o gün. İstediğim rakamı vermeyeceklerini biliyordum. Hepsi kuşları gördüler; onlar kuşlara bakarken istediğim rakamı söylüyordum. "Biz ancak **TL ödeyebiliriz" diyorlardı. Ortaya farklı rakamlar çıktı fakat.
Kuşları ne mi yaptım ?
15. görüştüğüm PetShop un verdiği fiyat daha uygundu ona bıraktım ama başka alternatiflerimde olmuştu. Kapıdan çıkarken "Başka kuş getirirsen onlarıda satın alırım" demişti, Bu sadece küçük bir zafer. İstanbul popülasyonu ve tüketimi gereği daha şanslı 20.....23TL den kuş verebiliyoruz. Özellikle İzmir bölgesi üretimcileri için çok üzülüyorum.
Önerim; sadece 1 yerle alış-veriş yapmayınız. Alternatifleriniz, yedekleriniz olmalı; Yoksa Arayış sizi bekliyor. Ayrıca gururlanın "Efendi sizsiniz" çoğu üretemiyor; Kılıç sizin elinizde.
Tüm kutsal kitaplarda yazar "Arayın; Bulacaksınız"