UV ışınlarının kuşlar üzerinde etkileri

çetin

Uzman Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
332
Konum
pendik/istanbul
Adı
Çetin
Soyadı
Gökmen
İnsanların aksine, kuşlar gün ışığının bir parçası olan ultraviyole ışınları görebilme kabiliyetine sahiptirler.Kuşlar üreme ve beslenme için UV ışınlarına ihtiyaç duyarlar. UV ışınlarından yoksun bir kuş sadece siyah ve beyazı görebilen bir insan gibidir . Bazı kuş türleri UV ışıklar olmadan cinsiyet ayırt edemez..
Kafes, salma ortamında beslenen kuşların ultraviole ışığa ihtiyaçları vardır. Normal bir aydınlatma yeterli değildir. Ayrıca, normal aydınlatma sistemleri kuşların doğal renklerini farklı yansıtabilir.

UV ışık nedir ?
Genel olarak floresan tip lambalar insan gözünün algılayabileceği şekilde 3 ana renk ışık huzmesi verir. Ancak ultraviyole ışınları içermemesi sebebiyle insan gözüne çok parlak ve canlı gelen bu ışık kuşlar açısından yetersiz bir aydınlatmadır.
Düşük kaliteli bir aydınlatma (UV’si az veya hiç yok) kuşların hipofiz* ve epifiz** döngüsünü olumsuz yönde etkiler.

* Hipofiz bezi hormonlarının etki gösterdiği fonksiyonlar şunlardır;
• İskelet ve kas gelişimi
• Kan basıncı
• Erkek ve dişide cinsel organ fonksiyonu
• Besinlerin enerjiye dönüşümü (metabolizma).
• Vücutta su regülasyonu.
** Epifiz beynin arka ucunda, toplu iğne başı büyüklüğünde bir bezdir. Epifiz bezleri salgıladığı hormon ile (melatonin) uyku ve uyanıklık periyodunu ayarlar.

Doğal ışığın rengi 5.500K ila 5.600K arasındadır. Kuşlar için bu 5.800Kelvin’i geçmemelidir. Bu değerlerin üzerinde bir aydınlatma genellikle üretimde dişi yavruların çıkmasına neden olacaktır.

Düşük kaliteli bir aydınlatmanın kuş sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabilir (tüy yolma, stres ve ajitasyon hali, halsizlik,davranış sorunları, metabolik bozukluklar gibi).

İnsan ve kuş arasındaki ışığı algılama farkları:
Gözün retina kısmı, ışığa maruz kaldığında beyne renklere ilişkin farklı sinyaller gönderir. İnsanlarda, retinada renkleri algılayan 3 merkez bulunmaktadır. Bu merkezler sayesinde kırmızı, yeşil ve mavi olarak 3 ana rengi algılarız. Buna trichromatic vizyon denir. Bu renklerin birleşimi bize farklı binlerce tondan renkleri görmemizi sağlar.
Kuşlarda ise, retinada ultraviyole ışığa duyarlı dördüncü bir merkez bulunur, bu nedenle insanlardan farklı olarak kuşlar UV ışınlarını da görebilirler. Buna tetrachromatic vizyon denir.

Işığın kuşlar üzerindeki etkileri:
Kuşlar ışığı iki şekilde algılarlar. Öncelikle, göz tarafından. Gözün retinası ışığın yoğunluğu, kompozisyonu, renk ve polarizasyonu hakkında bilgi verebilmektedir. Bu bilgi iki yönde beyine iletilir: hipofiz kanalıyla ve aynı zamanda optik sinir yoluyla.
Hipofiz ve epifiz bezleri kuşlarda endokrin sistemin regülatörleri olarak işlev görürler kuşun bütün metabolizmasını etkilerler.


Kuş için UV ışığın önemi:
Kapalı bir ortamda bakılan kuşlar UV ışınlarından yoksun kalırlar. Nitekim, pencerelerde bulunan camlarda dışarıdan gelen UV ışınlarını filtreler ve engeller. Ayrıca sıradan ışık kaynakları yeterli UV ışını yaymazlar. Bu sebeplerden dolayı olarak kuş bakılan ortama UV takviyeli bir aydınlatma sistemi kurulmalıdır.
Kuşların tüyleri UV ışığını yansıtır. Tüylerin üzerindeki bu yansıma kuşların çiftleşme sırasında eşlerini seçmede önemli rol oynar. Dolayısıyla üremenin başarılı olmasında ciddi bir etkendir.
UV ışıkları gıda seçiminde de önemli bir rol oynamaktadır. Meyveler ve çiçekler kuşlar tarafından insan gözüne göründüğünden farklı bir renkte görünür. Bir kuşun gördüğü renkler onun iştahı etkiler. UV ışınları sayesinde kırmızı daha kırmızı ve yeşil daha yeşil gözükür. Yem veya mama yemeyi reddeden bir kuşun iştahını uyarmak için UV ışınlarına ihtiyaç vardır.

UV lamba kullanım talimatları:
UV lamba ile kuş arasında cam veya ışığı filtreleyecek herhangi bir nesne kullanmayın.
Ultraviyole lambalar en geç yılda 1 kez yenilenmesi gereklidir.
Işık kaynağı kafes veya salmaların 30 – 45 cm. üzerine yerleştirilmelidir. Bir reflektör veya yansıtıcı metal bir plaka ile ışığa yön verilebilir.
Normal ampuller UV yaymadığı için kuşlar için uygun değildir.
Sürüngenler için satılan UV lambalar yüksek oranda UV yaydıkları için katarakta neden olabilir ve kuşlar için kullanılmamalıdır.
Akvaryumlar için kullanılan UV lambalar uygun oranda mavi ve kırmızı ışık dalgaları yaymadıklarından kuşlar için kullanılmamalıdır.

Kaynak: www.fermedebeaumont.com
Tercüme: Mehmet Jeddi
 

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
2,497
Konum
Kocaeli
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
çetin bey öncelikle teşekkür ederim  uv lamba nerede satılır veya kullanan varmıdır yazılanlara göre çok önemli gözüküyor.
 

gurhun_ayaz

Uzman Üyemiz
Katılım
23 May 2010
Mesajlar
356
Konum
İzmir/Bornova
Web sitesi
www.facebook.com
Adı
Gürhun
Soyadı
Ayaz
hilmi akyldız' Alıntı:
çetin bey öncelikle teşekkür ederim  uv lamba nerede satılır veya kullanan varmıdır yazılanlara göre çok önemli gözüküyor.
Elektrik malzemeleri satan yerlerde falan var. Fiyatı 20-25tl civarı ve hasta kafeslerinde kullanmak içinde uygun. Ben kullanıyorum hasta kuşlar için. Acayip ısı veriyor ama tabi kafese olan mesafeyi iyi ayarlamak lazım. Yoksa kuş kızarmış muhabbet olur  :D
 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Çetin Bey, Paylaşım için teşekkürler..
 

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
2,497
Konum
Kocaeli
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
uv lambayı üretimhane aydınlatmasına kullansak nasıl olur acaba
 

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
arkadaşlar ben uv lambalarının değişik versiyonu olan ameliyathanelerde kullanılan bakteri ve virüs öldüreni üretimhanemin mutfak kısmında kullanıyorum çıplak gözle bakılmayacağı söylendi bana denemek için 20 saniye kadar çıplak gözle baktım sabaha kadar sanki gözlerimi kaynak almış gibi sabaha kadar uyuyamamıştım sizinle paylaşayım dedim
 

çetin

Uzman Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
332
Konum
pendik/istanbul
Adı
Çetin
Soyadı
Gökmen
söyledikleri halde 20 saniye baktıysan söylemeseler ne olurdu aman yarabbi düşünemiyorum ::)
 

sheqil58

Takipçi Üyemiz
Katılım
3 Tem 2010
Mesajlar
155
Konum
Sivas-Merkez
Adı
Samet
Soyadı
YILMAZ
abiler bu UV lambayı normal odama taksam olurmu acaba ? odamdaki lambanın yerine onu alıp takıyım öyle bişiy olurmu ? yoksa nereye takcam odamda besliyorum çünkü kuşlarımı 1 çiftim war onlarda odamda :S
 

forumfrom

Üyemiz
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
27
Konum
AYDIN
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Bende takıcam 10-20 watlık bulabilirsem. Birde bronzlaştırmayalım muhabbetleri.
 

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Katılım
17 Haz 2010
Mesajlar
6,100
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
UV ışık veren floresanlar var ama kuşlar için zararlı oldukları belirtiliyor. Kuşlar için gün ışığı floresanını öneririm.
 

forumfrom

Üyemiz
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
27
Konum
AYDIN
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Uv nin 3 türü var, a,b,c diye, biri normal renkli aydınlatma olarak, diğeri, bakteri öldürmek için (kasaplarda falan kullanılıyor, selahattin abinin baktığı), diğeri brozlaşmak için satılıyor. normal aydınlatma olan zararsız.