Cihan dostum paylaşım için teşekür ederim. Diğer arkadaşların da tavsiyeleri gibi benim de ekleyebileceğim birşey var.
Öncelikle buğday çimlendirilmeden önce çok iyi yıkanmalı. Ben bu işlemi yaparken Virkon S denilen bir dezenfektan kullanıyorum (virkon S Türkiyede de var ve DuPond firması tarafından üretiliyor...ecza depolarında bulunur). Yaklaşık 1 kg buğdaya, 1.5 litre su ekleyip 1 çay kaşığı dolusu Virkon S dezenfektan toz katıyorum, ve bunu yaklaşık 6 saat kadar bekletiyorum. Bu şekilde buğday ve temizleme suyu içinde nekadar bakteri ve mikro organızma varsa hepsi ölüyor...aynı zamanda da buğdayın çimlenme reaksyonuna geçmesi için yeterince şişiyor.
Suyun iyice süzülmesi için süzgeç kullanılabilir. Ben algidanın 1 kg dondurma plastik kutularından kullanıyorum. 2 kutu kullanıyorum, birinin tabanı ve yanları delikli diğeri deliksiz. Bu yöntemi aslında bu yıl şubat ayında Mike Fidler adında Avustralyalı ünlü bir ispinoz yetiştiricisinden kaptım ;D (alta video ekledim).
Yapmış olduğun çimlendirme aslında bukadar fazla olmamalı...2-3 cm boy çok fazla. Bunun nedeni besinlerin artık bitkinin beslenmesi için kullanılmış olması (gövde ve yapraklar). En optimal, yani tohumun besin kaynağı açısından zirvede olduğu an (tüm besinlerin normal tohumdan 300 kat daha artmış hali) buğday tanesinin ucu patladığı andır. Bunu şu şekilde de izah edebiliriz...buğday tohumunun ucundan birkaç milimetrelik cucuklanma olduğu andır. Tohumumuz bu hali aldığında artık servise hazırdır.
Mike Fidler amcamız başka önemli bir ayrıntı daha veriyor. Eğer beslediğiniz kuş sayısı az ise çimlendirdiğiniz tohumu doğrudan buzlukta saklayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi nokta, suyu süzülmesi için brakılan tohum çok iyi süzülmüş olması...yoksa buzluktan bir buz kütlesi çıkarırsınız ve kuşlarınıza veremezsiniz ;D
http://youtu.be/8Xdo4XkExes