Selamlar,
Hayırlı olsun, çok fazla uğrayamıyorum, ancak gezerken dikkatimi çekti.
Üretim haneniz gayet bakımlı, ancak, bunun yanında farklı bir görüş de belirtmek isterim, zira, "gelecekte daha iyileri olması için" sadece iyi dilekler yetmez.
Dikkat ederseniz, (özellikle büyük kafestekilerde daha fazla belli oluyor) kuşların kuyruk uçlarında kıvrılma var. Bu durum, tüneklerin kafes tel ya da duvarlarına çok yakın yerleştirilmesinden olur. En temel bakım kurallarından biri (okuduğum kitaplara göre) tüneklerin mutlaka kuşun kuyruğu tellere/duvarlara değmeyecek şekilde takılmasıdır.
Bu kadar yakın takılmasının nedenlerinden biri, zaten özellikle çift kafeslerinin 2-3 tünek takılması için fazla küçük olması. Umutmayalım ki, kuşlarımız canlı ve hareket ihtiyaçları var. Çok küçük kafeslerde, özellkle de uzun süre boyunca serbest uçuşa izin vermeden yapılan üretim ve bakımın olumsuz etkileri vardır.
* Kuşlar yağlanmaya eğilimli olur.
* Uçuş yetenekleri azalır. Ayakları fazla idman yapamaz (bunun için farklı çaplarda ve en az 3-4 tane tünek gerekir) Kas yapıları zayıflar. Genel ömürleri azalır.
* Kuşların hoşlandıkları birtakım aktiviteler vardır. Bu kafeslere sadece 1-2 tünek ve bir yuva koymak, bana kuşlara "siz sadece üreyin, başka bir şey yapmayın" demek gibi geliyor, tıpkı üretimi ve kesimi yapılan tavuklar gibi.
Lütfen beni yanlış anlamayın. Elbette ki, intizam, temizlik, düzenli bakımın yapılması ve bunu yanında maliyetleri de azaltmak önemli, ancak, dünya çapındaki en iyi üreticiler, nicelik değil niteliğe bakarlar. Nitelikli ve soydan soya, gelişen, irileşen, sevgi ile büyüyen kuşlar için, en azından daha geniş kafesler, daha iyi (en azından ayaklara idman verecek, biraz kanat çırpmaya izin veren) ekipman ve mümkünse zaman zaman salabileceğiniz bir serbest uçuşhane iyi olur.
En basit çözüm şu an için, kafesleriniz olduğu gibi kalsa da, belki kafeslerin önüne birer metrelik telli uçuşhane yapmaktır. Zaman zaman sıra ile kuşlarınızı bu alan salabilirsiniz, Zaten kendileri yem ve su için kafeslerine gireceklerdir, o durumda kapakları kapatırsınız. Türkiyede çok acınası koşullara üretilen muhabbet kuşları var, bunların yanına sizinki özenli duruyor, daha fazla özen gösterebilecek biri olduğunuzu düşündüğüm için özellikle size söyledim.
Bunlar yanında, suluklar asla tüneklerin altına denk gelecek şekilde takılmamalı, mümkünse yüksekte olmalı. kuşlar bunların içine kolaylıkla pisleyebilir. Bu da bakteri ve mantar üremesini hızlandırır.
Ayrıca, eğer telleriniz özel üretimse, bunlarında dikey telli yerine yatay telli olması daha uygundur. muhabbet kuşalrının ağız yapısı farklı olduğundan, biraz daha geniş ağızlıklı su ve mama kaplarından daha rahat beslenirler, dikey teller buna pek müsaade etmez. Bu elbette ölümcül değil, muhabbet kuşları kolay uyum sağlar, ancak yine de idealini belirmek istedim.
Yanlışım varsa mazur görün. Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım zamanla daha iyilerini oluşturursunuz.