Dölsüz Yumurtalar

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
Dölsüz Yumurtalar
     
    Dölsüz yumurtaların bir çok sebebi olabilir. Erkek MuhabbetKuşu dölleyememiştir yahut Dişi döl almadan önce kuluçkaya yatmıştır; Ayrıca bir çok ortak sebepten biri uygunsuz tünekler (Tüneklerin şekli, durumu yada sallanması) sonucunda çiftleşilse de dölsüz yumurta(lar) gelebilir. Bazen ilk yumurta dölsüz, sonrakiler döllü olabilir. Eğer ard arda bir kaç yumurta dölsüz ise çift bir süre ayrılmış, dinlenmiş yada eş değilde kardeşçe yaşamış olabilirler. Bu eksiklik, her ikisinde de geçici yada birinin doğurma organlarında kalıcı hasardan kaynaklanıyor olabilir. İlk 2 kuluçkada dölsüz yumurtalarla karşılaşılmışsa, bu ikiliye başka eşler seçtirerek üretim kafesine alıp her iki çifttende yavru alıp alamayacağımızı görebiliriz. 
     
      Malesef tüm kuluçkalar üreme dönemi başlangıcında döllü yumurtalarla başlanıp, sonlara doğru verimin düşmesiyle devam ediyor. Bunun başlıca sebebi kuşlardan çok sayıda kuluçka alınması ve o kuluçka süreçlerindeki yetersiz beslenmedir. Bayatlamış tohumlarda E vitamini azalıyor ve A vitamini, protein, yağ asidi, B2 ve B7 vitaminleri ve amino asit eksiklikleri yumurtaların boş çıkmasına sebep olabiliyor.


    Verimsizliğin diğer sebepleri soğuma, olumsuz şartlar, kötüye giden sağlık durumu, bulaşıcı hastalıklar, aşırı üreme, kükürtlü ilaçların sorumsuz kullanımı ve uzun süreli yapay aydınlatmadır.
   
    Çevre ve canlı vücut ısısı önemlidir; Sperm hücrelerinin hareketlilik ve dölleyebilme kabiliyeti kazanabilmesi için 24 saatten daha uzun bir zamana ihtiyaçları vardır. Bu durumdan ötürü yumurtaların boş olmasına kritik üreme ortamlarında sıklıkla karşılaşılabilir.

    Tüm kuluçka dönemince bir yumurta diğerlerinden uzak tutulabilir; Anne MuhabbetKuşu onun boş bir yumurta olduğunu anlamıştır. Bu davranışı, biğer yumurtalar içindeki embriyoların sahip olduğu ısıyı düşürmemesi içindir; zira boş bir yumurta çevresini de soğutacaktır.

                                                                                                                            Yılmaz KURŞUN
                                                                                                                      www.muhabbetkusuureticileri.org
 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
        Herhangi bir kaynaktan Alıntı değildir; Tecrube, Gözlem ve birazda büyüklerimden  fikir aldım. Son 60 gün içindeki 40 Yumurtamızdan 4 ü dölsüzdü Galiba azmin sebebi bu oldu..
    Site arkadaşlarım; eksiğim varsa eklerlerseniz sevinirim.  Saygılarımla.
 

Ramazan Demet

Uzman Üyemiz
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
282
Konum
istanbul
Adı
Ramazan
Soyadı
Demet
yılmaz bey hakikaten teşekkürlerimi, sunarım yararlı bilgileri bütün üretici arkadaşlar arasında paylaşmak unuttuklarımızın aklımıza gelmesi yeni üretici arkadaşlarında bu bilgilerden yararlanması kayda değer bir şey. paylaşımda bulunan arkadaşlara teşekkürler
 

çetin

Uzman Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
332
Konum
pendik/istanbul
Adı
Çetin
Soyadı
Gökmen
helal olsun bu büyük bir başarıdır allah başarılarınızın devamını getirsin inşaallah bu bilgilerden bizlerde faydalanalım
 

Yaşar yılmaz

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Mar 2010
Mesajlar
477
Adı
Yaşar
Soyadı
Yılmaz
yılmaz bey teşekkürler meslek kütüphaneci olunca derleyip toparlamak profosyonel gibi olmuş devamını bekliyoruz
 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    İyi dilekleriniz için Sağ Olun arkadaşlar; "Tüy Yolmak" ve "Embriyonun yumurtadan çıkamama sebepleri" konularında da başka sitelerde olmayan Mesajlarım olacak eksiklerim olacaktır; katkılarımızı bekleyeceğim..  Saygılarımla
 

bülentyıldız

Takipçi Üyemiz
Katılım
26 Nis 2010
Mesajlar
161
Konum
izmir
Adı
Bülent
Soyadı
yıldız
Yılmaz bey tebrik ederim güzel bir bilgi birikimine sahipi olmuşunuz.Ayrıca teşekkür ederim kendi adıma bu edindiğiniz bilgileri bizlerle paylaşıyorsunuz.
 

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Katılım
17 Haz 2010
Mesajlar
6,100
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Güncelliğini yitirmemesi gereken önemli bir konu
 

kinzavas

Uzman Üyemiz
Katılım
13 Eki 2010
Mesajlar
650
Konum
afyonkarahisar
Adı
fatih
Soyadı
ay
dölsüz olmayıp embiryonun 2. Haftadan sonra gelişimini durdurması ve kurumaya başlamasını hangi sebebler oluşturur ?