Bugün çimlendirdiğim buyday resimleri

rommeltr

Takipçi Üyemiz
Adı
ŞİNASİ
Soyadı
KÖSTEKLİ
Çok güzel bir çalışma yapmışsın Cihan Abi bende yapıp çift kuşuma vermek istiyorum ama tam olarak nasıl yaptın kullandıgın malzemeler neler söylebilirmisin.

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
renkmuhabbetkusu.blogspot.com
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
Şinasi kardeşim  ilk önce çimlendirmek istediğin kadar buğdayı alıp iyice yıkıyoruz temizliyoruz ama dkkat et aşurelik buğday olmasın yemcilerden yem satan yerlerden alabilirsin aşurelik olan buğday çimlenmez
buğdayları alıp böyle bir makarna süzgeçi ile yıkayıp üstünü nemli havluyla sarıp sarmalayıp karanlık ve sıcak bir ortamda saklarsan 24 saatte çimlenmeler başlayacaktır 1- 1,5 cm kadar olduğunda kuşlarına ikram edebilirsin çok faydalı bir besin kaynağıdır kızıştırıcı etkisi d ve e vitamini zenginliği ve tüy değişimindeki müthiş yardımcı etkisini sürekli tecrübe ediyorum tavsiye ederim

ufuk inan

Takipçi Üyemiz
Adı
Ufuk
Soyadı
İNAN
Cihan bey güzel bir paylaşım tebrik ederim.
Küçük bir hatırlatma yapayım yemleri çimlendirmeden önce iyice yıkamalısınız. Zira bu buğdaylar haşaratlar dadanmasın diye genelde ilaçlanır.Bu ilaçlardan iyice yıkama yaparak kurtulabilirsiniz.

efdal

Uzman Üyemiz
Adı
EfdaL
Soyadı
ÇİNKILIÇ
Cihan abi yanlış anlama bende bi hatırlatma yapayım buğdayların 2,5 - 3 cm kadar uzamasını bekleme buğdaylar patlak verince 1cm iken vermeni öneririm daha vitaminli oluyor..

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
ufuk bey evet o noktayı atlamışım sanırım buğdayları iyice yıkıyoruz arkadaşlar ayrıca Efdal kardeşim ya aynen dediğin gibi resimdede görüldüğü gibi 1 cm olduğunda veriyorum 1-1,5 günlük bir çimlenme aslında bu ben 2-5-3 cm yazdım herhalde gözümde büyüttüm :) düzeltiyorum teşekkür ederim :)

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Cihan dostum paylaşım için teşekür ederim. Diğer arkadaşların da tavsiyeleri gibi benim de ekleyebileceğim birşey var.

Öncelikle buğday çimlendirilmeden önce çok iyi yıkanmalı. Ben bu işlemi yaparken Virkon S denilen bir dezenfektan kullanıyorum (virkon S Türkiyede de var ve DuPond firması tarafından üretiliyor...ecza depolarında bulunur). Yaklaşık 1 kg buğdaya, 1.5 litre su ekleyip 1 çay kaşığı dolusu Virkon S dezenfektan toz katıyorum, ve bunu yaklaşık 6 saat kadar bekletiyorum. Bu şekilde buğday ve temizleme suyu içinde nekadar bakteri ve mikro organızma varsa hepsi ölüyor...aynı zamanda da buğdayın çimlenme reaksyonuna geçmesi için yeterince şişiyor.

Suyun iyice süzülmesi için süzgeç kullanılabilir. Ben algidanın 1 kg dondurma plastik kutularından kullanıyorum. 2 kutu kullanıyorum, birinin tabanı ve yanları delikli diğeri deliksiz. Bu yöntemi aslında bu yıl şubat ayında Mike Fidler adında Avustralyalı ünlü bir ispinoz yetiştiricisinden kaptım  ;D (alta video ekledim).

Yapmış olduğun çimlendirme aslında bukadar fazla olmamalı...2-3 cm boy çok fazla. Bunun nedeni besinlerin artık bitkinin beslenmesi için kullanılmış olması (gövde ve yapraklar). En optimal, yani tohumun besin kaynağı açısından zirvede olduğu an (tüm besinlerin normal tohumdan 300 kat daha artmış hali) buğday tanesinin ucu patladığı andır. Bunu şu şekilde de izah edebiliriz...buğday tohumunun ucundan birkaç milimetrelik cucuklanma olduğu andır. Tohumumuz bu hali aldığında artık servise hazırdır.

Mike Fidler amcamız başka önemli bir ayrıntı daha veriyor. Eğer beslediğiniz kuş sayısı az ise çimlendirdiğiniz tohumu doğrudan buzlukta saklayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi nokta, suyu süzülmesi için brakılan tohum çok iyi süzülmüş olması...yoksa buzluktan bir buz kütlesi çıkarırsınız ve kuşlarınıza veremezsiniz  ;D

http://youtu.be/8Xdo4XkExes

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
Cihan fazla uzun olmuş patlar patlamaz versen daha iyi olur ve buğdayın içine , maş fasulyesi, normal yemler ve bulabilirsen siyah darı kat, sihay darı koy biraz daha zenginleştirmekte fayda var...

besyo26

Uzman Üyemiz
Adı
AHMET
Soyadı
ÇETİN
EfdaL ÇİNKILIÇ' Alıntı:
Cihan abi yanlış anlama bende bi hatırlatma yapayım buğdayların 2,5 - 3 cm kadar uzamasını bekleme buğdaylar patlak verince 1cm iken vermeni öneririm daha vitaminli oluyor..
erdala katılıyorum cihan bey daka küçükken verin bu kadar uzatmayın çimleri

ciancarlo

Uzman Üyemiz
Web sitesi
Adı
Cihan
Soyadı
AYTAN
sağolun arkadaşlar tavsiyeleriniz ve önerileriniz için aslında biraz fazla nemli kaldılar tam bir gün değilde 1,5 gün olmuştur 36-38 saat gibi oyüzden ama bakıyorum çokda uzun değil gibi 1cm ya var ya yok ama patlar patlamaz olması bencede mantıklı fotoda yanıltıcı olabilir..Ama kuşlar bunu çok seviyor  8)    buğdayları bol su ile yıkadıktan sonra çeşme altında damlama usülü yaptım altada elekten süzülen suyun gitmesi için boşluk kalacak şekilde yerleştirdiğim bir tabak koydum ama sitede konuları araştırıken İsmail beyin bir yöntemi vardı saklama kabıyla yapılmış hatırlarsınız 3 adet saklama kabınına yapmıştı hrika bir çalışmaydı yakındır yapacağım onuda  aklımdada bir stüdyo kurma planı var şimdi hadi bakalım hayırlısı  ;)

alisener

Uzman Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
sener
BENDE ARA ARA ÇİMLENDİRME YAPIP VERİYORUM KUŞLAR ÇİMLENMİŞ BUGDAYI GÖRÜNCE DİĞER YEMLERE BAKMIYORLAR SİLİP SÜPÜRÜYORLAR

COK SIK VERSEK ZARARI OLURMU ????

gtatas

Takipçi Üyemiz
Adı
Gürcan
Soyadı
Tataş
Haşlama buğday acaba besin değerlerini kaybediyor mu ne dersiniz?

asya

Üyemiz
Adı
Cihan
Soyadı
Ahlat
Eline sağlık adaşım çok güzel olmuş.Peki ne sıklıkta vermek gerekir acaba, birde ömer abi naş fasulyesi yazmışsın bu fasulye yemcilerde satılan küçük yuvarlak yeşil bir fasulye var o mu acaba niş fasulyesi diye yazıyor üzerinde.