kuş beslemek caizmidir

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Erkan CİHANGİR' Alıntı:
Cübbeli ahmet hoca gibi,son dönemde,ülkemizin yetiştirdiği nadir alim şahsiyet hakkında çapını bilmeden yazı yazan  arkadaşa sesleniyorum

"islamın şartı beştir" Bu cümleyi, inansın inanmasın, bir çok insan duymuştur, ezberlemiştir.
Beşten sonrası hakkında, mizahi olarak şu ifadeler kullanılır:
Altıncısı haddini bilmek.
Yedincisi de, haddini bilmeyene, haddini bildirmektir...
sana göre öyle bana göre değil, bu kadar basit, mesele çap konusuna gelince istediğin zaman istediğin yerde ne zaman istersen seninle bu konuyu tartışabilirim,
ayrıca islamın şartında mizahi diye bir kavram düşünce yoktur vede olamaz....
insanların çapıyla uğraşma, aynaya bak..

Sercan Topcu

Uzman Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
Topcu
Mert AYDIN' Alıntı:
sana göre öyle bana göre değil, bu kadar basit, mesele çap konusuna gelince istediğin zaman istediğin yerde ne zaman istersen seninle bu konuyu tartışabilirim,

+++++

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
Canan NUMAN' Alıntı:
Allahın katında yeri nedir bilmem ama bende kendime şaşıracak kadar dinlemekten keyif alıyorum. Çok akıcı ve düşündürücü ve çarpıcı anlatımları var o açıdan cidden beğeniyorum. Uslubu 10 numara bence. Bu adamcağız din adamı olmayaydı şovmenleri sollardı Tarzını anlayacak kadar fırsat verin seyredin sözleri veya anlattıkları ve hatta anlatımı çok hoş.

Görüşlerim aynı olmayabilir ancak dinlediğim zaman anlıyorumki ben bir bakışta bir önyargı ile beğenmesemde bu adam benden çok şey biliyor konusunda. Aslında konu hepimizin konusu ancak maalesef beğenmediğimiz kişiler kadar bilmiyoruz . Bilenlerde vardır tenzih ederim.
bazı kendini akıllı sanan kişiler (Yiğitcan KEKEÇ) işin ehemmniyetini bir yana bırakıp hocaya şaşıyormuş canan kardeşim sizi şahsımız adına tebrik ediyorum  alkisd

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
her islami konuda olduğu gibi bundada bilsekte bilmesekte hepimiz birer yorum yapmışız.konu din olunca bence yorumdan ziyade ayet ve hadis ışığında konuşmal lazımdır.fener galatasayar maçının yorumunu yapmıyoruz burda. Türk milleti olarak pek okumayız araştırmayız ama iş konuşmaya gelince bizden alası yoktur(bu sözden dolayı eleştirenler olacaktır saygım var herkes her düşüncesini söylemeli ama seviyeli olarak) lakin dediğim gibi konu din olunca bize yorum yapmak düşmez.biz alim hoca vs degiliz.bize düşen açıp okumak Kuran ne demiş Peygamberimiz(s.a.v) nasıl davranmış.dini konularda biraz daha hassasiyetli davranılmasını rica ederim.

2.si konu caizlikten çıkmış yine hocalar cemaatler tartışmasına dönmüş. link vermiştim bazılarımız okumuş Allah sizlerden razı olsun ama okuyan bir millet değiliz malesef. o linkten bir alıntı yaptım buraya yazıyorum bence gereksiz hoca hacı tartışmalarına girmeyelim arkadaşlar.sonuçta kul hakkına girer.

Şu âyet-i kerime de insanın hayvanlardan istifade etmesine açıkça işaret etmektedir:

“Hayvanları da O yarattı. Onlardan sizin için ısıtıcı (şeyler) ve birçok faydalar vardır. Onlardan bir kısmını da yersiniz. Sizin için onlarda ayrıca akşamleyin getirirken, sabahleyin salıverirken bir güzellik (bir zevk) vardır. Atları, katırları ve merkepleri binmeniz ve süslenmeniz için (yarattı). Allah şu anda bilemeyeceğiniz daha nice (nakil vasıtaları) yaratır.”1

Görüldüğü gibi hayvanlar insanların hizmetine verilmiş, onlara hem bir binek, hem bir gıda, hem de eğlendirecek, ünsiyet edecek bir süs olma vasfı verilmiştir.

Bu izahlar ışığında bülbül, muhabbet kuşu ve kanarya gibi kuşların kafeslerde beslenmesinin ve evde süs olarak bulundurulmasının bir mahzuru yoktur. Mahzur, hayvanlara zulmedildiği noktada kendini gösterir. Çünkü canlılara eziyet etmemek, merhamet ve şefkat etmek dinimizin bir gereğidir. Kafeste yaşamaya alışmış kafes kuşlarını beslemek ise onlara bir zulüm sayılmaz.

Nitekim bununla alâkalı bir hadiseye Asr-ı Saadet'te rastlıyoruz. Şöyle ki:

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) hizmetinde bulunan Enes bin Malik’in annesinin evine ara sıra giderlerdi. Hz. Enes’in küçük kardeşi Umeyr’in bir kuşu vardı. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) çocuğun gönlünü hoş etmek için “Kuşcağız ne oldu?” diye lâtife ederdi.2

Bu hadiseden de anlıyoruz ki, kuşu hapsetmek caiz olmasaydı, Peygamber Efendimiz (a.s.m.) mutlaka onun serbest bırakılmasını emredip, bu fiili yasaklayacaktı.

Bununla beraber, kuş dahil, hiçbir canlıya eziyet etmemek gerektiğini ve ömür denilen en kıymetli sermayeyi iman hakikatleri ile meşguliyet ve tefekkür gibi daha ciddî ve semereli meşguliyetlerle geçirmek, bu hakikatlere zarar verecek malâyani şeylerden kaçınmak lâzım geldiğini de unutmamak lâzımdır. Ayrıca, domuz dışında bütün hayvanların alınıp satılması caiz görülmüştür.3

Dipnotlar:

1. Nahl Sûresi, 5-6-8.
2. İbni Mâce, Edeb: 24.
3. el-Fetevâ’l-Hindiyye, 3: 114.

(Mehmed Paksu, Helal – Haram)

http://www.sorularlaislamiyet.com/article/16672/kus-besiciligi-yapmak-ve-satmak-caiz-mi-ben-kafeste-kanarya-besliyorum-bunlari-ciftlestiriyorum-kuslari-satarak-para-kazaniyorum.html

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
Ayhan YILDIRIM' Alıntı:
bazı kendini akıllı sanan kişiler (Yiğitcan KEKEÇ) işin ehemmniyetini bir yana bırakıp hocaya şaşıyormuş canan  kardeşim sizi şahsımız adına tebrik ediyorum  alkisd
  bazilari gibi kendini bir sey sanip insanlara hakaret etmekten iyidir.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Erman SAYIN Bey çok güzel algılayacağım şekilde izah etmiş içime sindi.

Kaynak gösterilerek anlatılması çok güzel olmuş şahsen ben konuyu açan kişiye teşekkürlerimi sunarım. Hep içimde bir sıkıntı vardı, Sevgili Peygamberimin (SAV) çocuk ve kuş ile ilgili hatırasını duymuştum bir o içimi rahatlatıyordu.
Ancak bu kadar kapsamlı izah edilmesi çok güzel olmuş.
Ayrıca din veya görüş önemli değil, saygılı olduktan sonra, bir hristiyan vs farklı bir dine mensup kişilerde soru sorup yanıtlayabilirler. Acaba sizde nasıl bizde şöyle diyebilirler. Yani ALİM olmasakta öylemidir böylemidir, doğrusu nedir diye araştırmak okumak bulmak, varsayımda bulunarak aklımızdaki şüpheleri, veya içimize sinmeyenleri öğrenmek en doğrusu diye düşünüyorum.

Bu arada ALLAH (CC) bize ilk emri OKU dur. DİNLE değil.
OKU. Ne demek araştır öğren demek. İddiaların kaynağı güvenilir olan KURAN dan ayetler bana yeterli delil geldi. Şimdiye kadar canlılar ile ilgiili olan bölümü böyle yorumlamak aklımada gelmemişti İDRAK edememiştim. VASITA olan herkezden hatta bunları okumamıza vesile olan TÜM YÖNETİM ve doğruyu bulmaya çalışan tüm SİTEDEKİ abilerimize TEŞEKKÜR ederim. ALLAH RAZI OLSUN.

NOT: (Bu arada söyleyeyim Siyasetle ne alakası var en sevmediğim ve anlamadığım konu AMAN alaka kurulmasın zaten bu masum konuda.)

Haklı veya haksız olsada karşımızdaki kişiyi kırmak iyi değil. Uslup kırıcı olmasa ne iyi olur aslında ama insanız zaaflarımız var. Karşımızdakini kırıveriyoruz ben üzülüyorum şahsen.

egeden

Üyemiz
Adı
erkan
Soyadı
cihangir
Mert AYDIN' Alıntı:
kendini birşey sanmak,düşülebilecek en büyük hatalardan biridir. öyle ki insanlar artık eskisi gibi değil ya da hep böyleydirler ben yeni yeni farkına varıyorum öyle bir çakallıktır ki almış başını gidiyor. birbirini sınamayı çok sever hale geldik afarkına varmadan çok değerliymiş gibi davranıp ardından göt üstü bırakmaya bayılanlarımız tahminimizden çok daha fazla. ulasamadigin cigere tu kaka diyebilirsin, ama yeri geldiginde ulasamadigin icin tu kaka dedigini, cigerin bunda bir sucu olmadigini da soyleyeceksin manasina gelir diyelim, ahmet hocayı sevmiyorsun gerşekleri söylediği icin ama adamin ulke icin yaptigi iyi seyleri de sen sirf adami sevmiyorsun diye kotulemek olmaz. sezarin hakkini sezara vereceksin. sonra bir ara sirtindan bicaklarsin, olur biter.

Uğur Aras

Üyemiz
Gözümüz gibi baktığımız kuşlarımızı beslemenin haram yada mekruh olacağını sanmıyorum. Ayrıca cübbeli diyor diye herşey doğru olacak da değil! Gerçi adam olumsuz bişey dememiş. Ayrıca cübbeli hoca lükse israfa da karşı fetvaları vardı ama size gazeteden bir alındı vereyim.

"TEPEDEN tırnağa marka giyinen Yusuf Ünlü’nün (Cübbeli'nin oğlu) ayakkabıları Dolce & Gabbana, jean pantolonu Emporio Armani, montu Burberry, otomobili ise Audi A3’tü. Verdiği vaazlarda yoksul insanların olduğu yerde lüks giyinmenin günah olduğunu söyleyen Cübbeli Ahmet Hoca’nın oğlunun üstündeki 3 parça giysinin toplam fiyatı 2 bin 700 lirayı buluyordu. Babası cübbe giyerken, oğlunun 1.5 asgari ücret tutarında mont giymesi, birazcık garip karşılandı. Ama burası Türkiye! Burada oluyor böyle vakalar!"

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Erkan CİHANGİR' Alıntı:
kendini birşey sanmak,düşülebilecek en büyük hatalardan biridir. öyle ki insanlar artık eskisi gibi değil ya da hep böyleydirler ben yeni yeni farkına varıyorum öyle bir çakallıktır ki almış başını gidiyor. birbirini sınamayı çok sever hale geldik afarkına varmadan çok değerliymiş gibi davranıp ardından göt üstü bırakmaya bayılanlarımız tahminimizden çok daha fazla. ulasamadigin cigere tu kaka diyebilirsin, ama yeri geldiginde ulasamadigin icin tu kaka dedigini, cigerin bunda bir sucu olmadigini da soyleyeceksin manasina gelir diyelim, ahmet hocayı sevmiyorsun gerşekleri söylediği icin ama adamin ulke icin yaptigi iyi seyleri de sen sirf adami sevmiyorsun diye kotulemek olmaz. sezarin hakkini sezara vereceksin. sonra bir ara sirtindan bicaklarsin, olur biter.
Yorumunuzu yaparken uslübunuza dikkat ederseniz bir sorun yok. Mert abimin de dediği gibi herkesin kendi düşüncesi var. Bu da sizin düşünceniz. Ancak burada insanlar hakkında yaptığınız yorumlara ve üslubunuza dikkat etmeniz gerekmekte.

egeden

Üyemiz
Adı
erkan
Soyadı
cihangir
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
Yorumunuzu yaparken uslübunuza dikkat ederseniz bir sorun yok. Mert abimin de dediği gibi herkesin kendi düşüncesi var. Bu da sizin düşünceniz. Ancak burada insanlar hakkında yaptığınız yorumlara ve üslubunuza dikkat etmeniz gerekmekte.
kendine has olanı makbul diye bi geyik var ya işte ondan yani yaptığın işe yazdığın metne yaşadığın hayata kurduğun iletişime ruhundan kalbinden zihninden bişeyler üfürmek üslup denen inanılmaz tatlı akışkanın yolunu çizer kendi boya kalemelerini kullanıyorsan ne ala kattığın değer çaktığın çivi yanına kar kalır lakin başkasının çivisini ödünç almışsan mesela çok sevdiğin birinin gülümsemesini yerleştirmişsen dudaklarına veya nefret ettiğinle aynı mürekkebi kullanarak sürrealist tablolar yapmaya çalışıyorsan günün birinde adın eğreti gelin olur tadını kimse hatırlamaz demem o ki yapmayın toplu taşıma araçlarını kullanmayın...  confusedtw

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
Uğur ARAS' Alıntı:
Gözümüz gibi baktığımız kuşlarımızı beslemenin haram yada mekruh olacağını sanmıyorum. Ayrıca cübbeli diyor diye herşey doğru olacak da değil! Gerçi adam olumsuz bişey dememiş. Ayrıca cübbeli hoca lükse israfa da karşı fetvaları vardı ama size gazeteden bir alındı vereyim.

"TEPEDEN tırnağa marka giyinen Yusuf Ünlü’nün (Cübbeli'nin oğlu) ayakkabıları Dolce & Gabbana, jean pantolonu Emporio Armani, montu Burberry, otomobili ise Audi A3’tü. Verdiği vaazlarda yoksul insanların olduğu yerde lüks giyinmenin günah olduğunu söyleyen Cübbeli Ahmet Hoca’nın oğlunun üstündeki 3 parça giysinin toplam fiyatı 2 bin 700 lirayı buluyordu. Babası cübbe giyerken, oğlunun 1.5 asgari ücret tutarında mont giymesi, birazcık garip karşılandı. Ama burası Türkiye! Burada oluyor böyle vakalar!"
uğur gazeteden haberle suyu bulandırma gazete haberlerinin % 70 masa başında yazılıyor bunu senin yaşın dan dolayı bilemezsin belki bu ülkede masa başından yalan haber yapılarak hükümetler yıkıldı şimdi gazete yalanını kopyalayıp gerçekmiş gibi burda yazmanın sana bir faydası olmaz zararından başka peki cübbelinin babasının ne iş yaptığını biliyormusun bu adam kimdir nerelidir nerde eğitim almıştır ...bilmiyorsan öğren araştır bir dahada bilgin olmayan konuda gazete haberlerinden  vs.... alıntı yaparak insanları karalamaya çalışmayın...

deli_kabus1@hotmail.com

Uzman Üyemiz
Adı
yasin
Soyadı
yılmaz
tüm yorumları okudum kimse kimseyi incitmesine kırmasına gerek yok benim şahsım cübbeli ahmet hocayı seviyorum onun içinde paylaştım erman sayın abimizde ayetle hadisle ayıtlatmamızı yaptı sagolsun ....tüm okuyup izleyen arkadaşlarada tşk ediyorum içimde kuşku sıkıntı kalmadı umarım faydalı olmuştur ....bu siteyi çok sevdim emegi geçen herkeze tşk iyi geceler...

egeden

Üyemiz
Adı
erkan
Soyadı
cihangir
Mert AYDIN' Alıntı:
[/quote

VAKİT MÜSAİT DEĞİL  C:)

AHMET HAKANA BORU GİBİ CEVAP

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
Yasin YILMAZ..' Alıntı:
tüm yorumları okudum kimse kimseyi incitmesine kırmasına gerek yok benim şahsım cübbeli ahmet hocayı seviyorum onun içinde paylaştım erman sayın abimizde ayetle hadisle ayıtlatmamızı yaptı sagolsun ....tüm okuyup izleyen arkadaşlarada tşk ediyorum içimde kuşku sıkıntı kalmadı umarım faydalı olmuştur ....bu siteyi çok sevdim emegi geçen herkeze tşk iyi geceler...
eyvallah kardeşim allah razı olsun

Sıddık

Uzman Üyemiz
Adı
Sıddık
Soyadı
Yamaç
Ayhan YILDIRIM' Alıntı:
uğur gazeteden haberle suyu bulandırma gazete haberlerinin % 70 masa başında yazılıyor bunu senin yaşın dan dolayı bilemezsin belki bu ülkede masa başından yalan haber yapılarak hükümetler yıkıldı şimdi gazete yalanını kopyalayıp gerçekmiş gibi burda yazmanın sana bir faydası olmaz zararından başka peki cübbelinin babasının ne iş yaptığını biliyormusun bu adam kimdir nerelidir nerde eğitim almıştır ...bilmiyorsan öğren araştır bir dahada bilgin olmayan konuda gazete haberlerinden  vs.... alıntı yaparak insanları karalamaya çalışmayın...
+

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Erkan CİHANGİR' Alıntı:
adabını uslubunu terbiyeni bozma, bu sitede bayanlarda var
göt üstü bilmemne, ağzını toplamayı öğren, saygı sınırını zorlama.
varsa öyle argo kelimeler söylemek istediğin bak profilimde telim yazıyor,
ben önceki yazılarımda cübbelimidir kimdir, ona karşı bir kötü söz yazmadım, yazdığım cümle aynen budur.

şahsen ben cübbeliye göre caiz olup olmadığına karar vereceksem
hiç karar vermem daha iyi...

ama adah harbi komik ya:)
moralim bozukken izlemek lazım bunları:)

bu yazdıklarımın da arkasındayım, varsın sen islamın şartını mecazen 10-15 yap
cübbelinin avukatlığını yap,
ne halt ediyorsan et
ama bana veya başkasına yorum yazarken adabını, üslubunu bozma